„Vakarai turėtų atsakyti: tokiu atveju visiškai išnyksta skirtis tarp ginamųjų ir puolamųjų ginklų tiekimo Ukrainai – turi būti pakelta kartelė ir ginklai turi būti tiekiami tokie, kad ukrainiečiai galėtų kautis lygiomis“, – Delfi komentavo Seimo narys.

Be to, pasak L. Kasčiūno, Vakarai turėtų inicijuoti ir humanitarinių koridorių iš Mariupolio organizavimą.

„Galbūt ir su Vakarų dalyvavimu. Bent jau iš tos vietos, kur buvo tai panaudota, jei tai būtų patvirtinta“, – sakė NSGK pirmininkas.

Jo teigimu, cheminio ginklo panaudojimo atveju Vakarai nebeturėtų abejoti ir būtinybe įvesti visišką embargą rusiškai naftai.

„Tai turėtų būti daroma“, – tvirtino L. Kasčiūnas.

Kad paskelbta informacija būtų patikrinta, parlamentaro nuomone, tam turėtų būti suformuota speciali misija.

„Jei jie stringa, tai rusai vis dažniau kalba apie brutalius tokius sprendimus, nes nesugeba įveikti ukrainiečių. Taigi, dabar gali būti fatališki sprendimai“, – pridūrė NSGK pirmininkas.

Pranešė apie galimai panaudotą cheminį ginklą

Ukrainos pietrytiniame mieste Mariupolyje Rusija pirmadienį galbūt panaudojo cheminį ginklą, pirmadienio vakarą socialiniame tinkle pranešė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Azovo pulkas praneša, kad Rusija Mariupolyje panaudojo neaiškios kilmės nuodingą medžiagą prieš Ukrainos karius ir civilius“, – feisbuke rašė ministras.

Jo teigimu, medžiaga buvo išplatinta bepiločiu orlaiviu, o aukos patiria dusulį ir vestibiuliarinį nepakankamumą.

„Informacija tikslinama, tačiau tai gali būti ir pirmasis Rusijos cheminio ginklo panaudojimas Ukrainoje“, – teigė A. Anušauskas.

Rusija, anot ministro, kaip ir buvo prognozuota, naudos visas priemones skubėdama pasiekti bent lokalių karinių laimėjimų.

Praktiškai visas Mariupolio miestas paverstas griuvėsiais. Manoma, kad uostamiestyje žuvo tūkstančiai civilių gyventojų.

Ukraina informacijos apie galimai cheminio ginklo panaudojimą Mariupolyje dar nėra patvirtinusi. To kol kas nepatvirtino ir Pentagonas.

JAV gynybos departamento spaudos sekretorius Johnas Kirby televizijos kanalui CNN pareiškė, kad Pentagonas atidžiai stebi situaciją.

„Pentagonas negali patvirtinti pranešimų, kad Rusija panaudojo Mariupolyje cheminį ginklą, bet jie, jeigu yra teisingi, kelia didelį susirūpinimą ir atspindi mūsų būgštavimus, kad Rusija gali panaudoti Ukrainoje įvairias riaušių slopinimo priemones, tarp jų – ašarines dujas, sumaišytas su nuodingosiomis medžiagomis“.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorė Liz Truss socialiniame tinkle „Twitter“ taip pat sureagavo į situaciją dėl galimo cheminio ginklo panaudojimo Mariupolyje.

„Bendradarbiaujame su partneriais, kad patikrintume detales. Bet koks tokių ginklų panaudojimas būtų bejausmis šio konflikto eskalavimas, už kurį Putinas ir jo režimas turės atsakyti“, – socialiniame tinkle rašė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)