„Tas užtvankos susprogdinimas yra labai sovietinis veiksmas – pagal sovietinius taktinius vadovėlius. Atsitraukianti sovietų kariuomenė turėdavo sprogdinti tokias užtvankas, kad priešininkas negalėtų judėti į priekį.

Ir iš tų netiesioginių įrodymų mes galime pasakyti, kad būtent tokiu veiksmu rusai ir bando sužlugdyti ukrainiečių kontrpuolimą“, – kalbėjo karybos ekspertas D. Antanaitis.

Jo teigimu, tai yra absoliučiai paskutinė galimybė rusams ką nors padaryti.

„Kitu atveju jie tos užtvankos tiesiog nesprogdintų, o kovotų ir stabdytų ukrainiečių kariuomenę ginklais“, – Delfi laidoje sakė karybos ekspertas.

D. Antainaitis laidoje „Delfi diena“ teigė, jog Rusijai nėra įdomūs veiksmų padariniai civiliams gyventojams, kuriems tenka evakuotis iš gyvenamųjų vietų šalia Kachovkos hidroelektrinės.

„Jiems nėra įdomu. Svarbiausia buvo tai, kad Ukrainos kariuomenė negalėtų judėti kairiame Dniepro krante ir negalėtų vykdyti puolimo Krymo link“, – įžvalgomis dalijosi D. Antanaitis.

Kariniu požiūriu, anot karybos eksperto, šioje teritorijoje aplink hidroelektrinę tapo neįmanoma nei važiuoti, nei vaikščioti.

„Maža to, kad ji yra užtvindyta, potvynis vis dėlto praeis, bet vis tiek žemė liks pelkėta. Ir važiuoti su sunkiąja technika jau negali. Iš principo rusai sau užtikrino, kad šiaurinė Krymo dalis yra apsaugota, sukėlus technologinę katastrofą. Ir jie dabar gali koncentruoti savo pajėgumus į Ukrainos šiaurę.

Jie taip pat gali „nuimti“ dalį savo karinių dalinių nuo tos vietos, kur dabar yra užtvindyta, ir perkelti į Rusijos pusę, kur Rusijos sukilėliai vykdo operaciją, išlaisvinant Rusiją nuo putinizmo“, – kalbėjo karybos ekspertas.

Anot jo, rusai galėjo tikėtis, kad ir dalis Ukrainos kariuomenės dalyvaus šiuose gelbėjimo darbuose.

„Ir taip rusai galės prasiveržti į kitas puses, nuo kurių ukrainiečiai „nuėmė“ savo dalinius“, – kalbėjo D. Antanaitis.

Ar kontrpuolimas jau žlugo?

Pirmadienį skelbta: JAV pareigūnai patvirtino, kad esama ženklų, jog Ukraina galėjo pradėti savo laukiamą kontrpuolimą.

Karybos ekspertas D. Antanaitis dalijosi nuomone, jog Ukrainos kontrpuolimas prasidės tada, kada mūšio lauke jau veiks tankai „Leopard“.

„Iš viešų šaltinių teko skaityti, kad jie jau yra mūšio lauke. Mano galva, kontrpuolimas pradėtas. Ir tas užtvankos susprogdinimas rusams labai parankus. Jeigu ukrainiečiai planavo judėti pagal kairiąją Dniepro kranto pusę, tai dabar jie negali to padaryti.

O tai reiškia, kad reikia iš naujo įvertinti aplinką, atlikti žvalgybinį mūšio lauko įvertinimą, iš naujo teikti planavimą, siųsti įsakymą, perskirstyti techniką ir žmones. Jeigu ukrainiečiai ten planavo pagrindinį savo smūgį, manau, kontrpuolimas gali būti žlugęs“, – kalbėjo D. Antanaitis.

Jis taip pat teigė, jog rusai, susprogdinę Kachovkos hidroelektrinę, praktiškai atsisako pretenzijų į dešiniojo Dniepro kranto teritorijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)