Konservatorių prezidiumas, reaguodamas į skandalą dėl neskaidriai naudojamų lėšų savivaldoje, penktadienį nuotoliniu būdu susirinko į posėdį.

Konservatorių pirmininko, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atstovė spaudai Paulina Levickytė Delfi informavo, kad per posėdį priimti trys sprendimai.

TS-LKD Prezidiumas nutaria:

1. TS-LKD frakcijai Seime rekomenduoti pateikti ir artimiausiu įmanomu metu siekti priimti Savivaldybių Tarybų veiklos išlaidų reglamentavimo pokyčius, kurie įvestų bendrą skaidrumo ir atskaitomybės standartą visose Lietuvos savivaldybėse;

2. Artimiausiu įmanomu metu inicijuoti Seimo pirmalaikių rinkimų paskelbimą;

3. Tuo atveju, jei 2 punkte nurodyta iniciatyva nesulauktų palaikymo, svarstyti klausimą dėl Vyriausybės atsistatydinimo“, – teigė ji.

Pagal Konstituciją, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau 85 Seimo narių.

Seimo nutarime dėl pirmalaikių Seimo rinkimų nurodoma naujo Seimo rinkimų diena. Naujo Seimo rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo.

Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė

Saudargas paaiškino sprendimą: savaitgalį pasiūlymas bus pristatytas koalicijai

TS–LKD atstovas Paulius Saudargas penktadienio vakarą Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ teigė, jog sprendimas nebuvo lengvas.

„Na, gimė sprendimas tikrai ne taip paprastai. Situacija yra sunki, dramatiška, skausminga daugeliui. Bet manome, kad situaciją liečia tikrai ne vieną ministrę, ne vien tris ministrus.

Situacija liečia visą Lietuvą, visą politinę sistemą, įvairias partijas, gal visas, savivaldybes, įvairius valdžios lygmenis. Taigi, manome, kad reikalinga sistemos pekrova. Todėl vienas iš punktų yra siūlyti pirmalaikius Seimo rinkimus“, – pabrėžė parlamentaras.

Jis sakė, kad jeigu tokia iniciatyva palaikymo nesulauktų – tam reikia 85 balsų Seime, todėl yra trečias punktas – Vyriausybės atšaukimas.

„Bet pirmas žingsnis dėl pirmalaikių Seimo rinkimų“, – kalbėjo konservatorius.

Jis teigė, jog tai yra TS–LKD pozicija, savaitgalį pristatyta koalicijos partneriams.

„Bet mes išreiškėme savo partijos poziciją. Manau, kad po savaitgalio paaiškės koalicijos pozicija aiški. Ir jeigu būtų pritarimas, galima registruoti ir kitą savaitę ir eiti su šiuo pasiūlymu į Seimo salę“, – tikino konservatorius P. Saudargas.

Politikas tikino, jog rinkimai, jeigu prireiktų, galėtų vykti ir šių metų rudenį.

„Žinoma, kad Vyriausybė gali palaukti kelis mėnesius iki rinkimų, niekas nuo to nepasikeis“, – kalbėjo P. Saudargas.

Prabilo apie skaidrumo standartus

Penktadienį spaudos konferenciją surengęs užsienio reikalų ministras, konservatorių lyderis G. Landsbergis pranešė, jog partijos prezidiumas svarstys, ar nereikėtų trauktis visai Vyriausybei, ar nereikėtų skelbti pirmalaikių rinkimų.

Partijos pirmininkas minėtą informaciją pranešė po to, kai švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, kaltinama neskaidriu lėšų pasisavinimu, premjerei įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

G. Landsbergio nuomone, ministrės atleidimas būtų ritualinis aukojimas. Pagrįsti, kaip naudojo reprezentacijai skirtas lėšas, pasak jo, negali ir daugiau politikų – jis pats, Seimo nariai, prezidentas.

„Keliu klausimą, kuris čia, mano nuomone, pagrindinis, apie tai, ar tokį aukštą skaidrumo ir atskaitomybės standartą politinė Lietuvos sistema gali atlaikyti. Aš tuo abejoju“, – kalbėjo politikas. Partijos lyderio įsitikinimu, reikia imtis politinės sistemos „perkrovimo“. „Manau, reikia spręsti ir dėl Vyriausybės pasitraukimo, galbūt dėl išankstinių Seimo rinkimų. Tokie būtų mano pasiūlymai. Kitu atveju mes turime [atlikti] ritualinį paaukojimą vieno žmogaus, nors mes visi esame bendrai atsakingi, aš lygiai taip pat“, – komentavo G. Landsbergis.

Politikas neatmetė galimybės, kad jau penktadienį partijos prezidiumas gali nuspręsti, jog trauktis reikia visai Vyriausybei.

„Aš neatmetu jokio sprendimo. Aš tiesiog noriu kalbėti apie tai, kad aš, kaip asmuo, dalyvaujantis valstybės valdymo veikloje, negaliu paaiškinti ir pateisinti visuomenei, kodėl vienam asmeniui pasitraukus situacija taptų skaidresnė, kai – negaliu dabar atsakyti tiksliai – du trečdaliai Seimo yra padarę absoliučiai lygiai tą patį“, – kalbėjo ministras.

Viešumoje keliami klausimai ir dėl to, kaip, būdami tarybos nariais, su pareigomis susijusias lėšas leido ministrai Gintarė Skaistė ir Simonas Kairys.

Anksčiau prezidentas Gitanas Nausėda LRT televizijai kalbėjo, jog trys ministrai, kurie negali išsklaidyti abejonių įrodymais, turi trauktis.

Tačiau jis pareiškė, kad, sprendžiant situaciją, Vyriausybę reikėtų išsaugoti: „Vyriausybė galėtų palengvinti sau veiklą, jeigu reaguotų į situaciją. Jeigu bus elgiamasi taip, kaip dabar, labai galimas dalykas, kad opozicija konsoliduosis ir skelbs nepasitikėjimą visai Vyriausybei apskritai. Tai ar mums šito šiandien reikia? Mano atsakymas yra ne, mums šito nereikia. Todėl turime to išvengti.“

Savo ruožtu penktadienį prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius ragino valdančiuosius kuo greičiau apsispręsti dėl tolimesnių veiksmų, kad politinis chaosas neužsitęstų.

„Vyriausybė yra tapusi trijų ministrų įkaite“, – penktadienį žurnalistams prezidentūroje komentavo V. Augustinavičius.

Esama padėtis su tuo, kaip politikai leido su pareigomis susijusias lėšas, pasak jo, komplikuoja situaciją Vyriausybei, Seimui ir politinei sistemai.

„Nesprendžiant šios problemos, be abejo, esant geopolitinėje aplinkoje, esant recesijai, tai nežada nieko gero valstybei“, – dėstė patarėjas.

Dėl to, ar Vyriausybė turėtų trauktis, ar reikėtų skelbti pirmalaikius rinkimus, patarėjo teigimu, turi apsispręsti valdantieji ir Seimas.

„Visi kiti sprendimai, kurie šiandieną yra pasiūlyti viešojoje erdvėje, be abejo, tai yra Seimo apsisprendimo klausimai. Kad ir kokie būtų sprendimai, svarbiausia – apsispręsti greitai, kad politinis chaosas būtų kuo trumpesnis“, – komentavo V. Augustinavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)