Delfi primena, kad karantinas visoje Lietuvoje kol kas yra paskelbtas iki gegužės 31–osios dienos. Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį užsiminė, kad tam tikri ribojimai vasarą, kad ir renginiams, išliks.

Reikia tikslių taškų

Santaros klinikų direktoriaus pavaduotojas medicinai Valdas Pečeliūnas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ ketvirtadienį tikino, kad vakcina sukuria dvigubą naudą – asmeniui ir jo aplinkai, bei visai visuomenei.

„Pradėčiau nuo to, kad vakcinacija pati kaip procesas turi du svarbius teigiamus dalykus. Pirmas – nauda žmogui, kiekvienam šiek tiek skirtinga, jaunimui – mažesnė jų rizika nukentėti nuo koronaviruso, vyresniems žmonėms ta nauda yra gana didelė. Bet bendroji nauda – nauda visuomenei, kai sustabdom šios pavojingos infekcijos plitimą, pasiekę tam tikrą vakcinacijos lygį“, – laidoje „Dienos klausimas“ sakė V. Pečeliūnas.

Jis pabrėžė, kad visuomeninis imunitetas pliusų suteiktų visiems.

„Pirmas dalykas – visi ribojimai būtų užmiršti, antras dalykas – išlaidos papildomos biudžetui ir neigiama įtaka ekonomikai (mažėtų, aut. p.), tai leistų mums visiems geriau gyventi. Trečias dalykas – sveikatos priežiūra atsilaisvintų savo resursus, galėtų normaliai funkcionuoti. Todėl motyvacija žmonių neturėtų būti vien tie asmeniniai interesai“, – kalbėjo medikas.

V. Pečeliūnas teigė, kad jis palaiko papildomus motyvacijos skiepytis tikslus. Štai Marijampolės savivaldybė nusprendė besiskiepijančius asmenis skatinti bilietais į kiną, teatrą.

Situacija, atrodo, lūžta į geresnę pusę, Vilniaus rodikliai pagerėja, kitą savaitę spręs, ką daryti su karantinu.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį tikino, kad nenori tokios vasaros, kaip praėjusi – kai atsipalaidavo tiek gyventojai, tiek sprendimų priėmėjai.

V. Pečeliūnas laidoje teigė, kad šiuo momentu būtų reikalinga įsivesti aiškius ribas – kokį visuomenės imunitetą pasiekus, kokios veiklos laisvėtų.

„Su (karantino, aut. p.) aukščiau būt gana sudėtinga. Nes žiūrime ne vien į epidemiologinę situaciją, bet ir į visas kitas aplinkybes. Kai reikalavimai yra labai griežti žmonės jų menkiau laikosi, tą griežtumą reikia adaptuoti. Bet aš būčiau labai linkęs pritarti tokiam momentui, kad būtų nustatyti tam tikri tikslai. Tarkime, jei vakciną gauna 50 procentų visuomenės – atlaisviname tą ir tą, kai jau 60 procentų – dar kitus, kai pasiekta 70 procentų – viską“, – idėją siūlė V. Pečeliūnas.

Santaros klinikų direktoriaus pavaduotojas medicinai V. Pečeliūnas laidoje teigė, jog medicinine prasme Galimybių pasas yra tinkamas sprendimas.

„Medicinine prasme tai yra labai logiškas sprendimas – jeigu žmogus imunizuotas, jis yra ženkliai mažiau pavojingas kitiems, kaip ir jis kitiems. Tai tokiu atveju mes sertifikuojame tą faktą“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ ketvirtadienį sakė Santaros klinikų direktoriaus pavaduotojas medicinai V. Pečeliūnas.

Vakaras Vilniuje

Kitą savaitę Vyriausybė spręs, ką daryti su karantinu

Premjerės Ingridos Šimonytės patarėja sveikatos apsaugai Živilė Gudlevičienė laidoje teigė, kad sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio pareiškimas apie praėjusių metų vasarą buvo nukreiptas į per didelį atsipalaidavimą.

„O antras dalykas, mes planuojame, kaip sutiksime rudenį. Tai yra planai į priekį: vizijos, strategijos. Dar reikia vasarą išgyventi, bet ypatingai svarbu – ugdymas. Kaip pradėsime jį, kad nebūtų taip, kaip pernai vasarą – kad jau reikia eiti mokiniams į mokyklą, bet neaišku, kaip tai padaryti. Nei testavimas, nei kiti dalykai. Tą ministras turi omenyje“, – sakė Ž. Gudlevičienė.

Ji pabrėžė, kad „niekas jokių atostogų neis“, nes bus ruošiamasi rudeniui.

Kitą savaitę Vyriausybė turės apsispręsti, ką toliau daryti su karantinu. Delfi primena, kad jis kol kas galioja iki gegužės 31–sios dienos.

„Šitos diskusijos pagrinde vyksta – ką reikės daryti birželio 1 dieną, kai pasibaigs iki gegužės 31–osios dienos dabar pratęstas karantinas. Ar jį reikės tęsti, ar, sakykime, jis jau bus baigtas. Bet tuomet vis dar lieka ekstremali situacija ir tam tikri ribojimai gali likti. Ko gero, vasaros pradžioje jie liks, bet Operacijų vadovo sprendimais“, – Žinių radijo laidoje teigė I. Šimonytės patarėja Ž. Gudlevičienė.

Ji teigė, kad būsimas karantino nutarimas „praktiškai siejamas“ su visuomenės imuniteto lygiu.

„Jau dabar tos vizijos matomos, kad pasiekus virš 30 procentų paskiepytų ir apie 40 procentų bendrą imunizacijos lygį, jau matom lūžimą trečios bangos. Na, pagal prognozės modelius teisingai susidėlioti, kaip ir kas bus atveriama, kokiomis apimtimis. Nes po trečiadienio Vyriausybės sprendimo atverta praktiškai viskas, tik apimtys dabar – žmonių skaičius, plotų užimtumai dar yra reguliuojami“, – sakė premjerės patarėja.

Paklausta, ar per Mindaugo karūnavimo dieną liepos 6–ąją jau bus galima Tautišką giesmę giedoti susikabinus už rankų, nes turėtų būti pasiektas imunizacijos lygis – 70 procentų gyventojų turėtų gauti bent po 1 skiepą nuo koronaviruso, Ž. Gudlevičienė teigė, kad „galime tikėtis“.

Ji kalbėjo, jog tarp jaunimo Galimybių pasas tikrai bus populiarus, gal vyresnių amžiaus žmonių – mažiau.


Kritikos pažėrė Veryga

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga laidoje kritikavo kai kuriuos masinės vakcinacijos aspektus.

„Tikrai manau, kad iššūkių, tą ir anksčiau sakiau. Mes buvome toje stadijoje, kai paklausa buvo didesnė nei pasiūla. Ir žiūrėkite, mačiau jau žinutę net ir ministro A. Dulkio, kad tie skaičiai norinčių vakcinuotis nėra tokie optimistinė, kaip buvo galvota. Tai mes dabar matome šį etapą, kada vakcinų vis daugiau ir daugiau, ir jau reikės raginti žmones. Ir mes dar vieno darbo esame nepadarę – vyresnio amžiaus asmenų vakcinacija gerokai atsilieka nuo pažangesnių šalių“, – pastabų pažėrė buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Jis teigė, kad komunikacija bus masinės vakcinacijos itin stiprus akcentas.

A. Veryga teigė, kad gąsdinimas apie mirtis jau nebeveiks visuomenei.