Karybos ekspertas Egidijus Papečkys antradienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ sakė, kad apie derybas laikas kalbėti yra visada, bet, pasak jo, visi puikiai supranta, jog Rusija jokių derybų nesiekia.

„Iš tiesų Rusija nori laimėti laiko, nes padėtis fronte šiuo metu yra visiškai nepalanki, tarptautinės bendruomenės nusistatymas yra visiškai nepalankus Rusijos agresijos atveju“, – komentavo ekspertas.

Kremlius, E. Papečkio teigimu, ir prieš karą, ir karo metu padarė daug klaidingų prielaidų.

„Pavyzdžiui, paskutinė prielaida, – kad ateis žiema ir Europa, išsigandusi energetinių resursų kainų kilimo, infliacijos, ims ir pasiduos, pradės spausti Ukrainą sėsti prie derybų stalo, sutikti su Rusijos reikalavimais“, – pateikė pavyzdį pašnekovas.

Kol kas, anot jo, nė viena Kremliaus įžvalga realiai nepasitvirtino.

„Nėra net užuominų apie tai, kad būtų kokie nors, atitinkantys Ukrainos lūkesčius, kompromisiniai sprendimai. Rusija ir toliau kalba, kad sieks ir pasieks savo tikslus – akivaizdu, kad Rusija, Kremlius derybas mato tik kaip pauzę, kuri leistų sukaupti resursus puolimui ir pamėginti perlaužti karo eigą savo naudai“, – teigė E. Papečkys.

Ekspertas paaiškino, kad įvairūs Rusijos grasinimai yra informacinio karo dalis.

„Kremlius puikiai supranta, kad Ukrainos neišgąsdinsi, Ukraina taip pat šauna informacinį šūvį, kalbėdama apie galimas derybas vasario pabaigoje – duodama suprasti Rusijai, kad iki vasario pabaigos gali atsikovoti visas okupuotas teritorijas nuo vasario 24-os arba bent dalį jų. Čia tiesiog šaudymasis informaciniais šūviais ir mėginimas paveikti tarptautinę bendruomenę“, – sakė laidos dalyvis.

Šiuo metu fronte, kaip paaiškino jis, vyksta sekinantys mūšiai.

„Tiesiog žmonės žūsta kiekvieną dieną fronte kovodami ir pasislinkdami vieną metrą pirmyn ar atgal“, – sakė E. Papečkys.

Ukrainiečiams taip pat, pasak jo, sunku ir dėl rusų mėginimų naikinti šalies energetikos infrastruktūrą, tačiau šiais klausimais Ukrainai labai padeda ne tik Vakarai.

„Net valstybės, susijusios su Rusija, pavyzdžiui, Azerbaidžanas, tiekia generatorius, šildytuvus Ukrainai, tai ta padėtis atsistatys anksčiau ar vėliau, bet karas vyksta Ukrainos teritorijoje, žala daroma Ukrainos ekonomikai ir Ukrainos žmonės. Tad, žinoma, ukrainiečiai negali sutikti sėsti prie jokių derybų stalų, kol Rusijos kariuomenė nebus išvesta iš Ukrainos, o Kremlius tokios nuolaidos daryti tikrai neketina“, – akcentavo karybos ekspertas.

Jo teigimu, įvairūs sprogimai ir kitos nelaimės pačios Rusijos kariniams objektams ar šaudmenų sandėliams įvykdavo ir iki karo Ukrainoje, tačiau dabar, ukrainiečių pastangomis, nors ryškios žalos Rusijos karinei galiai sprogimai ir nepadaro, tačiau, pasak E. Papečkio, gerokai kenkia agresorės režimo, V. Putino reputacijai.

„Netgi atsirado pačių rusų tokių komentarų, netgi tokių radikalių rusofašistų, kurie Putiną pradėjo vadinti nuliniu prezidentu. Nepasitenkinimas Kremliumi didelis. Ukrainiečiai kovoja labai išmaningai, ryžtingai, smūgiai Kremliui būna gerai apgalvoti, suplanuoti. Engelso bazei jau buvo suduoti du smūgiai. Rusija pademonstravo, kad ji nepajėgi apsaugoti netgi Rusijos gilumoje esančių tokių strateginių pajėgų bazių“, – pastebėjo laidos dalyvis.

Baltarusijos kariuomenės pajėgos, sutelktos prie Ukrainos sienų, anot jo, kol kas yra per mažos, kad galėtų surengti kokį nors rimtesnį puolimą ar įsiveržti į Ukrainos gilumą.

„Kad bus Ukraina apšaudoma iš Baltarusijos teritorijos, tai to tikrai sulauksime, bet tą darys Rusijos pajėgos“, – konstatavo E. Papečkys.

„Jei situacija vystysis kaip dabar, tai ukrainiečiai kitais metais įvykdys keletą sėkmingų puolamųjų operacijų ir turėtų išvaduoti okupuotą Ukrainos teritoriją – bent jau tą, kuri okupuota po vasario 24-os, tačiau labai realu, kad ukrainiečiams gali pavykti ir įsiveržti į Krymą kitais metais, netgi galbūt jį atsiimti“, – svarstė karybos ekspertas.

Vis dėlto Rusija, kaip pridūrė jis, jei Kremliuje neįvyks pokyčių, realiai gali kariauti ilgiau nei dvejus metus.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su E. Papečkiu galite klausyti čia: