Ukrainos prezidentas pareiškė, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pasiekus Krymo administracinę ribą, „pusiasalio demilitarizavimo galima būtų siekti politinėmis priemonėmis“.

Tokiu būdu Ukraina traukiasi nuo savo ankstesnės pozicijos, jog derybos su Rusija gali prasidėti tik tada, kai agresorius bus išstumtas už 1991 m. Ukrainos sienos, t. y., kai rusų neliks Kryme ir Donbase.

Neatmestina, kad tokiais pareiškimais agresoriui parodomas kelias, kaip galima būtų užbaigti šį karą. Tačiau pati formuluotė leidžia suprasti, kad Ukraina gali derėtis dėl pusiasalio statuso.

Ar demilitarizuotas, tačiau Rusijos valdomas Krymas tenkins Ukrainos vadovybę? Gal autonomija? Dar svarbiau – ar tokios diskusijos tenkins Ukrainos visuomenę? Tuo pačiu tapo aišku, kad metų pradžioje iš Ukrainos oficialių šaltinių (pvz. GUR vado) ir ekspertinės bendruomenės skambėję pažadai apie greitą ukrainiečių įžengimą į Krymą bei išėjimą prie Azovo jūros buvo per daug optimistiški.

Didelis klausimas, ar šios kalbos atitiko Ukrainos Generalinio štabo ruoštus puolimo planus. Kaip ten bebūtų, Ukrainos visuomenei ir sąjungininkams buvo sukelti lūkesčiai, nuo kurių tenka atsitraukti ir tai turės pasekmių tiek vidaus, tiek užsienio politikoje. Sunkus karas tęsiasi, lengviau tikrai nebus.

Situacija fronte


Karas Ukrainoje

Luhansko kryptis


Ukrainos pajėgos greičiausiai dronais arba „Storm Shadow“ raketomis atakavo karinius objektus Luhansko apylinkėse.

Svatovė. Šiauriniame flange ir centre agresorius daugiausia remiasi aviacijos ir artilerijos smūgiais. Ukrainiečiai skolingi nelieka. Taip pat, rusai vėl vykdė atakas prie Novojehorivkos (pietinis flangas). Jie bet kokia kaina bando išplėsti placdarmą vakariniame Žerebeco upės krante.

Neatmestina, kad rusai gali bandyti ir ukrainiečių naudojamą taktiką atakuoti įvairiose sektoriaus vietose ir taip varginti besiginančius Ukrainos gynėjus.

Kremina. Fiksuojamos intensyvesnės ukrainiečių atakos Torskės ruože, tačiau Ukrainos vienetams pasistūmėti nepavyko. Neatmestina, jog dalį okupantų vienetų permetus į Zaporižios kryptį, Ukrainos pajėgos vykdo žvalgybą mūšiu ir bando nustatyti esamą rusų pajėgumą kontaktinėje linijoje.

Lysyčanskas. Agresorius surengė aviacijos smūgį prie Spirnės, sektoriuje tęsiasi lokalūs susidūrimai.

Donecko kryptis


Bachmutas. Pietinis flangas. Rusai vėl organizavo kontratakas link Klišijivkos, bet ukrainiečiai apsigynė. Maža to, jie tradiciškai patys vykdo atakas. Kontaktinė linija nejuda.

Vuhledaras. Lokalūs susidūrimai prie Pavlivkos, nepatvirtintais duomenimis, Ukrainos pajėgos čia vykdo žvalgybą mūšiu. Kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Zaporižios kryptis


Orivhivas. Ukrainos gynėjai dar pasistūmėjo Verbovės link bei toliau plečia placdarmą pagrindinėje rusų gynybos linijoje.

Ukrainiečiai akivaizdžiai siekia ne daužyti galvą į sieną frontalinėmis atakomis pagrindinėje rusų gynybos linijoje link Tokmako, o vietoje to, bando prasiveržti pro plyšius rusų gynyboje vakarinėse Verbovės prieigose.

Velyka Novosylka. Ukrainos gynėjų spaudimas prie Prijutnės duoda rezultatų – agresorius yra priverstas trauktis. Tiesa, dar apie vakarinio flango išlyginimą kalbėti anksti, tęsiasi sunkūs mūšiai.

Pietų kryptis

Ukrainos pajėgos HIMARS raketomis Zaliznyj Porte sunaikino vieną moderniausių rusų elektroninės kovos sistemų „Predel – E“, taip pat pažeista ir „Leer“ sistema. O dar smagiau, kad vėl yra girdimi smūgiai Olenyvkos apylinkėse (vakarinė Krymo dalis).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)