"Tai mano prioritetas numeris vienas darbe, terminai tikrai spaudžia ir labai tikiuosi konsensuso tarp visų politinių jėgų ir institucijų šiuo klausimu", - „Žinių radijui“ sakė R. Karoblis.

Naujo kariuomenės vado, teigė R. Karoblis, bus ieškoma siekiant, kad jo kandidatūra atitiktų visų politinių jėgų interesus, o kompetencijos – NATO šaliai keliamus privalomus reikalavimus.

Nuo 2014 m. liepos 24 d. kariuomenei vadovauja generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas. Kariuomenės vadą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.

„Boxer“ įsigijimas sustiprins kariuomenę

Į Lietuvą atvykstant didžiojo pirkimo „Boxer“ šarvuočiams, krašto apsaugos ministras Raimondas Karoblis teigia, kad tokia technika yra reikalinga Lietuvai ir tai suteikia kariuomenei modernumo.

Anot jo, sprendimas įsigyti „Vilkus“ („Boxer“ šarvuočius) yra susijęs su Lietuvos gynybos planais bei karine, gynybine doktrina ir NATO reikalavimais

„Reikalinga ugnis, manevras, todėl dalis kariuomenės turi būti apginkluota būtent tokio pobūdžio ginklais“, - antradienį „Žinių radijui“ sakė R. Karoblis.

Ministras priminė, kad liepos 9 d. vyks oficialus šių šarvuočių perdavimas Lietuvai. Tai, pasak jo, reiškia, kad per dvejus metus buvo visiškai apginkluoti du kariniai batalionai, kurie galės veikti visais pajėgumais.

„Batalionas, paremtas šiais ginklais bus pilnai veikiantis, turės pilną pajėgumą jau metų gale. Tai yra vienas iš kertinių kariuomenės modernizavimo įrankių“, - teigė krašto apsaugos ministras, pridūręs, kad tokie karinės technikos įsigijimai bei karinės logistikos tobulinimo programos sustiprins Lietuvos kariuomenę.

Sutartis dėl 88 šarvuočių įsigijimo buvo pasirašyta 2016 m. rugpjūtį, o jos vertė siekia 386 mln. eurų. Tai didžiausias šarvuočių technikos įsigijimas Lietuvos kariuomenės istorijoje. Šarvuočių gamintojai juos vadina „Boxer“, tačiau Lietuvai tiekiamos pėstininkų kovos mašinos vadinsis „Vilkais“.