"Būtina kuo skubiau atnaujinti taikos derybas. Lietuva pasisako už sprendimą, kai šalia viena kitos taikiai egzistuotų Izraelis ir Palestina", - teigė L. Linkevičius.

Susitikimo metu aptartos Lietuvos ir Palestinos dvišalio bendradarbiavimo perspektyvos, pristatytas artėjantis Lietuvos pirmininkavimas ES Tarybai, diskutuota Artimųjų Rytų taikos proceso ir regiono saugumo klausimais.

"Lietuva atvira dialogui su Palestina ir pasiruošusi pasidalinti turima demokratinių reformų patirtimi. Europa pasisako už Palestinos finansinį stabilumą, kuris yra būtinas siekiant vykdyti reikiamas reformas", - sakė L. Linkevičius.

Nuo 2009 metų Lietuva kasmet vykdo bent vieną vystomojo bendradarbiavimo projektą su Palestinos Autonomija administracinių gebėjimų stiprinimo, nevyriausybinių organizacijų veiklos ir kitose srityse. 2009-2010 m. Lietuva buvo delegavusi vieną policijos pareigūną į ES policijos misiją Ramaloje (EUPOL COPPS). Šiais metais Lietuva planuoja akredituoti diplomatą Ramaloje ir Palestinos diplomato stažuotę Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos pranešimo, 2013 m. kovo mėnesį Lietuva Palestinos generalinės delegacijos Suomijoje vadovo Nabilo Darvišo Alvaziro (Nabil Darwish Alwazir) statusą paaukštino į Palestinos misijos vadovo statusą su rezidavimo vieta Helsinkyje.

Pagerbė Holokausto aukas

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, su vizitu viešintis Izraelyje, sekmadienį Jeruzalėje apsilankė Holokausto tyrimų centre ir muziejuje Yad Vashem, kur padėjo vainiką ir pagerbė Holokausto aukas.

Susitikime su Yad Vashem direktorato pirmininku Avneriu Šalevu, pasak Užsienio reikalų ministerijos pranešimo, L. Linkevičius aptarė Holokausto atminties išsaugojimo, tyrimo ir švietimo darbus.

"Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, padarėme nemažai prasmingų darbų, pagerbdami žydų aukų atminimą. Privalome nesustoti ir dirbti toliau tam, kad išsaugotume Lietuvos žydų paveldą, ugdytume tolerantišką jaunąją kartą, plėtotume Holokausto švietimo programas", - susitikime sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

L. Linkevičius padėkojo Yad Vashem vadovybei už ilgametį bendradarbiavimą su Lietuvos institucijomis, istorikais ir kitais mokslininkais, mokytojais, kultūros darbuotojais, kurie dalyvauja Holokausto atminties, tyrimo ir švietimo programose.

Užsienio reikalų ministras informavo, kad Lietuvos Seimas 2013 metus paskelbė Vilniaus geto aukų atminimo metais. Vyriausybė kartu su Lietuvos žydų bendruomene, nevyriausybinėmis organizacijomis, Lietuvos diplomatinėmis atstovybėmis, akademine bendruomene vykdo plačią programą Vilniaus geto aukų atminimui pagerbti. Rugsėjo 22-25 dienomis Vilniuje įvyks ir ketvirtasis Pasaulio litvakų kongresas, skirtas Vilniaus geto likvidavimo 70-osioms metinėms paminėti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)