"Teismas pripažino, kad partija ir jos vadovybė yra padarę didelius politinės korupcijos nusikaltimus, ir ta nusikalstama veikla yra akivaizdžia įrodyta. Klausimas, kurį reikia adresuoti socialdemokratams, ar jie po tokio teismo sprendimo galvoja, kad koalicija su Darbo partija ir toliau yra tinkamas būdas valdyti Lietuvą, turėti tokią valdančiąją koaliciją ir kartu pirmininkauti ES", - penktadienį Vilniaus apygardos teismo nuosprendį DP byloje BNS komentavo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

Jo teigimu, į šį nuosprendį tinkamai reaguoti turėtų būtent Socialdemokratų partija ir jos vadovai.

"Jeigu būtų bandoma nereaguoti ir sakyti, kad tai nieko nekeičia toliau valdžios darbe, tai būtų didelė ir skaudi klaida, kuri iš tikrųjų labai brangiai kainuotų tarptautinei reputacijai, prisimenant, kad Lietuva šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungos Tarybai", - pabrėžė A.Kubilius.

Jis sakė turintis abejonių, ar dabartinė keturių partijų centro-kairės koalicija gali likti gyvybinga.

Be to, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas kelia klausimą dėl "darbiečių" vadovo Vytauto Gapšio galimybės toliau eiti pirmojo Seimo vicepirmininko pareigas.

"Kyla klausimas, ar kaltu pripažintas politikas gali eiti aukštas pareigas Seimo vadovybėje", - sakė A.Kubilius.

Kitos opozicinės partijos - Liberalų sąjūdžio - vadovas Eligijus Masiulis taip pat BNS sakė, kad socialdemokratams teks spręsti uždavinį, ką daryti su Darbo partija.

"Dabar didelis galvosūkis tenka valdančiosios daugumos vadovams ir pirmiausia premjerui Algirdui Butkevičiui, kuris turėtų nedelsiant apsispręsti, ar toliau gali veikti tokia koalicija su Darbo partija, ar koalicija vis dėlto turi būti performuota", - tvirtino liberalas.

Jis priminė, kad anksčiau A.Butkevičius yra minėjęs, kad po nuosprendžio valdančioji koalicija sės prie stalo ir tarsis, ką daryti.

"Manau, kad visokie realūs variantai įmanomi, bet nereikia apsimetinėti, kad nieko neįvyko. Jeigu premjeras bandytų rodyti, kad čia viskas tvarkoj ir bandyti dirbti taip, kaip dirbo, prognozuočiau, kad koalicija susidurtų su rimtomis problemos dėl vidaus santykių", - svarstė E.Masiulis.

Patį Vilniaus apygardos teismo nuosprendį jis pavadino "beprecedenčiu atveju Lietuvos teismų istorijoje, parodančiu, kad ir tokiose rezonansinėse politinės korupcijos bylose neliečiamųjų kasta neegzistuoja".

"Šiuo atveju tiek paprastas pilietis, tiek aukštas pareigas einantys valstybės politikai už padarytus nusikaltimus gali sulaukti realių bausmių", - sakė E.Masiulis.

Penktadienį Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją, parlamentarą Viktorą Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, parlamentarei Vitalijai Vonžutaitei - trejų metų laisvės atėmimo bausmę, o dabartiniam partijos vadovui Vytautas Gapšiui skirta 35 tūkst. litų bauda.

Pati Darbo partija kaip juridinis asmuo nuo baudžiamosios atsakomybės atleista, nes po šiemet įvykdytos reorganizacijos - susijungimo su dukterine Leiboristų partija - atsirado naujas juridinis asmuo.

Valdančiojoje koalicijoje esanti Darbo partija kaltinta 2004-2006 metais neapskaičiusi daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.