Sveikatos apsaugos ministro Aurelijos Verygos teigimu, situacija „Klaipėdos hospise“ yra „mažų mažiausiai skandalinga“. Po viešai išsakyto pasvarstymo, kad tai turėtų sudominti ir teisėsaugos atstovus, antradienį Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pranešė, į prokuratūrą jau kreipiamasi.

„Jau kreipiausi į prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo. Nuskambėjo, kad situacija yra mažų mažiausiai skandalinga. Situacija išties labai rimta“, – sako V. Grubliauskas.

Meras sako, kad pirmus metus dirbanti įstaiga tikrintojų išvengė tik dėl trumpo veiklos laiko. V. Grubliauskas teigia, kad šis atvejis yra dar jautresnis nei „Grigeo“ skandalas ir tikisi, kad teisėsauga reaguos greitai.

Po patikrinimo ėmė aiškėti ne tik tai, kad hospise buvo oficialiai vos trys darbuotojai. Kiti darbuotojai buvo priimami savanoriškais pagrindais. Koronaviruso židiniu tapusiame hospise trūksta ne tik darbuotojų.

„Bendraujame su direktore, šiai minutei jiems yra bėda su vienkartiniais kombinezonais, akiniais ir antbačiais“, – sako savivaldybės sveikatos apsaugos sk. vedėja Rožė Perminienė.

Anot R. Perminienės, savivaldybė šių priemonių prašo ir Vyriausybės, o dezinfekcinio skysčio įstaigai perduos, mat siųsti komandą į vidų būtų galima tik tuomet, jei patalpos būtų tuščios, tad dabar teks valyti ir prižiūrėti patalpas patiems ten dirbantiems žmonėms.

Dar viena skandalinga žinia - iš ligoninės atliekas darbuotojai nešė į bendrus šalia esančius bendrus šiukšlių konteinerius.

„Žmonės nufotografavo, kaip su visa apranga nešamos atliekos į bendrus konteinerius. To daryti negalima. Mes dezinfekuosime konteinerius ir aplinką“, – sako savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Regiono slaugos koordinatorius, 50 procentų hospiso akcijų turintis Viljaras Reigas vadovauja ir Všį „Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras“. Jis taip pat yra greitosios pagalbos darbuotojas. Išaiškėjus skandalui hospise, jo pareigos, kaip regiono slaugos koordinatoriaus, yra sustabdytos.

Tyrėjų akiratyje, anot mero Vytauto Grubliausko, greičiausiai atsidurs ne tik AB „Klaipėdos hospisas“, bet ir tuo pačiu adresu registruota ir Všį „Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras“. Abi įmones sieja ne tik adresas, bet ir tie patys asmenys.

R. Perminienė sako, kad valstybės nustatyti teisės aktai galioja visiems, o hospiso vadovai yra ir kitų įstaigų medikai, tad reikalavimai jiems tikrai nebuvo naujiena. Remiantis surinktais duomenis, į prokuratūrą kreipiamasi dėl viešojo intereso gynimo.

Rasa Dagienė, hospiso vadovė, dirba ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Šiuo metu įstaigos direktorė ketvirtą parą yra užsidariusi kartu su pacientais. Koronaviruso protrūkis čia hospise fiksuotas balandžio 18-tą dieną. Per vieną dieną po patikrinimo nustatyta net 40 teigiamų COVID-19 atvejų. 30 užsikrėtusiųjų yra globotiniai, 10 – personalo darbuotojų. Manoma, kad virusas į įstaigą atkeliavo per vieną medikę, kuri yra ir greitosios pagalbos darbuotoja.

Iki antradienio šioje įstaigoje jau fiksuotos dvi pacientų mirtys.

Savanorių pagalbos paieškos gana sudėtingos, kol kas penkiems savanoriškai į pagalbą ateinantiems žmonės savivaldybė užtikrins atskiras gyvenamas patalpas. Taip pat jiems bus skiriamos reikiamos apsaugos priemonės darbui bei, jei prireiks, kitos būtinosios paslaugos. Be to, dirbančiųjų sveikata bus tikrinama kas porą dienų.