Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N' Loaded“ komandos narys Alminas Sinevičius Žinių radijo eteryje teigė besitikintis, jog Rusijos Federacija supranta Zaporižios atominės elektrinės saugumo klausimo jautrumą.

„Jeigu būtų pataikymai tiesioginiai į reaktorius, tai visko gali būti. Nors ji yra pakankamai gerai apsaugota kaip infrastruktūros objektas nuo įvairių išorės veiksnių. Bet niekas nekalba apie tiesioginius pataikymus su raketomis, arba artilerijos sviediniais. Tokiu atveju ekologinė katastrofa, žinoma, galėtų būti. Bet manau, kad abi kariaujančios pusės – tiek Rusijos Federacija, kuri yra okupavusi šias teritorijas, kurioje yra Zaporižios atominės elektrinė, tai ji kontroliuoja. Manau, kad suvokia abi pusės, jog tai labai svarbus objektas.

Pataikymas į jį sukeltų nekontroliuojamas pasekmes abiem pusėms. Todėl viliuosi, kad nė viena pusė to nesiekia specialiai, bet tai sunku pasakyti“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ pasakojo Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N' Loaded“ komandos narys A. Sinevičius.


Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas Vytis Jurkonis teigė, jog situaciją Zaporižios atominėje elektrinėje turėtų sekti tarptautinės už šią sritį atsakingos organizacijos, o ne karinis aljansas.

NATO yra gynybinis aljansas. Manau, kad neturėtų būti strėlės kreipiamos į NATO. (…) Esminis klausimas dabar yra – ką veikia Jungtinės Tautos, ką veikia tos žinybos, kurios reguliuoja atominę energetiką. Ir kiek įgalumo ten yra likę. O jei nėra, kokių reformų tai reikalauja. Mes visi lyg ir daugiausiai vilčių dedame į karinį aljansą, bet puikiai suprantame, kad atominės energetikos saugumas ir karo sąlygomis neturėtų būti karinio aljanso rūpestis.

Ypač žinant, kokias pasekmes galėtų sukelti tokia katastrofa, kokie galėtų būti padariniai ne tik Ukrainai, bet ir visam regionui, tai pačiai Rusijai. Manau, kad tai klausimas yra daugiau tarptautinėms organizacijoms, bet ne kariniam aljansui kaip NATO“, – Žinių radijo eteryje sakė politologas V. Jurkonis.

Delfi primena, kad po atakų prieš Ukrainos Zaporižios branduolinę jėgainę prezidentas Volodymyras Zelenkis įspėjo dėl atominės katastrofos ir priminė 1986 metų Černobylio katastrofą.

„Pasaulis neturėtų pamiršti Černobylio ir prisiminti, kad Zaporižios branduolinė elektrinė yra didžiausia Europoje, – pirmadienį sakė Ukrainos vadovas. – Černobylio katastrofą sukėlė vieno reaktoriaus sprogimas. Zaporižioje yra šeši reaktoriai“.