Apie V. Putino metinę kalbą politikas kalbėjo laidoje „Info diena“.

„Kaip tik tais klausimais V. Putinas konkrečiai nekalbėjo. Jis tik pagąsdino Vakarus, kad atsakymas bus toks, nereikia peržengti raudonų linijų. Buvo dalis apie stiprėjančias Rusijos karines pajėgas. Kitaip sakant, kaip tik būtent tų klausimų jis iš esmės nepalietė, jie liko galbūt potekstėje ir kontekste“, – pažymėjo G. Kirkilas.

Jo teigimu, „tarp eilučių“ buvo galima išskaityti ir daugiau Kremliaus vadovo minčių.

„Tarp eilučių galima išskaityti būtent grasinimus. Buvo kalbėta apie tariamą, ruošiamą pasikėsinimą į Aliaksandrą Lukašenką – jis pasipiktinimą išreiškė. (…) Rusija yra iš tikrųjų pasišiaušus, gana agresyvi ir neatskleidžia savo planų“, – teigė politikas.

G. Kirkilas taip pat atkreipė dėmesį į artėjantį Rusijos aukštųjų parlamento rūmų susirinkimą.

„Po kelių dienų rengiamas aukštųjų rūmų susirinkimas, jie turi specifines galias, viena iš jų yra komendanto valandos įvedimas, pavyzdžiui, bet kita galia yra dar svarbesnė – karinių pajėgumų panaudojimas užsienyje. Būtent šie dalykai tarp eilučių ir jaučiasi“, – kalbėjo buvęs parlamentaras.

V. Putino pranešimas, pasak G. Kirkilo, daugiausia buvo orientuotas į šalies vidaus politiką, todėl, kad Rusija ruošiasi Dūmos rinkimams.

„Visas pranešimas buvo skirtas socialiniams klausimams, sveikatos apsaugai, švietimui, įvairioms investicijoms – pavyzdžiui, steigiamas Prezidento kultūros fondas. Švietimui labai daug vietos buvo skiriama.

Aš tai vertinu kaip „Vieningosios Rusijos“ – Putino partijos – pasiruošimą Dūmos rinkimams, kurie vyks rudenį. Buvo išdalinta labai daug pažadų, labai daug paramos ir šeimoms, ir moterims, ir panašiai. Skaičiai konkretūs paminėti, ilgai buvo ilgai rodomi ekrane. Buvo pasakyta, kad viskuo mes pasirūpinsime, reikia toliau balsuoti už valdžios stabilumą – tokia maždaug žinia buvo Rusijos gyventojams“, – pažymėjo G. Kirkilas.

Vladimiras Putinas

Rusija – tarptautinėje aklavietėje

G. Kirkilas atkreipė dėmesį, kad V. Putinas pranešime nekalbėjo apie Ukrainą ir A. Navalną. Taip pat, pastebėjo jis, kalboje buvo paminėti tik kai kurie tarptautiniai formatai, kuriuose dalyvauja Rusija.

„Matosi, kad Rusija yra tam tikroje tarptautinėje aklavietėje – Putinas paminėjo tik keletą formatų, kur Rusija gali pasireikšti“, – sakė G. Kirkilas.

Tai reiškia, anot jo, kad Rusija nuo kitų formatų atsiriboja ir yra įsižeidusi, izoliuota bei pikta.

Paklaustas, ar Lietuva turėtų sureaguoti į Čekijos prašymą solidarizuotis ir išsiųsti kažkiek Rusijos diplomatų iš šalies, G. Kirkilas teigė, kad tai būtų galima padaryti.

„Šiuo atveju aš manyčiau, kad bent jau kažkokius pareiškimus, išreiškiančius solidarumą, tikrai reikėtų padaryti. Kitas klausimas – galbūt mūsų žvalgyba ir turi pagrindo kai kurių diplomatų išsiuntimui. Jei toks pagrindas yra, tai reikia tą ir padaryti“, – teigė G. Kirkilas.