L.Linkevičius pabrėžė, kad NATO, nors ir yra atvira, bet taiko griežtus kriterijus naujoms narėms.

„(Kalbant apie) sienas, nebent galima kaltinti, kad neįsileidžiame naujų narių, bet turbūt ne tai turėjo galvoje“, - žurnalistams Vilniuje sakė L.Linkevičius, paklaustas apie V.Putino pasisakymus.

„Žodis „plėtra“ yra ekspansyvus ir sukuria įvaizdį, kad NATO jėga čia plečia savo teritoriją, užsiima kažkokia ekspansija, ir tai iš principo neteisinga. Žinote, kaip sunku patekti į NATO. Kai kurios šalys, tokios kaip Makedonija, daugiau kaip dešimt metų beldžiasi į tas atviras duris ir dar neaišku, kiek laiko užtruks, kol jos pasieks savo tikslą. Kitos kandidatės irgi turi problemų“, - kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad pagal tarptautinius susitarimus, kuriems pritarė ir Rusija, šalys yra laisvos pasirinkti aljansus, ir Europa, priešingai nei Rusija, tai gerbia.

„Tarkime, Armėnija pakeitė savo požiūrį ir nutarė eiti ne į ES, o į Muitų sąjungą. Nenusiuntėme ten savo kariuomenės, nebuvo ten jokių žalių žmogeliukų. Bendraujame su Armėnija, ir labai pagarbiai“, - kalbėjo ministras.

„Mes neužsiimame ekspansija. Aljansas yra atviras, ir tai dar toks atviras, kad kartais į jį sunku patekti. Kaltinti, kad statoma siena, yra iš principo nesuprantama retorika ir nesuprantama filosofija“, - pridūrė L.Linkevičius.

V.Putinas ketvirtadienį sakė, kad griežta Rusijos pozicija dėl Ukrainos „turi leisti suprasti mūsų partneriams, kad pats teisingiausias kelias – tai liautis stačius tas sienas ir kurti bendrą humanitarinę erdvę, saugumo ir ekonominės laisvės erdvę“.

„Jūs pasakėte, kad griuvo Berlyno siena ir dabar mes matome, kad kyla kažkokios naujos sienos. Mes ne dabar tai matome. Argi po Berlyno sienos mums nesakė, kad nebus NATO plėtros į Rytus? Bet ji juk prasidėjo iš karto. Buvo dvi plėtros bangos. Argi tai ne siena?“ – teigė V.Putinas.

„Priešraketinės gynybos sistema šalia mūsų sienų? Argi tai ne siena? Niekas nesustojo, tai pati pagrindinė dabartinių tarptautinių santykių problema. Mūsų partneriai nesustojo. Jie nusprendė, kad jie yra laimėtojai, kad jie dabar yra imperija, o visi kiti – vasalai ir juos reikia „galutinai spausti“, – pridūrė Rusijos prezidentas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (438)