Tokia žinia su DELFI pasidalijęs skaitytojas stebėjosi nauju reiškiniu. „Kas tai – nauja tradicija ar paprasčiausias papirkinėjimas, kad vaikai eitų į bažnyčią?“ – klausė jis.

Parapijiečiams, kurie ne tik per šventes eina į Mišias, kebabai už uolumą per gavėnią nebuvo naujiena. Kaip DELFI pasakojo žmonės, jie nieko blogo nemato, kad kunigas taip paskatina vaikus eiti Kryžiaus kelią.

„Ar ne taip pat elgiasi darbdaviai, žadėdami premijas ar keliones už gerus darbo rezultatus, tačiau to niekas nevadina papirkinėjimu. Mes šeimoje po Mišių paprastai einame į greito maisto restoraną. Nėra labai sveika, bet vaikai nori tų gėrimų, valgių, žaisliukų. Jei jiems tai padeda ramiau pabūti Mišiose – kodėl ne? Taip pamažu pratiname juos prie bendruomenės ir jei anksčiau protestuodavo, kad neįdomu, nebesipriešina vedami į bažnyčią, nes susipažino su vaikais, netgi laukia, kada galės ruoštis Pirmajai komunijai, dalyvauti stovyklose“, – DELFI pasakojo vilnietis Tadas.

Kokia intencija kviesti vaikus eiti Kryžiaus kelią ir kaip apdovanojimą siūlyti kebabų, DELFI klausė ir paties Vilniaus šv. J. Bosko parapijos klebono, kun. Alessandro Barelli.

Kaip pabrėžė vienuolis salezietis, negalima iš bendro konteksto ištraukti frazę ir ją sureikšminti. „Vienuoliams saleziečiams, kurių charizma – dirbti su vaikais ir jaunimu, pavesta tai daryti mūsų parapijoje. Mes rengiam vasaros stovyklas, kiekvieną sekmadienį prieš Mišias organizuojame vaikams žaidimus, ruošiame Pirmajai komunijai, rengiame Sutvirtinimo katechezę, organizuojame ekskursijas, turim vaikų dienos centrą ir, be abejo, pamaldas, kurios vyksta vaikams priimtina forma“, – pasakojo kunigas.

Pavyzdžiui, šį sekmadienį šv. J. Bosko bažnyčioje Vilniaus Lazdynų rajone, bus rengiamas vienintelis metuose Kryžiaus kelias, skirtas vien vaikams.

Kun. Alessandro Barelli su vasaros stovyklos savanoriais ir vaikais

Skamba žiaurokai

„Kai neįmanoma atskirai rengti pamaldų vaikams, stengiamės, kad jie neliktų bendruomenės nuošalėje. Žinoma, vaikams reikia ir paskatinimo, ir tam tikro pristatymo. Mes negalime sakyti, kokie esate blogi, nes nėjote Kryžiaus kelio, negalime klausti, kodėl jūs neinate Kryžiaus kelio arba sakyti: „Visi vaikai, kurie ruošiasi Pirmai komunijai, privalo eiti Kryžiaus kelią ir kas neateis, bus išbrauktas iš sąrašų“. Prievarta mums tikrai nepriimtina, todėl jau 7-8 metus per Atvelikį, džiaugdamiesi Prisikėlimu, po šv. Mišių rengiame šventę, kurios metu lietuvių ir lenkų vaikai dalyvauja margučių konkurse, žaidimuose. Gauna visokių dovanų ir prizų, o taip pat paskatinami gavėnios metu ėjusieji Kryžiaus kelią“, – pasakojo vienuolis.

Klebono žodžiais, Kryžiaus kelio tikslas – asmenine malda prisijungti prie kenčiančio Jėzaus, kuris buvo nukryžiuotas, mirė ir prisikėlė.

„Atskirai iš konteksto paimta frazė: „Jeigu tu ateisi į Kryžiaus kelią, gausi kebabą“ skamba žiaurokai. Bet nereikia tiesiogiai priimti, nes tai – tik būdas įvertinti vaiko pastangas“, – pakartojo dvasininkas.

Papirkinėjimą supranta kitaip

Papirkinėjimą sazeziečių vienuolis supranta, kaip siūlymą kažko kitam, siekiant naudos sau pačiam. „Tačiau jei aš rūpinuosi, kad vaikas augtų tikėjime, suprastų tikėjimo prasmę ir nebijotų eiti į bažnyčią, dalyvautų pamaldose – nauda man ar pačiam vaikui?“ – klausė kunigas. A. Barelli žodžiais, paskatinimas ar apdovanojimas skirtas ne kunigo naudai, o kad vaikui būtų paskata prisijungti prie pamaldumo.

Tačiau kodėl paskatinimas būtent kebabas? Pasak klebono, vasarą jų rengiamose stovyklose kiekvienas vaikas kasdien gauna ledų. Tačiau per Atvelykį dar šaltoka, tad kebabai, kurių taip nori vaikai, ir kurių galima užsisakyti čia pat Lazdynuose – geresnis pasirinkimas ir sveikiau už, pvz., mėsainius.

Kvietė ateiti ir pamatyti, kaip viskas vyksta

Naudodamasis proga, kun. A. Bareli kvietė ateiti į šį sekmaidenį Lazdynų bažnyčioje rengiamą vienintelį metuose Kryžiaus kelią vaikams, kuris prasidės po 15 val. vaikų Mišių.

„Praėjusį sekmadienį paklausiau, kas nori 15 minučių skirti Jėzui. Nemažai vaikų pakėlė rankas, tad sekmadienį esame visi kviečiami po vaikų Mišių pasilikti 15-20 minučių bažnyčioje eiti Kryžiaus kelią. Viskas vyks paprasta, vaikiška forma. Kunigas papasakos, kas yra Kryžiaus kelio stotis, kad ne autobusų stotelė, pakalbės apie įvykius, atvaizduotus paveiksluose ant bažnyčios sienos, pasimelsim“, – pasakojo klebonas.

Kaip rašė DELFI, 14 Kryžiaus kelio stočių primena Jėzaus Kristaus kančios kelią nuo patekimo pas Poncijų Pilotą iki pat nukryžiavimo bei palaidojimo.

Sakoma, jog pirmoji Kryžiaus kelią Jeruzalės gatvėmis ėjo Kristaus motina Marija. Vėliau Kryžiaus kelio stotis lankydavo į šventąją Žemę atvykę maldininkai. Musulmonams užėmus Jeruzalę, keliauti tapo pavojinga, tad Kryžiaus keliai pradėti įrenginėti bažnyčiose. Dabar kančios kelias galima sakyti pats „ateina“ į mūsų namus – kasmet Didįjį penktadienį iš Romos Koliziejaus tiesiogiai transliuojamas per televiziją, jo meditacijos ir mąstymai platinami internete.

Pirmosios nuorodos į kelią, kurį turėjo nueiti kryžių nešantis Kristus, siekia XIII a. pabaigą. Tradicija sekti kryžių nešantį Kristų ir apmąstyti Jo skausmus pradėjo plisti XV a.

Kryžiaus kelio stočių skaičius gali siekti 47. Tačiau populiariausia 14 stočių forma ir tvarka, nusistovėjusi XVII a. pirmoje pusėje Ispanijoje. Pastaruoju metu daug kur prie 14 stočių pridedama penkiolikta, primenanti Prisikėlimą.