Kaip nurodo teismas, Kauno miesto savivaldybės administracija apeliaciniame skunde teigia, kad teismo sprendimas yra naikintinas ir pareiškėjos Gegužės 1-osios profesinės sąjungos skundą prašė atmesti pilna apimtimi.

Savivaldybės nurodo, jog sprendimas nederinti eitynių buvo priimtas atsižvelgtus į remonto darbus miesto centre, taip pat policijos argumentus.

„Esant didesniam žmonių masiškumui kyla grėsmė, kad nebus užtikrinama viešoji tvarka, kitų asmenų ir jų turto saugumas, taip pat gali formuotis spūstys ir nebūti galimybės užtikrinti evakavimosi proceso. Taip pat policijos atstovai yra nurodę, kad tokio masto eitynės sukeltų specialiojo transporto patekimo į Laisvės alėją problemas“, – savivaldybės skundą cituoja teismas.

Be to, savivaldybė teigia, kad teismas negalėjo įpareigoti suderinti eitynių pagal jų organizatorių pateiktą maršrutą, kadangi tokia viešojo administravimo funkcija yra priskirta ne teismui, o būtent išimtinei savivaldybės kompetencijai ir tai patvirtina suformuota teismų praktika.

Apeliacinio skundo priėmimo klausimas turėtų būti išspręstas per tris darbo dienas.

Apeliacine tvarka bylą nagrinėti turėtų Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Kauno savivaldybė birželį nesuderino maršruto LGBT eitynėms miesto centre, motyvuodama vykdomais infrastruktūros atnaujinimo darbais ir neproporcingai dideliais nepatogumais miestiečiams.

Eitynių organizatoriai šį sprendimą apskundė Regionų apygardos administraciniam teismui ir jis rugpjūčio pradžioje įpareigojo Kauno miesto savivaldybės administraciją suderinti eitynių maršrutą.

Eitynės yra numatytos rugsėjo 4 dieną Laisvės alėjoje.

Savivaldybės sprendimą skųsti vadina apgailėtinu veiksmu

LGBTQ+ bendruomenės akcijos „Kaunas Pride“ viena organizatorių Viktorija Kolbešnikova Kauno savivaldybės sprendimą skųsti jai nepalankų teismo sprendimą vadino apgailėtinu bei sakė tikinti, kad šis skundas bus atmestas.

„Manome, kad Kauno savivaldybė parodė savo tikrąjį veidą, manome, kad jų sprendimas skųsti yra visiškai apgailėtinas.

Kauno savivaldybė tik parodė, kad ji visiškai nėra pasiruošusi būti šiuolaikine Europos kultūros sostine, o verčiau trinkelių sostine. Tai rodo, kad ji savo miestiečiams nenori suteikti jokio saugumo, leisti LGBT bendruomenei būti išgirstai.

Ypač šiuo laikotarpiu, kada vyksta susidūrimai su „Šeimų maršu“, kada ypatingai nesaugu mes tikimės palankaus teismo sprendimo ir pažadame, kad rugsėjo 4 dieną LGBT bendruomenės balsas bus vienaip ar kitaip išgirstas“, – portalui „Delfi“ sakė V. Kolbešnikova.

Bandoma priešintis tam, kas visiškai nepavojinga

Pirmųjų Kauno istorijoje LGBTQ+ bendruomenės eitynių organizatoriams atstovaujantis advokato padėjėjas Aivaras Žilvinskas savivaldybės sprendimą pasinaudoti teise pateikti skundą vadina tikėtinu žingsniu, tuo pat metu liudijančiu Kauno vadovų nusistatymą prie seksualinių mažumų atstovus dabartinių įvykių kontekste.

„Toks veiksmas atrodo labai nesolidžiai, nes tai Lietuvą pastatė į vieną gretą su nedemokratiškomis valstybėmis, jų klubu. Iš tikrųjų, tai garbės nedaro nei miestui, nei valstybei“, – sakė advokato padėjėjas A. Žilvinskas.

Teisininkas stebėjosi, kad trukdoma įvykti taikiam renginiui, kai nuolaidžiaujama kitiems, jo vertinimu, nesankcionuotiems bei smurtiniams.

„O čia yra daromas taikus renginys, kuris nesusijęs nei su smurtu, nei su kokia antikonstitucine veikla. Tai tiesiog nepageidavimas matyti dalį savo piliečių, o tuo pačiu metu toleruojami smurtiniai, nesankcionuoti, galbūt net kvaili ar kitokie susibūrimai ten, kurie jie kelia realias grėsmes visuomenei ir jos vieningumui.

Čia bandoma priešintis tam, kas yra visiškai nepavojinga. O tai – apgailėtinas požiūris į savo piliečius“, – sakė advokato padėjėjas A. Žilvinskas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)