Karybos ekspertu Egidijus Papečkys specialioje Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ kalbėjo, jog, ko gero, Mariupolis kris.

„Jeigu nebus laiku sudarytos paliaubos, kurių metu bus susitarta sudaryti koridorių, kuriuo iš Mariupolio galėtų pasitraukti ten apsupti ukrainiečių daliniai. Bet noriu pastebėti, kad Mariupolis nebuvo apsuptas dėl ukrainiečių kažkokių padarytų klaidų.

Ar todėl, kad jie nespėjo pasitraukti. Ukrainiečiai Mariupolyje liko specialiai, tai buvo toks pasirinkimas, ten tikrai labai motyvuoti daliniai, kad šis miestas nebūtų atiduotas be mūšio“, – Žinių radijui sakė karybos ekspertas E. Papečkys.

Jis kalbėjo, jog „žmonės tikrai žinojo, kas jų laukia ten likus“.

„Bet jie taip pat žinojo, kad ilgam laikui jie pritrauks dideles priešo pajėgas, kurios negalės būti panaudotos puolimui kitoje Ukrainos dalyje. Taip pat, čia būdami jie daugiau mažiau trukdys logistiką, aprūpinti rusų dalinius, net ir tuos, kurie yra prie Chersono“, – teigė karybos ekspertas.

E. Papečkys kalbėjo, jog jau seniai nėra būdų kaip pagelbėti Mariupolyje likusiems Ukrainos kariams.

„Jie ten pasiliko, įsitvirtino ir priešinasi, turėsime dar vieną gyva legendą. Labai tikiuosi, kad Mariupolis bus deblokuotas, arba sudarytas koridorius ir derybų pagalba bus išspręstas klausimas ir tie žmonės galės pasitraukti. Bet kokiu atveju, mes ten turime dar vieną didvyrišką istoriją“, – teigė karybos ekspertas.

Sekmadienio laidoje paklaustas, kada Mariupolis galėtų kristi, E. Papečkys teigė, jog jei šį miestą gintų kitos šalies kariuomenė, jos gynėjai jau būtų pasidavę.

„Tačiau Mariupolį matome kol kas, kad nesugeba pasislinkti nė per vieną namą, nes gynėjai įsitvirtino gynybai patogiose ribose ir laikosi iš paskutinių jėgų. Ir matome, kad priešas Mariupoliui daro labai didelius nuostolius“, – kalbėjo jis.

Jei Rusijai Mariupolis atitektų, Krymas būtų sujungtas su rytuose Rusijos kontroliuojamomis teritorijomis. O kas tada?

„Mes jau matome Rusijos norą derėtis, ieškoti būdų išeiti iš šito karo. Nes Rusija patyrė didelius nuostolius ir puikiai supranta, kokie dideli ekonominiai, politiniai, reputaciniai nuostoliai dar laukia ateityje. Tas atrodytų, kad režimui nelabai rūpėtų, nes norisi kažkokia pergale ir savo visuomenę apkvailinti.

Mariupolis būtų pirmas toks miestas, kurį galėtų pateikti kaip pergalę, nes Chersonas nesukėlė Rusijos visuomenėje didelio pergalės pojūčio. Tai rusai čia jau galėtų pretenduoti į didelę Ukrainos dalį, atplėšti šią dalį derybų metų ir priversti ukrainiečius bent laikinai atsisakyti. Jau Rusijai čia atsiveria didesnės derybų galimybės“, – specialioje Žinių radijo laidoje kalbėjo karybos ekspertas E. Papečkys.

„Lukašenka padavinėja šovinius Putinui“

Žinių radijo pašnekovas E. Papečkys teigė, jog Kijeve yra sutelktos stipriausios ukrainiečių pajėgos.

„Elitiniai daliniai, jei taip galima sakyti. Kitur tų elitinių dalinių taip pat yra. Ir Kijevą kol kas nesėkmingai bandoma apsupti, dalinai apsupti. Tačiau kol kas rusai čia pasisekimo neturi, nes ukrainiečiai ne tik puikiai ginasi, bet laikas nuo laiko ir kontratakuoja, stumdami Rusijos pajėgos atgal.

Bet šiame kare mes turime suprasti, kad ir kokius nuostolius patirs Rusija, tai yra stiprus priešininkas ir yra įmanoma, kad kažkurioje kryptyje sugebės pasislinkti. Bet neatrodo, kad artimiausiu metu tai pavyktų padaryti prie Kijevo“, – teigė Žinių radijo pašnekovas E. Papečkys.

Aliaksandras Lukašenka, Vladimiras Putinas

Jis kalbėjo, jog šiuo metu Rusijos karinės pajėgos Ukrainoje „yra tiek apdaužytos“, kad stambų puolimą artimiausiomis dienomis nepanašu, kad pavyks suorganizuoti.

Kalbėdamas apie situaciją Baltarusijoje, karybos ekspertas teigė, jog Aliaksandras Lukašenka vis dar turi sprendimo teisės.

„Rusija, kaip ir kiekvienas banditas, nori įtraukti bendrininką, kad ir jo rankos iki alkūnių būtų kruvinos. A. Lukašenka bando apsimesti, kad jis nekariauja, bet šiandien A. Lukašenka padavinėja šovinius Vladimirui Putinui. Bet Baltarusijos pajėgos yra iš tiesų labai silpnos, visiškai nemotyvuotos. Įtikinti baltarusius, kad jie kažką turi ginti Ukrainoje, tai nepavyktų nei A. Lukašenkai, nei V. Putinui“, – Žinių radijo eteryje sakė karybos ekspertas.

Jis teigė, jog net Ukrainoje Rusijos pajėgos nesugebėjo iki galo įsitvirtinti ir „viešpatauti“ oro erdvėje.

„Tai vien ta karinė aviacija turima NATO, jos galimybės panaudoti tikslius ginklus, skirtingai nei Rusija ir galimybė moderniai kariauti – mūšių valdymo, ryšių sistemų, ko Rusija dabar net nieko panašaus neturi. Tai nepalieka jokių šansų Rusijos pajėgoms susikovus su NATO konvenciniame kare. Čia atsiranda branduolinio ginklo panaudojimo faktorius, kuris padeda Rusijai už to pasislėpti kaip už skydo kol kas“, – teigė karybos ekspertas E. Papečkys.

Pašnekovas teigė, jog dabar nemato žmonių, kurie galėtų nuversti V. Putiną, tačiau „prasideda kažkas panašaus į valymus“.

„Ir yra tikimybė, kad tie valymai gali pereiti į nekontroliuojamą lygį“, – Žinių radijo laidoje sakė jis.