„Jie taip nepuola beatodairiškai švaistydami resursus, bet gabalas po gabalo eina į priekį ir, jei galima taip pasakyti, „dezinfekuoja“ žemę nuo ukrainiečių pasipriešinimo“, – LNK apie pasikeitusią rusų taktiką kalbėjo D. Antanaitis.

Laidos pašnekovas pabrėžė, kad kartais pykstama ant Vakarų, kad šie vėluoja su parama ukrainiečiams. „Tačiau Ukraina irgi turėjo parodyti, kad ji turi valią kovoti“, – sakė jis.

Anot karo eksperto, karius ir techniką praranda ne tik rusai, bet ir ukrainiečiai, o abi pusės kovoja panašia ginkluote.

„Tačiau vakarietiška ginkluotė ir technika suteikia ypatingą persvarą kovojant prieš rusų okupaciją ir dabar ginkluotės tiekimas yra ypatingai svarbus, nes vakarietiškos technologijos gerokai pažangesnės, nei rusų. Tada su mažesniu kiekiu karių tu gali nugalėti didesnį priešą“, – patikino karybos ekspertas.

Anot jo, ginklas – tai įrankis, karys – tai darbuotojas, o su kiekvienu įrankiu reikia mokytis dirbti.

„Jei naudotis paprastu plaktuku pakanka pusvalandžio, tai su pneumatiniu plaktuku – gerokai ilgiau. Įsivaizduokime, kad rusiškas ginklas yra plaktukas, o vakarietiška ginkluotė – pneumatinis kūjis, žinoma, kad reikia išmokti. Vakarietiška ginkluotė efektyvi dėl to, kad ji labai pažangi, todėl reikia mokėti ją tinkamai naudoti“, – pasakojo jis.

D. Antanaitis atkreipė dėmesį, kad kariai turi išmokti ne tik naudotis įranga, bet ir ją aptarnauti.

Kiek tai gali trukti? Anot jo, kalbant apie priešlėktuvines oro gynybos sistemas „Gepard“, reikia turėti omenyje, kad tai – radaras, patranka, važiuoklė, kurią reikia aptarnauti. Todėl jis spėjo, kad mokymai turėtų trukti apie dvi savaites.

Darius Antanaitis

D. Antanaičio teigimu, rusams reikia dviejų kelių – vienas kelias eina per Luhansko ir Donecko administracinių sričių ribas, o kitas rusams žūtbūt reikalingas kelias, eina per Charkivą, Dniprą link Krymo.

„Užėmę šias penkias sritis jie užsitikrintų sau saugią kelionę į Krymą, kur galėtų vėl reorganizuotis ir galėtų tęsti savo planą“, – teigė LNK pašnekovas.

Anot karo eksperto, vieno kelio rusams nepakanka, nes reikia turėti alternatyvą.

„Geras dalykas, kad Ukrainoje blogai išvystytas kelių tinklas, geras dalykas – kad Ukrainoje blogai išvystytas kelių tinklas“, – kalbėjo jis.

Ekspertas pabrėžė, kad vienas kelias tai yra vienas geras taikinys, be to, jame prisigrūstų daug karinės technikos, todėl turėti kuo daugiau kelių rusams yra būtina.

Kare, anot jo, svarbu ir tai, kokie vyrauja orai.

D. Antanaičio teigimu, svarbu ne tik tai, kad lyjant sunku pravažiuoti: „Pagalvokime ir apie moralę – jei tau nuolat ant galvos lyja, tu šali. Prisiminkime Pirmąjį Pasaulinį karą, kai žmonės tranšėjose tiesiog sirgo. Per sausrą atsiranda kita problema – vandens tiekimas, žmonės neturi vandens.“

Artėjanti vasara, pasak pašnekovo, reiškia, kad puolantiesiems bus lengviau pulti, jei vasara bus sausa. Lietingi orai bus nepalankūs besiginantiems, be to, pasak jo, galiausiai viskas susiveda į karį, D. Antanaičio žodžiais – į kerzinį batą ir tai, kaip toli su juo gali nukeliauti.

Visą LNK Specialios laidos pokalbį su D. Antanaičiu žiūrėkite čia: