Landsbergis į naują projektą žiūri atsargiai

„Sunku kol kas vertinti, nes kol kas turime labai mažai informacijos tik tą vieną pranešimą. Aš tik galiu vertinti tik pačią Aušrinę, kurią neblogai pažįstu iš bendro darbo Seime. Ją vertinu kaip talentingą politikę, su kuria dažnu atveju randame bendrą kalbą, ir galime kartu darbuotis bendriems tikslams“, – sakė G. Landsbergis.

Jis teigė apgailestaująs dėl to, kad liberalai skaldosi toliau.

„Kad ir kokia bus ta partija, jie daugiau eina į liberalų daržą, ir ten kartu dalinsis rinkėjų balsus. Mes matome, kuo baigėsi socdemams, kaip abi partijos balansuoja ties 5 proc. riba. (Tai yra) iš esmės nieko gero bendrai politinei sistemai, aš žiūriu atsargiai į naują projektą“, – sakė G. Landsbergis.

Aušrinė Armonaitė, Gabrielius Landsbergis

Gentvilas: jokios staigmenos nėra

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas DELFI teigė, kad šis žingsnis nėra netikėtas. „Ne kartą esu sakęs, kad tikslas aiškus. Nepaisant mūsų partijos įstatų – laužyti juos, griauti šitą partiją, galvojant apie kitos partijos kūrimą, todėl man asmeniškai jokios staigmenos nėra“, – teigė E. Gentvilas, pridurdamas, kad jau anksčiau yra garsiai kalbėjęs apie tai, kad R. Šimašiaus tikslas – įkurti kitą partiją.

E. Gentvilas teigė, kad A. Armonaitė ir R. Šimašius šiuo žingsniu paneigia prieš tai teigtus teiginius. „Išeina iš mūsų partijos ir sako: komitetas yra nauja, moderni forma, balsuokite už komitetą, o tik prasidėjus rinkimų kampanijai sako: bet mes vis tiek kursime partiją, – buvusių partijos narių žingsnius vardijo E. Gentvilas. – Toks požiūris į rinkėjus.“

Eugenijus Gentvilas

Partijos pirmininkas teigė nemanantis, kad esami Liberalų sąjūdžio nariai susigundys naujomis perspektyvomis ir jungsis prie naujos jėgos. „Nežinau. Manau, kad seniai buvo tikslas paardyti, pasprogdinti mūsų partiją. Nepavyko. Dabar turės ieškoti kitų žmonių. Niekas čia tikrai nepuls“, – užtikrintai kalbėjo E. Gentvilas.

Partijos pirmininkas naujau kuriamai jėgai palinkėjo sėkmės. „Žiūrėsime, kas gims, bendrausime. Buvo vasario mėnesį iniciatyva kurti naują liberalią partiją „Už pažangą“. Taip pat sakiau, kad bendrausime. Bet štai jau lapkritis, o ta partija taip ir negimė“. – tikino E. Gentvilas. Ar tai reiškia, kad jis abejoja buvusių narių galimybėmis sukurti naują politinę jėgą? „Tikiu, kad gali sukurti. Tikiu, – teigė E. Gentvilas. – Tikėjau, kad sukurs partiją „Už pažangą“, tikėjau, kad Paula Marcinkevičiūtė sukurs, kai gegužės 29 dieną pranešime spaudai pasakė, kad kuria partiją Lietuvos liberalai. Bet taip ir nesukūrė, tai gal kas nors sukurs ką nors.“

Sociologas: liberalizmui Lietuvoje šiuo metu yra pakankamai gera terpė

Sociologas Vladas Gaidys svarstė, kad naujai kuriama politinė partija turės pasiimti balsus ir iš kitų liberalų, ir iš Tėvynės sąjungos.

Ar pavyks nukonkuruoti kitas partijas? „Priklausys nuo komandos patrauklumo, kas ateis į tą grupę. A. Armonaitė žinoma, bet reikia didesnės komandos tokių žmonių, kurie jau būtų žinomi. Nuo to daug kas priklausys, kaip ir nuo energijos, veiklumo, – teigė V. Gaidys. – Šiaip sukurti partiją kuo toliau, tuo sunkiau. Kažkada prieš trisdešimt metų buvo lengva – išėjai ir sukūrei.“

Vladas Gaidys

Anot V. Gaidžio, esamos partijos jau yra įsišaknijusios ir jas nurungti nėra paprasta. „Automatiškai taip nebus, kad paskelbė partiją ir kažkas subėgs. Čia kaip ir šviežias Kirkilo atvejis. Jis, manau, tikėjosi kažko, o partija skilo į dvi dalis ir nepriaugo iki to, kas buvo, – teigė V. Gaidys. – O liberalizmui Lietuvoje šiuo metu yra pakankamai gera terpė, yra ir tie dariniai, iš kurių galima tą elektoratą paimti, bet ar pavyks tą padaryti, priklauso nuo žmonių.“

O pačią A. Armonaitės idėją V. Gaidys vertino teigiamai: „Elektoratas gana reljefiškas, aiškus, didieji miestai, geros kvalifikacijos, išsilavinimas, pajamos, aktyvumas, mobilumas, požiūriai, kaip Armonaitė sako, pagarba įvairovėms ir naujovėms, tai gana aiškus profilis“.

Bus trys liberalų partijos

Liberalai skaldėsi jau ne kartą. Lietuvos liberalų sąjunga įsteigta 1990 metų lapkričio 25 dieną. 2003 metų gegužę susijungus Lietuvos liberalų sąjungai, Lietuvos centro sąjungai ir Moderniųjų krikščionių demokratų partijai įkurta Lietuvos liberalų ir centro sąjunga (LiCS).

Dėl nesutarimų su A. Zuoku iš šios partijos atskilo dalis narių ir 2006 metų vasarį įkūrė Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdį, vėliau LiCS paliko ir pats A. Zuokas, jis įsteigė naują politinę organizaciją – Sąjungą „Taip“. 2014 metų liepą LiCS susijungė su šia sąjunga ir pasivadino Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), rašė BNS.

DELFI primena, kad A. Armonaitė šiemet nusprendė kartu su Remigijumi Šimašiumi trauktis iš Liberalų sąjūdžio į rinkimų komitetą „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“. Tačiau nuo pat pradžių ji neslėpė, kad neturi ambicijų savivaldoje, ir kad jos tikslas yra nacionalinė politika.