Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko R. Karbauskio mecenuojamas festivalis „Naisių vasara“ vyko liepos 8–9 dienomis Šiaulių rajone Naisiuose. Jame planavo koncertuoti Lietuvos grupės „Thundertale“, „The Roop“, atlikėjai Donatas Montvydas, Sauliaus Prūsaitis, tačiau muzikantai savo planus pakeitė ir pasirodyti festivalyje atsisakė.

To priežastys skirtingos: vieni teigė, kad nepritaria R. Karbauskio ir jo partijos ideologijai, nenori dalyvauti „politizuotame“ renginyje, kiti sakė, kad sprendimą nedalyvauti nulėmė R. Karbauskio pareiškimas apie kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl suteikto valstybės vadovo statuso Vytautui Landsbergiui.

Dėkojo lietuviams, kad padėjo „susigaudyti“

Nekoncertuoti „Naisių festivalyje“ nusprendė ir ukrainiečių grupė „TaRuta“. Feisbuke muzikantai dėkojo draugams lietuviams, kurie padėjo „susigaudyti situacijoje“.

„Mes nenorime turėti nieko bendro su organizatoriais, kurie Rusijos karo prieš Ukrainą metu turi ryšį, net ir netiesioginį, su agresore“, – rašė grupė.
Ukrainiečių grupė "TaRuta"

R. Karbauskis apgailestavo dėl „TaRuta“ sprendimo ir dėl to kaltino konservatorius. Politikas tikino, kad su juo „siejamas verslas vienas pirmųjų atsisakė dirbti su Rusijos įmonėmis, vos tik agresorė pradėjo karą Ukrainoje“.

„Gaila, kad su konservatoriais susijusių žmonių melas tapo priežastimi, dėl kurios festivalyje nepasirodė ukrainiečių atlikėjai „TaRuta“, – feisbuke dėstė R. Karbauskis.

Paaiškėjo, kad į grupę „TaRuta“ dėl jos dalyvavimo festivalyje kreipėsi Seimo konservatorės D. Asanavičiūtės patarėja Elena Narkevičiūtė.

„Susisiekus su ukrainiečių grupe ir jiems paaiškinus, kas yra Karbauskis ir kokie jo ryšiai su Rusija, jie netruko pateikti atsakymo, jog nedalyvaus. Labai džiaugiuosi galėjusi prisidėti prie grupių informavimo“, – feisbuke teigė parlamentarės patarėja.

Širinskienė: konservatoriai geba šmeižti ir meluoti

Buvusi R.Karbauskio kolegė, dabar opozicinės Lietuvos regionų frakcijos narė A. Širinskienė E. Narkevičiūtės elgesį siejo su konservatoriais, tvirtino, kad patarėja veikė jų vardu.

Agnė Širinskienė

„Kad konservatoriai intrigų meistrai, gebantys sabotuoti, sukelti sumaištį, šmeižti ir meluoti – jau seniai aišku. Intrigoms didelio protelio nereikia.

Didesnio protelio reikėtų suprast, kad jie, norėdami pakenkti, iš esmės padarė R. Karbauskiui paslaugą ir tiek prireklamavo jį patį bei Naisius, kad jis tokios reklamos už jokius pinigus visuose įmanomuose eteriuose nebūtų nusipirkęs“, – feisbuke komentavo A.Širinskienė.

D. Asanavičiūtė atkirto, kad jos patarėja į grupę „TaRuta“ kreipėsi nieko neprašoma.

„Tai yra laisvo žmogaus, Lietuvos Respublikos piliečio, turinčio savo nuomonę ir savo įsitikinimus, veiksmas. Čia jokių prašymų nebuvo. <...> Nėra taip, kad jeigu esi konservatoriaus patarėja, privalai gauti nurodymus ir vykdyti. Jeigu man būtų kilusi mintis, aš pati tą būčiau padariusi, tikrai ne per patarėją“, – Delfi komentavo parlamentarė.

Tiesa, D. Asanavičiūtė pridūrė, jog didžiuojasi tuo, jog jos patarėja bandė atkalbinėti ukrainiečius nuo dalyvavimo R.Karbauskio remiamame festivalyje.
Dalia Asanavičiūtė

„Čia yra jos iniciatyva, ji pažįsta grupę, draugauja su ukrainiečiais. Čia visiškai jos iniciatyva asmeninė. Visai didžiuojuosi, kad ji tai padarė“, – kalbėjo konservatorė.

Seimo narės patarėja – nepartinė

E. Narkevičiūtė patvirtino, jog „TaRuta“ atlikėjus pažįsta.

„Jie nėra nepažįstami, jie mūsų šeimos draugai, mano mama su jais susipažino dar Maidano laikais. Turiu juos feisbuke drauguose, man buvo natūralus refleksas jiems parašyti ir informuoti. O sprendimą jie patys priima, <...> aš tiesiog prisidėjau prie informavimo“, – Delfi pasakojo ji.

Seimo narės patarėja teigė, jog grupę „TaRuta“ informavo apie R. Karbauskio verslo ryšius Rusijoje.

„Apie R. Karbauskio ryšius su Rusija, apie tai, kad jis prekiaudavo rusiškomis trąšomis, buvo vienos iš rusiškų trąšų įmonių atstovas Europoje. Netgi iki šiol „Agrokoncerno“ elektroninėje parduotuvėje galima įsigyti rusiškų kombainų. <...> Aš iš esmės parašiau tik tai, kas prieinama viešojoje erdvėje“, – sakė E. Narkevičiūtė.

Įmonė „Agrokoncerno Technika“ ilgą laiką net ir vykstant karui Ukrainoje prekiavo rusiškais kombainais ir traktoriais, bet dabar prekyboje jų nebėra.

Patarėja atmetė kaltinimus, kad veikė konservatorių partijos vardu ir pabrėžė, jog yra nepartinė.

„Aš visada veikiu savo nuožiūra. Jei veikiu Seimo narės nuožiūra, rašau iš oficialaus Seimo pašto, rašau jos vardu. Bet kokie išsigalvojimai... Aš nesu nei partijos narė“, – kalbėjo E. Narkevičiūtė.

Komunikacijos specialistas: Karbauskis dirba savo auditorijai

R.Karbauskis, kalbėdamas apie atlikėjams daromą spaudimą, konservatorių įtaką, viešųjų ryšių specialisto Arūno Armalio nuomone, suprimityvina situaciją.

„Mane truputį nustebino, kada R. Karbauskis pradėjo kalbėti sąmokslo teorijomis <...>, nes ypatingai sunku būtų patikėti, kad tai, ką kalba R. Karbauskis, apie kažkokius spaudimus, kad tai galėtų būti tiesa. Aš manau, jeigu bet kuris politikas paskambintų atlikėjui ir pasakytų, kad tu nevažiuok į kitos politinės partijos daromą renginį, ar tos partijos pirmininko daromą renginį, mes tuoj pat sužinotume, komunikacija būtų, kad, va, prašau, kokią man daro įtaką“, – svarstė A. Armalis.

R.Karbauskis taip komunikuoja, nes, specialisto įsitikinimu, tai priimtina jo rinkėjams.

Arūnas Armalis

„Jis – ciniškai dabar nuskambės, – bet dirba teisingai savo auditorijai. Jo priešas – konservatoriai ir jis bet kokia proga mėgina parodyti, kad priešas konservatoriai yra blogai. <...> Tik šiuo atveju tai peržengė absurdo ribas, nes mes kalbame apie žinomus žmones, savo pozicijas turinčius žmones ir kalbėti, kad jiems padaryta įtaka... – komentavo A. Armalis.

„R. Karbauskis komunikavo kaip įžeistas žmogus: sukūrė [teoriją], kad atlikėjai atsisako dalyvauti ne todėl, kad jis blogas, kad kažkuo jis nepatinka ar gali nepatikti atlikėjams, o neva atlikėjai nekalti, kalti konservatoriai arba kažkas padaręs įtaką nekaltiems atlikėjams. <...> Po to iš karto antras žingsnis buvo – kartosime festivalį, čia jūs manęs taip paprastai neužgausite“, – tęsė specialistas.

Atlikėjai susirūpino reputacija

R.Karbauskio vadovaujami „valstiečiai“ dabar, anot jo, tikrai pastebės, kokie atlikėjai dalyvauja valdančiųjų inicijuotuose, remiamuose renginiuose.

„Kai bus konservatorių, liberalų, kitų politinių partijų renginiai, įtariu, kad jis tikrai pastebės, kas ten vyksta“, – svarstė A. Armalis.

Viešųjų ryšių specialistas įvertino ir tai, kad festivalyje „Naisių vasara“ sutikę dalyvauti atlikėjai viešai aiškino, kad nežinojo, koks tai renginys, kieno jis remiamas. Po to, kai jų gerbėjų tarpe kilo nepasitenkinimas, muzikantai, pasak A. Armalio, įvertino galimą reputacinę žalą ir pasitraukė.

„Aš jų visišku nuoširdumu būčiau patikėjęs, jeigu jie būtų be jokio raginimo, dėmesio atkreipimo pareiškę, kad pasitraukia. Vis dėlto, pavyzdžiui, „The Roop“ sureagavo tada, kai atsirado reakcija ir paklausimas, ar viskas jums normalu. Labai panašu <...>, kad jie pamatė, jog visuomenės dalyje, kuri labiausiai „The Roop“ palaiko, kilo nepasitenkinimo banga dėl to, kad jie dalyvauja festivalyje, kurį finansuoja žmogus, garsėjantis tiek homofobiškais pareiškimais, tiek prieš žmogaus teises, tiek dėl Vytauto Landsbergio statuso, ir jie suprato, kad dabar jau reikia rinktis“, – kalbėjo viešųjų ryšių specialistas.

Ši istorija, pasak jo, gali tapti precedentu, kai ir ateityje muzikantai atsisakys dalyvauti politikų inicijuotuose renginiuose.

Antrasis šįmet „Naisių vasaros“ festivalis vyks rugpjūčio 15 dieną, kas jame dalyvaus, kol kas neskelbiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)