Konservatorių prezidiumas uždraudė savo frakcijai Seime teikti su Vyriausybe nederintas idėjas biudžetui. Visgi frakcijos gretose yra situaciją matančių kitaip nei Vyriausybė.

M.Majauskas kartu su bendražygiais Seime Justu Džiugeliu, Mindaugu Skritulsku ir Kaziu Starkevičiumi per pateikimą Seime parėmė siūlymą PVM lengvatą maitinimo paslaugoms pratęsti ne pusmečiui, kaip dabar siūloma biudžeto projekte, o metams.

Trečiadienį M. Majauskas kartu su valdančiųjų ir opozicinių frakcijų atstovais Seime registravo dar vieną siūlymą dėl 9 proc. PVM lengvatos – užsimojo neterminuotai ją pratęsti maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms paslaugoms.

„Siūloma maitinimo, meno, kultūros ir sporto paslaugų sektoriams įtvirtinti stabilią, palankią mokestinę aplinką, skatinant pridėtinės vertės kūrimą, tuo pačiu skatinant gyventojus lankytis viešojo maitinimo įstaigose, kultūros renginiuose ir lankytis sporto įstaigose“, – teikdami siūlymą argumentuoja parlamentarai.

Pasak jų, minėti sektoriai itin nukentėjo per COVID-19 pandemiją ir atsigauti nespėjo, yra rizika, kad padidinus mokesčius verslai pereis į šešėlį.

Be to, lengvatinius PVM mokesčio tarifus minėtoms paslaugoms, tautos atstovų teigimu, taiko dauguma Europos Sąjungos valstybių.

Be M. Majausko šį siūlymą teikia ir kiti Seimo konservatoriai – M. Skritulskas, K. Starkevičius, Antanas Čepononis.

Antradienį Seimas per pateikimą balsų dauguma pritarė Vyriausybės inicijuotoms pataisoms, kuriomis siūloma neribotam laikui taikyti 9 proc. lengvatinį PVM tarifą apgyvendinimo paslaugų įmonėms, o iki 2023 metų birželio 30 dienos lengvatą pratęsti maitinimo, kultūros, poilsio ir sporto paslaugoms, atlikėjams, rašo ELTA.

Projektą, kuriuo iki 2023 metų pabaigos būtų pratęstas 9 proc. PVM tarifo taikymas maitinimo paslaugoms, valdančiosios Laisvės frakcijos parlamentarai Vytautas Mitalas ir Ieva Pakarklytė registravo dar pavasarį.

Tačiau Vyriausybei galiausiai apsisprendus kartu su kitų metų biudžeto projektu teikti siūlymą tik iki ateinančios liepos pratęsti PVM lengvatą restoranams, Laisvės frakcijos seniūnas V. Mitalas ir toliau laikosi pozicijos, kad mažesnis mokesčio tarifas šiam sektoriui turėtų būti taikomas visą 2023 metų laikotarpį.

Toks „laisviečių“ siūlymas taip pat įveikė pateikimo stadiją Seime.

VytautasMitalas

Finansų ministrė Gintarė Skaistė anksčiau teigė, kad lengvatos pratęsimas pusei metų yra kompromisas. Ji pabrėžė, kad ši lengvata laikina.

„Buvo sutartas tam tikras kompromisinis susitarimas Vyriausybėje pratęsti šią lengvatą pusei metų tam, kad būtų galima užtikrinti, kad žiemos periodo metu, kai šildymo kainos yra didesnės ir dar nėra prasidėjęs aktyvaus vaikščiojimo į kavines sezonas, manom, kad tos lengvatos atsisakyti lengviau galbūt būtų vasaros viduryje.

Bet bet kokiu atveju noriu priminti, kad ši lengvata buvo įvesta kaip parama verslui COVID-19 pandemijos metu, kuomet buvo ribojimai visam maitinimo sektoriui. Tuo tarpu šiuo metu energetinė krizė visiems verslams yra sudėtinga vienodai, todėl yra pasiūlytas 2,5 mlrd. eurų vertės paketas verslo situacijai spręsti: kalbam tiek apie elektros kainos dalinį kompensavimą <...>, tiek ir mokestinius atidėjimus pusei metų energetiškai imliems sektoriams, taip pat subsidijas itin energetikai imliems sektoriams, kurie yra įvardyti karo komunikate ir tam tikros papildomos investicinės priemonės į atsinaujinančią energetiką“, – vardijo G. Skaistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)