Jas pateikusi Seimo narė socialdemokratė Dovilė Šakalienė siūlo numatyti, kad nepilnamečio liudytojo ar nepilnamečio nukentėjusiojo apklausa ikiteisminiame tyrime leidžiama tik vieną kartą, nebent pakartotinė apklausa būtina dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių.
Įtvirtinus siūlomus pakeitimus, nepilnamečių ir mažamečių nebus galima ikiteisminiame procese apklausti pakartotinai dėl tų aplinkybių, kurias jie jau yra paaiškinę.

Pasak D. Šakalienės, Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimo projektas parengtas atsižvelgiant į tai, kad pakartotinė apklausa papildomai traumuoja vaiką, didina parodymų iškraipymo riziką, pvz. dėl aplinkinių spaudimo.

Kodekse siūloma numatyti, kad apklausos metu leidžiama skelbti pertrauką remiantis psichologo rekomendacija dėl vaiko emocinės, psichologinės ar fizinės būklės. „Tokiu būdu tikimasi sušvelninti nukentėjusio vaiko, o ypač nukentėjusio nuo seksualinio pobūdžio prievartos ar išnaudojimo, patiriamą įtampą, nemalonius išgyvenimus, išvengti vaiko pakartotinio traumavimo baudžiamajame procese“,- sako D. Šakalienė.

Pateikimo stadijoje projektą palaikė 65 Seimo nariai, susilaikė 1. Jis pateks į Teisės ir teisėtvarkos, Socialinių reikalų ir darbo bei Žmogaus teisių komitetus, o pavasarį turėtų sugrįžti į plenarinę salę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)