Italija ir Vengrija pradėjo ES atvirai reikalauti paliaubų Ukrainoje ir taikos derybų su Rusija.

„Iš esmės yra du dalykai. Vienas yra amžina ES valdymo problema. O karo metu ji, pasirodė pati aštriausia – sprendimų priėmimas užsienio ir politikos reikaluose, reikalaujant, kad visos šalys tam pritartų – konsensuso principu.

Tai paverčia visą ES įkaite vienos ar kitos šalies noro šantažuoti vienus kitus, sakau tai labai paprastai. Kitaip sakant – konsensuso principas ugdo šantažo kultūrą“, – laidoje „Iš esmės“ sakė A. Kubilius.

Jis kalbėjo, jog ES turi pažiūrėti į savo pačios klaidos ir trūkumai atvedė iki šios geopolitinės krizės – Rusijos invazijos į Ukrainą.

„Ir viena iš priežasčių – ES negebėjimas efektyviai priimti sprendimų užsienio ir saugumo politikoje. Užsienio ir saugumo politika, jeigu galima vartoti tokį terminą, mano manymu iš šalių narių rankų, kadangi užsienio politika yra svarstoma ir priimami sprendimai vadovų taryboje, reikia vis labiau perkelti į tai, ką aš vadinčiau ES lygmeniu. Kitaip tariant – federalizuoti.

Nes jeigu lieka konsensuso principas, tai mes turėsime vis daugiau ir daugiau elementarių šantažo atvejų“, – prognozėmis Delfi laidoje „Iš esmės“ dalijosi A. Kubilius.

Jis vardijo, jog Vengrija šiuo metu visą ES šantažuoja dėl naftos embargo, bulgarai – dėl plėtros, dėl Šiaurės Makedonijos.

„Dėl to kyla klausimas, ar bus sutarta dėl Ukrainos kaip kandidatės į ES statuso, grynai dėl to, kad kažkas nori vakarų Balkanų postūmio. (…) Nuo konsensuso, nuo veto teisės reikia pereiti prie demokratinio, normalaus daugumos principo, priimant sprendimus“, – kalbėjo EP narys A. Kubilius.

Buvęs premjeras A. Kubilius taip pat teigė, jog ES turi atsigręžti ir peržvelgti savo padarytas geopolitines klaidas, kurios atvedė iki karo Ukrainoje.

Jo nuomone, viena iš esminių suklupimų – leisti būti įtikintiems, jog Rusijoje jokia demokratija nėra galima ir su tuo net susitaikyti.

A. Kubilius teigė, jog „šantažo pandemija ES“ gali tik augti – jei taisyklės nebus pakeistos.

Visą Delfi laidą „Iš esmės“ žiūrėkite 17 valandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)