„Klausimas, kur atsidurs Prigožino kariuomenė, yra labai svarbus. Tai priklausys nuo to, kiek nepriklausomas bus pats Prigožinas. Jei jis atsidurs Rusijos kariuomenės sistemoje, tai reikš vieno etapo pabaigą. Jei jis atsidurs Baltarusijoje – tai bus birželio 24-osios veiksmų tęsinys. (…) Turime šią situaciją stebėti itin atidžiai“, – žurnalistams Liuksemburge pirmadienį sakė G. Landsbergis.

G. Landsbergis sako neatmetantis galimybės, kad „Wagner“ privačios kariuomenės vadas Jevgenijus Prigožinas pasitraukė į Baltarusiją, nes veikė pagal bendrą susitarimą su Minsko režimo lyderiu Aleksandru Lukašenka.

„Viskas, ką turime, yra spekuliacijos. Taip, buvo paminėtas jo (Lukašenkos – ELTA) ryšys su Prigožinu. Aš taip pat daryčiau prielaidą, kad Lukašenka nėra tikras ir dėl savo ateities, kas reiškia, jog jei jis leistų situacijai tiesiog vystytis toliau, tai sukeltų daug klausimų ir dėl jo ateities prezidento poste. Todėl, kad jis yra labai stipriai priklausomas nuo Kremliaus, o jei Kremlius nustotų jį remti, tai gali reikšti, kad Lukašenka turėtų baigti savo karjerą. (…) Todėl manau, kad jis galėjo veikti pagal jų planą, bet, vėlgi, čia tik spekuliacija“, – sakė G. Landsbergis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad savaitgalio įvykiai Rusijoje rodo, kad valdantysis šalies elitas, susitelkęs aplink prezidentą Vladimirą Putiną, pradeda abejoti dėl situacijos šalyje stabilumo.

„Turėjome idėją, kad Rusijos valdančiajame elite, susitelkusiame aplink Putiną, turėtų įvykti skilimas. Tai, ką matome, patvirtina, kad elito ratui kyla abejonių. Jiems tikrai kyla ir klausimų dėl visos situacijos, pačio karo, todėl, manau, kad matysime to ir ateityje. Bet, kaip ir sakiau anksčiau – rusai susitvarkys patys“, – teigė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas kelis mėnesius kritikavęs Rusijos gynybos ministeriją, penktadienį apkaltino Kremlių paleidus raketas į jo pajėgas ir pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų.

„Wagner“ samdinių pajėgos šeštadienį buvo pradėjusios judėti link Maskvos, bet, likus 200 kilometrų, sustojo ir atsitraukė.


Maskva atšaukia visus dėl „Vagner“ maišto įvestus ribojimus

Rusijos sostinė Maskva atšaukia visus dėl samdinių grupuotės „Vagner“ maišto įvestus ribojimus.

„Bus atšaukti visi ribojimai“, – tinkle „Telegram“ pareiškė miesto meras Sergejus Sobianinas.

Kaip pranešama, buvo atšauktas platesniame Maskvos regione ir piečiau esančiame Voroneže galiojęs „antiteroristinis“ režimas.

Savaitgalį tarp Rusijos kariuomenės ir privačios samdinių grupuotės „Vagner“, vadovaujamos Jevgenijaus Prigožino, pratrūko ilgai brendusi kova dėl valdžios. „Vagner“ kovotojai buvo laikinai užėmę pietinį Rostovo prie Dono miestą. J. Prigožinas taip pat buvo įsakęs savo samdiniams judėti link Maskvos, siekiant tikslo nuversti Rusijos aukščiausią karinę vadovybę.

„Vagner“ samdiniai artėjo prie Rusijos sostinės, kai jų vadas staiga atšaukė maištą, sudarius susitarimą su Baltarusijos diktatoriumi Aliaksandru Lukašenka.

Dabartinė J. Prigožino buvimo vieta nėra žinoma.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)