Žygiuos net ir tada, jeigu leidimas nebus duotas

Praėjusį antradienį Kauno policijos vadovams susitikus su eitynių „Kaunas Pride“ organizatoriais, šie išplatino pranešimą, kuriame atskleidžiama, jog šį renginį saugos gana gausios policijos pajėgos. Panašu, jog pareigūnai budės ne tik Laisvės alėjoje, bet ir jos prieigose, stebės kelią iš autobusų ir geležinkelio stočių.

„Kaunas Pride“ yra taikus protestas. Organizatoriai prisiims atsakomybę, jeigu apeliacinis teismas nebus mūsų naudai. Pasirašėme įspėjimus dėl administracinės atsakomybės už nesankcionuotą protestą ir baudžiamosios dėl galimų pasekmių. Darome viską, kad eitynės vyktų „legaliai", teismo sprendimą žinosime rugsėjo 3 dieną, tada vyks bylos nagrinėjimas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ skelbia eitynių organizatoriai.

Kaunas Pride

Jie nurodo, kad sprendimas žygiuoti nepaisant savivaldybės sprendimo nederinti maršruto, nors teismas įpareigojo kitaip, priimtas protestuojant prieš Kauno savivaldybės veiksmus.

„Kauno savivaldybė elgiasi antidemokratiškai, trukdo tiek mums, tiek policijai užtikrinti sklandžią eitynių eigą ir laikomės nuostatos, ji yra atsakinga už visus įmanomus trukdžius. Savivaldybė privalo užtikrinti teisę į susirinkimą ir saugumą. Šlykščiai atsisako tą daryti, todėl saugumu rūpinamės patys. Kentėti mes mokame, taip pat mokame ir rūpintis vieni kitais“, – skelbia eitynių organizatoriai.

Į renginį neiti po vieną, atvirai nesinešti LGBT atributikos

Ateinantį šeštadienį „Kaunas Pride“ dalyviai Laisvės alėjoje, prie Įgulos bažnyčios (Soboro) rinktis pradės nuo 12 val. Eisena turėtų pajudėti 13 val., ties savivaldybės rūmais apsisukti ir grįžti atgal.

Pirmosiose Kauno istorijoje seksualinių mažumų eitynėse dalyvaus ne tik kauniečiai, bet ir svečiai iš kitų miestų. Organizatoriai atskleidė, jog tam, kad būtų išvengta galimų smurto protrūkių autobusų ir geležinkelio stotyse budės policija, pareigūnai stebės ir Vytauto prospektą, kuriuo galima pasiekti Laisvės alėją.

„Atvykti grupelėmis, eiti pagrindinėmis miesto gatvėmis, vengti parkų, siaurų gatvelių. Prie geležinkelio ir autobusų stočių bus pareigūnai. Vytauto prospektas bus stebimas. Atributiką išsitraukti atėjus į susirinkimo vietą, prie Soboro, pasibaigus protestui, ją paslėpti. Nesinešti jokių daiktų, kurie galėtų kelti pavojų. Policijos pareigūnai gali tikrinti kuprines ar įtartinus asmenis“, – nurodo „Kaunas Pride“ organizatoriai.

Taip pat skelbiama, jog neapykantą kurstantys plakatai nebus toleruojami. Kartu su juos laikančiais asmenimis gali būti palydėti iš eitynių.

Eiseną saugos ir policija, ir savanoriai

„Eitynes saugos mūsų savanoriai. Jie bus apsirengę šviečiančiomis liemenėmis. Jeigu turėsite klausimų, pastebėjimų ar jums reikės kokios nors pagalbos, drąsiai kreipkitės į juos. Taip pat labai svarbu klausyti savanorių nurodymų.

Turėkite pakrautus mobiliuosius telefonus. Prašysime visų kartu skaityti mūsų manifestą. Postas bus prisegtas „Kaunas Pride“ facebooko puslapyje. Dokumentacija svarbi ne tik atminčiai, bet ir saugumui. Taip pat virš mūsų skraidys dronas, kuris viską fiksuos“, – rašoma eitynių paskyroje.

Taip pat nurodoma, jog visi eitynių dalyviai bus prašomi dėvėti veido kaukes, kurias dalins savanoriai. Kaune jau pagaminta šiam renginiui skirtų rožinių kaukių su šūkiu „Tyla = Mirtis“.

Baiminantis galimų provokacijų, organizatoriai kviečia eitynių dalyvius išlikti budriais, reikalui esant – kreiptis į savanorius ar eiseną lydėsiančius policijos pareigūnus.

„Labai prašome visų nekreipti dėmesio į galimas provokacijas. Mūsų tikslas yra būti išgirstiems. Jeigu pastebėsite, kad provokatoriai yra įsimaišę į mūsų minią, komunikuokite tai savanoriams arba lydintiems policijos pareigūnams.

Ir galiausiai norime pasakyti, kad didžiausią saugumą mes jausime tada, kada būsime lygūs, kada nekentėsime nuo patyčių, persekiojimo, kada galėsime jaustis oriai savo miestuose ir valstybėse. MES ESAME VISUR, bet ne visur jaučiamės saugios/ūs. Todėl tik kartu galime to garsiai reikalauti. Mūsų saugumas slypi vienybėje. Todėl rugsėjo 4 dieną laukiame jūsų suremontuotoje ir saugioje Laisvės alėjoje, ir vis dar tikimės palankaus teismo sprendimo“, – rašoma pranešime.

„Kaunas Pride“ eitynių plakatai

Eitynėms priešinasi Kauno savivaldybė

Idėjai Kauno centre surengti pirmąsias miesto istorijoje seksualinių mažumų atstovų eitynes nuo pat pradžių prieštarauja savivaldybė. Motyvuojant tuo, jog žygiuoti centriniu miesto pėsčiųjų bulvaru gali būti nesaugu, nes nėra baigti remonto darbai, nemažą jo dalį užima kavinių ir barų staliukai, eisenos maršrutas derintas nebuvo.

Galiausiai kreiptasi į teismą, o liepos 30 dieną „Kaunas Pride“ organizatoriai sulaukė jiems palankaus regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų sprendimo.

Jame konstatuota, kad seksualinių mažumų atstovai turi teisę žygiuoti tradicine įvairių renginių ir eitynių vieta tapusia Laisvės alėja, o Kauno savivaldybės atsisakymas tai leisti – traktuotinas kaip konstitucinės piliečių teisės į taikius susibūrimus pažeidimas.

Šiuo sprendimu naikinamas Kauno savivaldybės raštas ir ji įpareigota iki rugsėjo 1 dienos suderinti rugsėjo 4 dieną vyksiančių pirmųjų miesto istorijoje „Kaunas Pride“ eitynių maršrutą Laisvės alėjoje, kuris prasidės ties Šv. Achangelo Mykolo įgulos bažnyčia (Soboru), kolona žygiuos iki sankryžos su E. Ožeškienės gatve, apsisuks ir grįš į Nepriklausomybės aikštę prie M. Žilinsko dailės galerijos ir Soboro.

„Kaunas Pride“ eitynių plakatai

Savivaldybės atstovas prakalbo apie kylančią grėsmę, minėjo ir riaušes

Kauno savivaldybė su šiuo teismo sprendimu nesutiko ir jį apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Šis skundas kol kas nėra išnagrinėtas. „Nepritariame sprendimui leisti eitynių Laisvės alėjoje, nes teismas neatsižvelgė į policijos pateiktą ekspertinę nuomonę. Buvo aiškiai įvardyta, kad renginys Laisvės alėjoje yra nesaugus. Jokia kita alternatyvi ekspertinė nuomonė teismui nebuvo pateikta. Savivaldybė siekė ir tebesiekia ne uždrausti organizuoti eitynes, o kaip tik užtikrinti, kad jų metu būtų užtikrintas visų asmenų saugumas“, – teigia Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Grėsmę žmonėms, kurią galėtų sukelti pirmąją kartą miesto istorijoje vyksiančios seksualinių mažumų eitynės „Kaunas Pride“ savivaldybės atstovas lygina su riaušėmis pasibaigusia Seimo apsiaustimi.

„Nuspėjamą grėsmę kitų žmonių gerbūviui ir saugumui puikiausiai įrodo visai neseniai Vilniuje vykusio mitingo padariniai, kuomet po taikaus susirinkimo kilusios riaušės baigėsi tuo, jog ligoninėje atsidūrė 18 policijos pareigūnų, o sulaikytųjų skaičius siekė apie 40 asmenų. Savivaldybė, kaip viešojo administravimo subjektas, privalo įvertinti gebėjimą užtikrinti visų eitynių dalyvių saugumą, o esant labai tikėtinoms grėsmėms, tokių eitynių maršruto nederinti“, – sprendimą skųsti teismo verdiktą komentavo P. Keras.

Kauno savivaldybės skundą Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nagrinėti žada rugsėjo 3 dieną.

„Kaunas Pride“ eitynių plakatai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (320)