Planuojama, kad jame parlamentarai parlamentarai pasikeis nuomonėmis karo Ukrainoje tema, aptars naujausią Europos saugumo architektūrą: artėjant NATO viršūnių susitikimui Vilniuje valstybių parlamentų atstovai diskutuos, siekdami išlaikyti Europos Sąjungos vienybę Rusijos karo Ukrainoje klausimu, aptariant Ukrainos eurointegracijos spartinimo klausimą.

Į Paryžiuje rengiamą susitikimą deleguoti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

„Prancūzijos Nacionalinės Asamblėjos Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žanas-Lui Burlanžas bendrame pranešime su kitais Ukrainos draugais kaip ir Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas neseniai įvykusio vizito Slovakijoje metu viešai išsakė viltį, kad Vilniaus NATO viršūnių susitikime bus atvertas Ukrainos kelias į NATO. Prašysime savo draugų prancūzų padėti mums įtvirtinti šią nuostatą Vilniuje visos NATO lygiu“, – prieš vizitą sakė Ž. Pavilionis.

Tuo metu Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas L. Kasčiūnas teigia, kad susitikime dėmesio NATO rytinio flango saugumo, priešakinės gynybos įgyvendinimo regione klausimams. Jo teigimu, siekiant apisaugoti nuo galimų Rusijos grėsmių, būtina stiprinti Aljanso gynybą.

„(...) Labai svarbu susitarti dėl vieningos pozicijos Rusijos Federacijos atžvilgiu, kad ji, nepaisant karo Ukrainoje, gali greitai atstatyti karinius pajėgumus. Dėl to privalome tam ruoštis ir stiprinti savo Aljanso gynybą.

Rytų NATO flange reikalingi žymiai didesni pajėgumai, kurie galėtų efektyviai kautis ne tik „ant linijos“, bet ir sėkmingai atremti visokio pobūdžio atakas. Todėl reikalinga plėsti ne tik priešakinės gynybos įgyvendinimą, bet ir stiprinti oro gynybos pajėgumus – tai iš esmės yra gyvybiškai svarbu Baltijos šalims“, – sakė L. Kasčiūnas.

ELTA primena, pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų. Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją