Savo verdiktą Konstitucinis Teismas paskelbs penktadienį, tuo tarpu trečiadienį buvo surengtas posėdis, kuriame teisėjai uždavė klausimų VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui, taip pat VRK nariams Jonui Udriui ir Rokui Stabingiui bei Zarasų-Visagino apygardos rinkimų komisijos pirmininkei Daivai Kelečienei.

„Iš tiesų labai gaila dėl partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidato Algimanto Dumbravos, kad jam gali tekti iš naujo agituoti naujuose rinkimuose, tačiau leisti antrame ture dalyvauti kandidatui, kuris kelialapį į antrą turą nusipirko ledais, saldainiais ir veždamas girtuoklius, yra žymiai blogesnė blogybė nei ta pinigų suma, kurią mūsų valstybė turės išleisti pakartotiniams rinkimams“, - posėdyje sakė VRK narys J. Udris, prašydamas Konstitucinio Teismo pritarti VRK sprendimui dėl rinkimų rezultatų anuliavimo dėl šiurkštaus papirkinėjimo.

Z.Vaigauskas pripažįsta, kad R.Podolskį reikėjo pašalinti iki rinkimų

Konstitucinio Teismo posėdyje VRK pirmininkas Z. Vaigauskas pripažino, kad geriau būtų buvę Darbo partijos kandidatą Zarasų-Visagino apygardoje R. Podolskį eliminuoti dar prieš rinkimus, nes signalų apie rinkėjų papirkinėjimą saldainiais, ledais ir įvairiais prizais buvo gauta dar iki rinkimų.

Seimo rinkimų įstatymas numato, kad VRK gali panaikinti kandidato į Seimo narius registravimą, jeigu iki rinkimų liko ne mažiau nei 15 dienų.

„Dabar atrodo, kad tai būtų buvęs geresnis sprendimas“, - sakė Z. Vaigauskas, atsakydamas į Konstitucinio Teismo teisėjo Dainiaus Žalimo klausimą, kodėl VRK nenaikino R. Podolskio registravimo, nors apie galimą rinkėjų papirkinėjimą buvo pranešimų dar iki termino pabaigos, kai negalima naikinti kandidato registravimo.

Pasak Z. Vaigausko, įstatymo norma, neleidžianti panaikinti kandidato registracijos 15 dienų prieš rinkimus, buvo sugalvota tam, kad kandidatai turėtų laiko užginčyti VRK sprendimus administraciniame teisme.

„Praktikoje išeina šiek tiek kitaip“, - sakė Z. Vaigauskas.

„Teismas labai teisingai atkreipė dėmesį šiame posėdyje į tai, kad VRK nepasinaudojo Seimo rinkimų įstatymo 39 straipsnio 6 dalies pateiktu instrumentu – panaikinti kandidato į Seimo narius registravimą, nors turėjo galimybę tuo pasinaudoti. Tačiau šis instrumentas nustoja galios 15 dienų iki rinkimų, jis negalioja ir tarp pirmo ir antro rinkimų rato, taigi komisija neturi galimybės pašalinti kandidato iš antro rinkimų rato“, - sakė VRK narys J. Udris.

Apygardos komisijos pirmininkė: prieš rinkimus vyko 6 šventės su papirkimais

Zarasų-Visagino rinkimų apygardos komisijos pirmininkė D. Kelečienė posėdyje pasakojo, kad dar prieš rinkimus Zarasuose vyko bent 6 miesto šventės, kurių metu R. Podolskio žmona ir su juo susiję asmenys dalijo žmonėms saldainius, ledus, įvairius prizus.

Išankstinio balsavimo dieną, anot D. Kelečienės, prie savivaldybės durų susigrūdo didžiulis būrys alkoholiu dvelkiančių žmonių, kurie nevengė pasakoti, jog balsuos už R. Podolskį, nes gaus po 10 litų. Rinkimų dieną, anot jos, balso kaina pašoko iki 20 litų – arba bent tokią kainą įvardijo į rinkimų apylinkes atvykę neblaivūs asmenys.

„Mačiau, kaip prie savivaldybės durų susitelkia eilė žmonių, nuo kurių dvelkia alkoholio kvapas ir kurie nevengia pasakyti, kad „Aš balsuosiu už Darbo partiją“. Arba vienas rinkėjas paprašė 10 litų, kur juos galima atsiimti, nes balsuoja už R. Podolskį. Arba rinkėjai bandė ateiti ir pabalsuoti net neturėdami asmens dokumentų – vienas atėjo su kariniu bilietu, nors prieš tai prie durų klausė, kur atsiims tuos 10 litų. Buvo nurodomos vietos ir sumos, net automobiliai. Visa šita medžiaga yra perduota policijai, o policija renka įrodymus bei vertins pažeidimus“, - žurnalistams po posėdžio pasakojo D. Kelečienė apie išankstinį balsavimą Zarasuose.

„Rinkimų dieną sulaukiau daug skambučių, kad vienur ar kitur ruošiamasi vežti arba kad vieni ar kiti nupirkti – kad atsilyginama, tai alkoholio nuperkama, tai 10 litų. Sumos ten buvo įvardijamos. Jeigu išankstinio balsavimo metu sumos buvo 10-15 litų, tai sekmadienį jau žmonės kalbėjo, kad siūlė 20 litų. Pačiai man niekas nesiūlė“, - pridūrė rinkimų komisijos pirmininkė.

Prezidentė paprašė KT išsklaidyti abejones

DELFI primena, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį, atsižvelgdama į partijos „Tvarka ir teisingumas“ skundą, kreipėsi į Konstitucinį Teismą prašydama įvertinti precedento neturintį Seimo rinkimų atvejį Zarasų-Visagino vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Kaip žinoma, VRK panaikino Seimo rinkimų rezultatus vienmandatėje Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje, nes šioje apygardoje įtariamas šiurkštus rinkėjų papirkinėjimas, galėjęs turėti esminės įtakos rinkimų rezultatams.

Zarasų-Visagino apygardoje į antrą turą pateko „tvarkietis“ A. Dumbrava bei „darbietis“ R. Podolskis, kuris, kaip įtariama, papirkinėjo rinkėjus. Trečias liko socialdemokratas Nikolajus Gusevas, kuris, jeigu nebūtų papirkinėjami rinkėjai, galėjo būti antras ir patekti į antrą turą.

Tačiau partija „Tvarka ir teisingumas“ yra nepatenkinta VRK sprendimu anuliuoti rinkimų rezultatus, mat tokiu atveju pirmaujantis jų kandidatas nebegalės būti renkamas Seimo nariu, nors nėra įtariamas nei rinkėjų papirkinėjimu, nei kitais pažeidimais. Panaikinus rinkimų rezultatus apygardoje rengiami pakartotiniai Seimo nario rinkimai ne vėliau nei po pusės metų.