Perspėjo koalicijos partnerius dėl tolesnio maišto

Po posėdžio žurnalistų kalbintas G. Landsbergis teigė, kad koalicijos partneriai, balsuodami už PVM lengvatos pratęsimą maitinimo paslaugoms metams, neparėmė Vyriausybės politikos ir taip pažeidė koalicijos sutartį.

„Mūsų vertinimu, partijos prezidiumo vertinimu, Vyriausybė dėjo visas pastangas, kad būtų rastas tinkamas ir koalicijai priimtinas biudžeto kompromisas. Buvo ne vienas derybų raundas, Vyriausybėje buvo bendru sutarimu pritarta tam projektui ir mes vertinome, kad tai yra ir koalicijos nuomonę atspindintis balsavimas, su kuriuo sutiko visi.

Vėliau salėje mes matėme kitą palaikymą dėl kai kurių specifinių dalykų, kurie, Vyriausybės nuomone ir partijos pritarimu, yra svarbūs. Ir mes manome, kad yra fiksuotas koalicinės sutarties 1.2 punkto pažeidimas, kuriuo koalicijos partneriai yra įsipareigoję remti Vyriausybės politiką ir mes manome, kad biudžetinis įstatymas, ir ypatingai jo labai svarbios nuostatos, yra, ko gero, viena iš svarbiausių Vyriausybės politikos ašių. Mes tai traktuojame kaip pasitikėjimo tarp koalicijos partnerių pažeidimą“, – komentavo konservatorių vedlys.

Tiesa, dėl to, anot G. Landsbergio, nuspręsta nesiimti jokių papildomų veiksmų.

„Tik konstatuojamas pasitikėjimo pažeidimas ir tuo įvertinimu mes šitą klausimą traktuojame kaip uždarytą“, – pridūrė politikas.

G. Landsbergis sutiko, kad partijos išsakyta pozicija dėl koalicijos partnerių yra abstrakti, bet leido suprasti, kad tai – lyg perspėjimas.

„Koalicijos partneriai yra laisvi maištauti, bet tai nereiškia, kad tokioje situacijoje koalicija galėtų toliau funkcionuoti“, – kalbėjo politikas.

O Vyriausybės nariai, pavyzdžiui, Laisvės partijos pirmininkė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, gali maištauti?

„Manau, kad vertinimas į koalicijos partnerius irgi taip pat siejamas ir su tuo, kad ministrai Vyriausybėje dalyvavo derybose, išsakė poziciją dėl to, ko jie norėtų biudžete, kokie yra aktualūs pakeitimai biudžete, ir sulaukę tų bendrų sutarimų, vėliau nuomonę pakeitė. Tas yra, manau, apibrėžta tuo pasitikėjimo pažeidimu“, – atsakė G. Landsbergis.

Mitalas: tai turi aptarinėti koalicija, o ne TS-LKD

Savo ruožtu A. Armonaitė atsakydama pabrėžė, kad šiuo metu blogas metas ieškoti priešų ir priminė TS-LKD įsipareigojimus.

„Kartu įveikėme ne vieną didelį iššūkį, kurių pastaraisiais metais netrūko Lietuvai. Kartu galime nuveikti daug svarbių darbų. Kviečiu neieškoti priešų bendraminčių gretose ir susitelkti šiems darbams. O jų laukia labai daug – nuo ekonomikos, energetikos ir švietimo iki visų porų lygybės prieš įstatymą“, – Delfi sakė ji.

Aušrinė Armonaitė

Delfi kalbinto Seimo Laisvės frakcijos seniūno Vytauto Mitalo įsitikinimu, sprendimus dėl koalicijos vienybės bei veiksmų ir turėtų svarstyti koalicija, o ne vieni konservatoriai.

„Pasaulyje ir Lietuvoje vyksta labai daug svarbių klausimų, kur reikia mūsų dėmesio ir bendro darbo kartu. Tai, kad PVM balsavimas, kuris yra naudingas sektoriui, kuris nėra sukuriantis kažkokią didelę naštą, o kaip tik parodė, kad ištraukia nemažą dalį verslo iš šešėlio, tampa štai tokiu svarstytinu klausimu jų prezidiume ir man tai yra netikėta, – dėstė politikas.

– Jeigu kažkas nori kažką aptarti, tikrai koalicijoje mes galime viską aptarti, koalicijos sutartyje yra daugybė punktų, ką reikia daryti.“

„Aš turėčiau komentuoti koalicijos sprendimus, o ne TS-LKD dalykus“, – pridūrė jis.

Ar „laisviečiai“ nesibaimina, kad konservatoriai nebepalaikys jų iniciatyvų, pavyzdžiui, dėl Civilinės sąjungos pataisų priėmimo?

Vytautas Mitalas

Tokiu atveju, pasak V. Mitalo, bus pažeista koalicijos sutartis.

„Koalicijos sutartyje yra punktas, kad mes dėsime maksimalias pastangas Seime, kad partnerystė Lietuvoje būtų įteisinta. Tai jeigu jie tų pastangų nedės maksimalių, tai bus koalicijos sutarties pažeidimas“, – teigė politikas.

Gentvilas: stiprokai pasakyta iš partnerių

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo nuomone, konservatoriai padarė stiprų pareiškimą vieni patys pasakydami, kad koalicijos partneriai pažeidė bendrą sutartį. Kita vertus, situacija, pasak jo, gal ir išeis į naudą – tai esą rodo, kad tarpusavyje reikia daugiau kalbėtis.

„Aš manau, kad tokį konstatavimą galėtų padaryti ne vienos partijos prezidiumas, o, pavyzdžiui, susirinkusi koalicija – aptartų ir būtų kažkoks diplomatiškai tarpusavyje suderintas sprendimas, kad manome, kad čia galėjo būti pažeisti bendradarbiavimo principai ir taip toliau.

Dabar, kai viena partija, kuri yra didžioji, paima ir pasako, taip ir lieka – pažeista sutartis. O kas juridiškai tai nustatė? Gal ir pažeista. Antras dalykas, o kas iš to, kad pažeista?

Mes nežadame nei karščiuotis, nei priekaištauti, nors man atrodo, kad stiprokai pasakyta iš koalicijos partnerių, tai yra iš konservatorių, vis tiek anksčiau ar vėliau susėsime koalicijoje, ar bent koalicijos vadovybės lygyje, pasitarsime“, – dėstė E. Gentvilas.

Eugenijus Gentvilas

Jo matymu, šioje situacijoje yra ir pozityvo – koalicijai reikia dažniau sėstis ir kalbėti aiškiai.

„Iki tol vykę pokalbiai tokie migloti buvo, be pakankamo aiškumo. O štai verdiktas – partneriai sulaužė sutartį“, – situaciją vertino E. Gentvilas.

Jo matymu, koalicijos sutartis nebuvo sulaužyta, nors toks jausmas, dvasinis vertinimas esą gali būti.

Daugiau sankcijų galės numatyti Priežiūros komitetas

Trečiadienį Seime posėdžiavo valdančiųjų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas, kurio nariai kalbėjosi apie klausimus, susijusius su balsavimais dėl 2023 metų biudžeto.

Seimas antradienį priėmė 2023 metų valstybės biudžetą, o prieš tai valdančiųjų „laisviečių“ siūlymu lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui pratęsė iki 2023 metų pabaigos, o ne pusmečiui, kaip planavo Vyriausybė.

Šį „laisviečių“ siūlymą, kuris, pasak premjerės Ingridos Šimonytės, biudžete atvėrė apie 60 mln. eurų skylę, palaikė du konservatoriai Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M. Majauskas ir Mindaugas Skritulskas, taip pat – devyni Seimo Laisvės frakcijos nariai (balsavime nedalyvavo Kasparas Adomaitis ir Ewelina Dobrowolska, nors Seime tądien buvo) bei liberalas Andrius Bagdonas.

Konservatorių vadovybė anksčiau minėjo, jog po šio balsavimo reikės svarstyti tiek minėtų Seimo frakcijos narių elgesį, tiek aptarti padėtį koalicijoje.

Mykolas Majauskas

Kalbėdamas apie sankcijas M. Majauskui, TS-LKD lyderis leido suprasti, kad jis neteks Seimo komiteto pirmininko pareigų.

„Buvo nuspręsta kreiptis į frakciją, kad frakcija deleguotų naują Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką. O visi kiti sprendimai bus priimti Priežiūros komitete“, – dėstė G. Landsbergis.

Priežiūros komitetas, pasak jo, galės apsispręsti dėl tolesnės M. Majausko narystės TS-LKD.

Dėl sankcijų M. Skritulskui taip pat apsispręs partijos Priežiūros komitetas, teigė G. Landsbergis.

Komiteto posėdis numatytas kitą savaitę.

Majauskas: pareigų vykdymas neturėtų būti pagrindas iš jų šalinti

Pats M. Majauskas Delfi teigė nematantis priežasčių trauktis iš Seimo komiteto pirmininkų.

„Sąžiningas Konstitucijoje numatytų pareigų vykdymas neturėtų būti pagrindas šalinti iš pareigų. Seimo Biudžeto ir finansų komitetas dirba sklandžiai, sėkmingai tvirtina biudžetą, vykdo parlamentinę kontrolę, vertina mokestinius projektus ir įgyvendina reformas.

Verta pastebėti, jog net ir dirbdamas mažumoje, komitetas sugeba ne tik apsvarstyti daugiau teisės aktų nei bet kuris kitas Seimo komitetas, bet ir absoliučią daugumą visų sprendimų priimti bendru sutarimu. Todėl, atsižvelgdamas į komiteto veiklos rezultatus nematau dalykinio pagrindo trauktis. Seimo dauguma galės tą padaryti paprastu Seimo nutarimu“, – pažymėjo M. Majauskas.

Konservatorių prezidiumas dar prieš balsavimus Seime įpareigojo savo frakcijos narius neteikti biudžetui iniciatyvų, nederintų su Vyriausybe, ir atitinkamų iniciatyvų nepalaikyti.

Vėliau partijos Priežiūros komitetas suformulavo atskiras rekomendacijas M. Majauskui, kuris reiškė palaikymą kitokiam nei Vyriausybės matymui dėl PVM lengvatos kai kuriems verslams: komitetas rekomendavo arba atsiimti su Vyriausybe nederintus siūlymus, arba trauktis iš pareigų komitete ir iš partijos.

Tokių veiksmų M. Majauskas iki šiol nesiėmė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)