Kompromisas yra būtinas

Lietuvos ambasadorius ES Arnoldas Pranckevičius laidoje sutiko, jog kelios valstybės užvilkino šio sankcijų paketo priėmimą.

„Prašydamos ir specialaus požiūrio į jų energetinio saugumo problemas ir kitas. Tad be jokios abejonės turėjome labai frustruojantį mėnesį, pareikalavusį labai daug kantrybės ir jėgų. (…) Labai gerai, kad galiausiai mes tą paketą turime, ir tai padaryta vienbalsiškumo pagrindu – visos valstybės narės jam pritarė“, – laidoje sakė A. Pranckevičius.

Jis teigė, jog pasiekti kompromisą tarp 27 valstybių ne visada būna lengva, todėl reikalingi kompromisai.

„Mes Vilniuje, Varšuvoje gal jų nenorime, bet be jų kitos valstybės tiesiog nepritartų sankcijoms ir nebūtų jokių. Tad europinis kompromisas yra toks, koks yra“, – sakė Lietuvos ambasadorius ES.

A. Pranckevičius teigė, jog pagrindiniai argumentai, raginant greičiau apsispręsti dėl sankcijų paketo, buvo Rusijos sukeltas karas Ukrainoje.

„Kiekviena diena buvo nepateisinama, negalime sau leisti dienos, savaitės, mėnesio vėlavimo. Nes karas vyksta dabar ir šiandien, dėl to Ukrainos žmonėms ir valstybei be galo svarbu, kad mūsų sprendimai būtų kuo greitesni“, – laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“.

Arnoldas Pranckevičius

Lietuvos ambasadorius ES teigė, jog Europa turi du poveikio įrankius – sankcijas ir ginklų tiekimą Ukrainai.

A. Pranckevičius laidoje nenorėjo prognozuoti, koks ir kada bus septintasis sankcijų Rusijai paketas.

„Tai bus mūsų siekiamybė. Lietuva akivaizdžiai jau seniai tai sako, dar garsiau tai sakysime – priėmus šeštąjį sankcijų paketą, kuris turinio prasme svarbus, reikia imtis septintojo paketo ir dujų. Pritariu, kad pokalbiai bus be galo sunkūs, nes pokalbiai dėl naftos parodė kaip yra sunku kalbėti apie likusius paskutinius energetikos sektorius. Tačiau mums į pagalbą ateina Europos Komisija“, – kalbėjo Lietuvos ambasadorius ES.

Stebuklingo būdo nėra

Rytų politikos ekspertas, apžvalgininkas Marius Laurinavičius ragino sulaukti visų sankcijų detalių, kurios dar nėra žinomos.

„Yra labai pasakyta, kad tuos galutines formuluotes ir susitarimus turi suderinti ambasadoriai. Kol šitų dalykų nėra, mes iš viso realiai kažką rimtai komentuoti negalime, nes viskas slypi detalėse“, – laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ sakė apžvalgininkas.

Jis laidoje kalbėjo, jog iš sankcijų tikėtis „stebuklingos lazdelės, kuria pamojus Rusijos režimas sugriūtų“ nereikėtų.

„Jeigu iš tikrųjų naftai, transportuojamai jūra, laivais, embargas jai būtų įvestas dabar, manau, kad tai net geriau nei buvo pirminis variantas, kai buvo kalbama apie metų trukmės pereinamąjį laikotarpį.

Nes tas metų laikotarpis duotų galimybę Rusijai pasiruošti, bet jei tai įvyktų dabar, net jei tik tai daliai, kuri gabenama laivais, pasiruošti Rusija tam laiko neturėtų ir poveikį tai turėtų jau dabar“, – laidoje tikino rytų politikos ekspertas M. Laurinavičius.

Laidos pašnekovas dalijosi savo nuomone, jog Vengrija turėtų būti vertinama kaip nedemokratinis režimas.

„Nebe demokratinė santvarka, o režimas. Mažų mažiausiai autoritarinės tendecijos, jis yra labai panašus į V. Putiną, tą režimą juk padėjo sukurti V. Putinas. Ir tikėtis kažko kito, esant tokiai situacijai, yra labai sunku. Čia yra nesvarbu, ar mes vertinsime, kad Vengrija tiesiog gina savo interesus, visiškai neatsižvelgdama į jokias vertybines pozicijas.

Ar mes manysime, kad Vengrija tuo pačiu gina ir Rusijos interesus, tas nėra svarbu. Bet kai tokiame derinyje, kaip ES yra tokia valstybė kaip Vengrija, tai labai daug ko tikėtis mes ir negalime. Tai yra maksimalus rezultatas, kokį ES šiandien galėjo pasiekti“, – kalbėjo M. Laurinavičius.

Marius Laurinavičius

Paklaustas, kas būtų tikrai veiksminga bausmė Maskvai, rytų politikos apžvalgininkas M. Laurinavičius atsakė paprastai – tokios sankcijos, kurios priverstų Rusiją nebegalėti kariauti.

„Jeigu įvyktų tas stebuklingos lazdelės efektas, kuriuo aš netikiu, ir mes atimtume iš Rusijos visas pajamas iš to, ką jie gauna prekybos su vakarais, ES, JAV ir kitomis prijaučiančiomis šalimis, tai, žinoma, kad Rusija nebegalėtų kariauti. Bet to tikėtis mes negalime“, – laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ sakė rytų politikos ekspertas M. Laurinavičius.

Visą laidą „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ žiūrėkite čia: