Būdamas kardinolu Jorge Mario Bergoglio ragino dvasininkiją priešintis tiek abortams, tiek eutanazijai. Tačiau jis pasisako už kontracepcijos naudojimą, siekiant išvengti ligų.

DELFI kalbinti bioetikos specialistai, dvasininkai ir net medikai kol kas nenorėjo komentuoti, kas yra kontracepcija, padedanti išvengti ligų: „Reikėtų daugiau informacijos”, „Tai tik teiginys be konteksto”, „Palaukim, po savaitės gal jau bus galima apie tai kalbėti tiksliau”.

Manoma, jog kalbėdamas apie kontracepciją sveikatos tikslais popiežius omenyje turėjo ŽIV infekuotus, AIDS sergančius asmenis, kurie be apsisaugojimo priemonių tiesiog negali gyventi intymaus gyvenimo, taip pat homoseksualus, tarp kurių sparčiai plinta ŽIV.

Bet kokiu atveju, užkulisines diskusijas šiuo klausimu nutrauks tik pats pontifikas.

Dauguma katalikų naudoja kontracepciją

Kalbėdama apie būtinybę koreguoti Bažnyčios požiūrį į kontracepciją, JAV moterų vienuolijoms atstovaujančios organizacijos Leadership Conference of Women Religious (LCWR) prezidentė sesuo Pat Farrell spaudai teigė, jog tai akivaizdu ne tik pasauliečiams, bet ir daugeliui kunigų bei vyskupų.

„Tai yra problema, kuri nusipelnė žymiai daugiau atviro dialogo. Ne paslaptis, kad didžioji dauguma katalikų praktikuoja kontracepciją ir Bažnyčios mokymas ta tema niekada nebuvo priimtas pasaulio katalikų”, – pripažino s. P. Farrell.

Ar laukti pokyčių?

Vis dėlto, garsus Katalikų Bažnyčios ekspertas Hubertas Feichtlbaueris Interviu Austrijos leidiniui „Der Standart“ teigė, jog, nepaisant pareiškimų apie liberalesnį naujojo popiežiaus požiūrį į homoseksualus ir kontracepciją didelių pokyčių iš pontifiko tikėtis neverta.

„Pažiūrų srityje – seksualinės moralės, abortų ir kontracepcijos klausimais – kažkokių svarbesnių pokyčių iš Pranciškaus tikėtis neverta“, – sakė žinovas, pridurdamas, kad Jorge Bergoglio nuostatos homoseksualumo atžvilgiu „apskritai yra siaubingos“.

Vis dėlto, eksperto teigimu, J. Bergoglio biografijoje yra faktų, liudijančių, kad pačius homoseksualus jis vertina pakančiau, negu patį reiškinį.