Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdyboje vakar įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba pareikšti miesto Tarybos nariui, Darbo biržos vadovui Viktorui Trofimovui.

„Sekundės“ žiniomis, V. Trofimovui pareikšti įtarimai susiję ne su jo šiuo metu užimamos, o gerokai ankstesnėmis pareigomis. Įtariama, kad politikas piktnaudžiauti tarnyba galėjo dar būdamas Panevėžio apskrities administracijos viršininku. Šias pareigas jis ėjo nuo 2009-ųjų sausio iki 2010-ųjų liepos 1-osios, tada apskričių viršininkų administracijos buvo likviduotos.

STT Panevėžio valdybos viršininkas Egidijus Snicorius patvirtino, kad atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimo valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams.

„Šiuo metu atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai“, – nuo išsamesnių komentarų kol kas susilaiko E. Snicorius.

V. Trofimovas kol kas nėra apklaustas. Įtariamasis parodymus duoti pageidauja dalyvaujant gynėjui. Jam uždrausta bendrauti su dviem asmenimis, jis neturi teisės išvykti nepranešęs pareigūnams.
Tarybos nario namuose ir darbo vietoje atliktos kratos. Pareigūnai pasiėmė V. Trofimovo asmeninį planšetinį kompiuterį, darbo kompiuterį ir keletą dokumentų.

Politikas nuo Darbo biržos vadovo pareigų nėra nušalintas – pusė dienos praleidęs STT Panevėžio valdyboje, jis vakar po 13 val. sugrįžo į darbą.

Didžiausias apmaudas – nematys teletabių

„Jei spaudoje pasirodytų žinutė, kad Panevėžyje nusileido ateiviai, būčiau ne mažiau nustebęs, nei sulaukęs įtarimų“, – „Sekundei“ teigė įtariamuoju tapęs V. Trofimovas. 

Darbo biržos vadovas ir miesto Tarybos narys tvirtina norintis plačiai papasakoti, kodėl atsidūręs STT akiratyje, tačiau kol neturi advokato, apie bylą kalbėti vengia. V. Trofimovas tvirtina nesuprantantis, kodėl įtarimai jam pareikšti tik dabar, nuo tariamo nusikaltimo praėjus ketveriems metams.

„Susidaro įspūdis, kad turiu priešų, siekiančių mane sukompromituoti. Kai kas man, jau dirbant Darbo biržos vadovu, siūlė kyšius. Neėmiau, pagrasino susidoroti. Gal dabar tai ir vyksta?“ – svarstė įtariamasis. 

Nors namuose, kaip teigia V. Trofimovas, pareigūnų sulaukęs anksti ryte, 7 valandą, ir krata buvo atliekama matant jo nepilnamečiams, 14-os, 7-erių bei pusės metukų vaikams, politikas tvirtina neturintis dėl ko priekaištauti ir piktintis. 

„Žmogiškai pareigūnus suprantu. Neetiškų veiksmų iš jų pusės nebuvo. Tik labai tikiuosi greitai atgauti planšetinį kompiuterį, nes mano mažieji negali žiūrėti teletabių“, – sako įtariamasis.

Pranašavo nemalonumus

V. Trofimovas pasakoja panevėžiečių komentarų, kad ir jam turėtų būti pareikšti įtarimai, sulaukęs dar prieš trejetą metų, kai į STT akiratį pateko jo artimiausi politiniai bendražygiai konservatoriai – korupcija įtariamas Seimo narys Vitas Matuzas, buvusi Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio skyriaus vedėja Zinaida Marmokienė. 

Generalinės prokuratūros duomenimis, įtariama, kad V. Matuzas, veikdamas kartu su savo žmona D. Matuziene bei dar keletu asmenų, nuo 2011 metų gegužės iki birželio, siekdamas turtinės naudos „ŽilVyčių“ kooperatinės bendrovei, organizavo Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio skyriaus vedėjos Z. Marmokienės piktnaudžiavimą tarnyba.

V. Matuzas per susitikimus su žemėtvarkininke Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Panevėžio skyriaus būstinėje ir paskambinęs telefonu kišosi į jos darbą, siekdamas paveikti ją atlikti neteisėtus veiksmus „ŽilVyčių“ kooperatinės bendrovės naudai.

Teigiama, kad tuometis Seimo narys siekė, jog Panevėžio žemėtvarkos skyrius, neatlikęs žemės sklypų paženklinimų Panevėžio rajono vietose ir neturėdamas parengtų žemės valdų projektų, skubiai išnuomotų valstybinius ūkio paskirties žemės sklypus minėtai bendrovei.

V. Matuzas esą per savo žmoną davė nurodymus kitam asmeniui nuvykti pas Z. Marmokienę ir jai pateikti prašymus dėl valstybinės žemės nuomos Panevėžio rajone. Žemėtvarkininkė, žinodama, kad nėra parengtos specialios žemės valdų schemos ir neatlikti žemės sklypų paženklinimai vietose, prašymus priėmė. Savo pavaldiniams ji pavedė parengti teisės aktų neatitinkančius valstybinės žemės ūkio paskirties žemės sklypų planus, neatlikus tų sklypų paženklinimo, pasirašė valstybinės žemės nuomos 8 sutartis.

Tyrimas Z. Marmokienės atžvilgiu buvo nutrauktas. Prokurorai konstatavo: nors buvo padaryta teisės aktų pažeidimų, tačiau neturtinės žalos būta nedidelės.

Už teisės aktų pažeidimus žemėtvarkininkę būtų buvę galima bausti tarnybine tvarka, tačiau ji nebėra valstybės tarnautoja. Kilus skandalui Z. Marmokienė išėjo į pensiją.

Bylos jau teismuose

Į pabaigą eina ir kitas rezonansinis STT Panevėžio valdyboje atliekamas didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl galimai neskaidraus biokuro verslo organizavimo. Jame įtarimai pareikšti vienam juridiniam asmeniui ir 24 fiziniams asmenims, tarp jų ir sutuoktiniams Danutei bei Vitui Matuzams. 

Iš šio milžiniško tyrimo išskirta D. Matuzienės byla, kurioje ji kaltinama, kad, dirbdama Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Mokymo skyriaus renginių koordinatore, asmeninėms kelionėms galimai panaudojo šios tarnybos benziną maždaug už 4 tūkst. 680 litų. Siekdama pateisinti ne tarnybos tikslais išvažinėtus degalus, moteris suklastojo 11 automobilio „Porsche“ kelionės lapų ir pateikė juos tarnybos buhalterijai. Kur buvusi Seimo nario žmona važinėjo prabangiu „Porsche“, aiškinasi Kėdainių apylinkės teismas. 

Į teismą netrukus vaikščios ir pats V. Matuzas. Neseniai STT Panevėžio valdybos pareigūnai ir apygardos prokurorai teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje V. Matuzas kaltinamas piktnaudžiavimu tarnybine Seimo nario padėtimi ir kyšininkavimu. 

Įtakingų ir korupcija įtariamų Panevėžio konservatorių gretose – ir pats miesto meras Vitalijus Satkevičius. Jam įtarimai pareikšti dėl Europos vyrų krepšinio čempionato galimai neskaidraus organizavimo Panevėžyje. Vadinamojoje krepšinio byloje įtarimai taip pat pareikšti mero patarėjui Dariui Simėnui bei Savivaldybės administracijos direktorei Kristinai Vareikienei.