Bado akcija Kauno kalėjime tęsiasi jau savaitę, ją nuteistieji porai dienų buvo nutraukę, kai maistą į kameras nešiojantis nuteistasis buvo nušalintas nuo darbo, tačiau protesto akciją atnaujino, kai pareigūnai nutarė vėl leisti jam dirbti.

„Dabar mums sako, kad mes, ignoruodami tą nuteistąjį, laikomės subkultūros“, – Delfi.lt kalbėjo nuteistieji.

Jie patikino, kad bado akcijoje dalyvauja ne tik kalėjime gaminamą maistą valgantys nuteistieji, bet ir tie, kurie gaminasi iš įkalinimo įstaigoje esančioje parduotuvėje įsigijamų produktų. Tiesa, kaliniai pažymėjo, kad prie protesto akcijos jie prisijungė neoficialiai, atsisakė pasirašyti dokumentus, kuriais skelbia badavimą.

„Dėl to dabar mums draudžia apsipirkti, uždraudė pasimatymus, o per pusantros paros net nepasiūlė valgyti, nors mes net oficialiai nesame nurodę, jog protestuojame“, – aiškino kitas nuteistasis.

Kaune kalėjime įkalinti kaliniai sakė, kad badauti nusprendė, kai jiems maistą į kameras pradėjo pristatyti anksčiau juodžiausius darbus dirbęs nuteistasis.

„Jis dirbo santechniku, valė tualetus, o dabar mums dalina maistą – jums reikia pamatyti, kaip jis atrodo, nenorėtumėte ir jūs maisto imti, jokios higienos, į maistą krenta plaukai, margariną rankomis paduoda“, – kalbėjo nuteistieji.

„Mes pasakėme, kad paskirkite normaliai atrodantį žmogų, kuris laikytųsi higienos reikalavimų – pareigūnai nereagavo, bet paskui jį nušalino, bet po dviejų dienų vėl sugrąžino – visi esame pasipiktinę ir nematome kitos išeitis, kaip skelbti bado akciją, tačiau vis tiek pareigūnai nereaguoja, dabar mums pasakė, kad mes laikomės subkultūros, sakė, jog dabar iš principo nieko nekeis“, – sakė jie.

Ir pridūrė, kad nuteistieji ne „iš principo“, o dėl esą jų pažeidžiamų teisių laikysis savo reikalavimų.

„Mes reikalaujame, kad būtų pakeistas nuteistasis, nešiojantis maistą“, – kalbėjo Kauno kalėjime įkalinti nuteistieji.

Jie taip pat skundėsi, kad kai kurie kaliniai nesulaukia medikų pagalbos, o vienas nuteistasis, sergantis vėžiu ir kuriam prieš kurį laiką buvo atlikta operacija, niekaip negali sulaukti dokumentų iš gydymo įstaigos.

„Šie dokumentai yra, bet jis jų negauna“, – sakė jie.

Nuteistieji sakė, kad protesto akciją tęs, kol įkalinimo įstaigoje bus pakeista tvarka.

„Dabar artėja savaitgalis, medikų nebus, niekas net nepasižiūrės, kokia yra mūsų sveikata“, – skundėsi nuteistieji.

Atnaujinta 2023.11.13 d. 12.55 val.

Lietuvos kalėjimų tarnybos komentaras

„Kauno kalėjime nėra nei vieno badaujančio suimtojo ar nuteistojo. Keliolika suimtųjų neima kalėjimo tiekiamo dalies maisto dėl galimai nepatinkančio nuteistojo, kuris dalina maistą. Jokie apribojimai suimtiesiems (nuteistiesiems) nėra taikomi, darbas kalėjime vyksta įprastai ir sklandžiai, maistas gaminamas ir dalinamas laikantis nustatytų reikalavimų. Pažymėtina, kad suimtieji (nuteistieji) taip pat gali prekintis kalėjime esančioje parduotuvėje.

Sveikatos priežiūros specialistai dirba kiekvieną darbo dieną bei savaitgaliais, reikalinga medicininė pagalba yra užtikrinama.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)