Įdomūs dalykai vyksta Rusijos Belhorodo srityje. Teigiama, kad Ukrainos pusėje besikaunančio „Rusijos savanorių korpuso“ vienetas (rusų soc. tinkluose karo propagandistai įvardina kuopos ar net bataliono taktinę grupę) su šarvuotais automobiliais, PKM ir keliais tankais atakavo kelis agresoriaus pasienio punktus, kirto sieną ir juda gilyn į Rusijos teritoriją.

Mūšis vyksta Graivorono gyvenvietės apylinkėse (8 km nuo sienos), tačiau detalės nėra aiškios. Savo ruožtu agresorius jau paskelbė, kad ši operacija – tai britų SAS rankų darbas.

„Reiškia skauda ir net labai. Ar tai – dėmesio atitraukimas, ar reali puolimo operacija, pagyvensim pamatysim. Neabejotinai, visiškas sutapimas, kad būtent šiandien pasirodė Ukrainos karinės žvalgybos vado K. Budanovo oficialus kreipimasis į Rusijos kariškius, raginant pasiduoti“, – teigia ekspertai.

Jis perspėjo: „Bus tik blogiau. Turite pasirinkimą – mirti arba išsigelbėti.“

Tuo tarpu agresoriaus raketų ir dronų savižudžių smūgiai jau tampa rutina. Šį kartą pagrindiniai taikiniai – Ukrainos pajėgų logistikai kritiškai svarbūs Charkivo, Dnipro, Zaporižios ir Odesos miestai. Ukrainiečių oro gynyba ir toliau veikia efektyviai. Jie ne tik numušė beveik visas šias rusų siųstas „dovanėles“, bet ir į Juodąją jūrą nutupdė „Su-35“.

„Kreiseris „Maskva“ Juodosios jūros dugne turės gerą kompaniją“, – ironizuoja ekspertai.

Luhansko kryptis

Svatovė. Susidaro įspūdis, kad mūšiai šiauriniame flange intensyvėja. Rusai gana desperatiškai puola, tai juos verčia į ruožą permesti šviežių nenustatyto dydžio manevrinių vienetų (galima spėti, kad vieną arba du batalionus). Tuo pačiu okupantai lokaliomis atakomis centre (Novoselivskė) ir pietuose (Stelmahivka) siekia sukaustyti ukrainiečių pajėgas.

Tokiais veiksmais agresorius intensyviai bando išstumti Ukrainos vienetus prie Masjutivkos ir išplėsti savo placdarmą iki Oskilo upės.

Kaip ekspertai minėjo anksčiau, tai sudarytų sąlygas rusams ne tik sustiprinti savo gynybą (ukrainiečių puolimo Svatovės link tikimybė po pirmadienio veiksmų Belhorodo srityje tik didėja), bet tuo pačiu pasiruošti galimoms puolimo operacijoms Kupjansko link.

Kremina. Be esminių pakitimų. Tiesa, sektoriuje aktyviau ėmė veikti rusų aviacija. Ji, tikėtina, bando nudirbti darbą, kurio neįstengia padaryti rusų manevriniai ir artilerijos vienetai.

Lisičianskas. Agresoriaus pajėgos aktyviai atakuoja Spirnės ruože, rusai bando prasimušti link Ivano Darivkos (3,5 km į vakarus nuo Spirnės).

„Sunku pasakyti, iš kur jie tiksliai puola. Jei nuo Spirnės, tai jie visiški idiotai (kas jau ne kartą pasitaikė). Kadangi net pasiekus tikslą ir užėmus gyvenvietę, ji yra apjuosta upeliu, o kitame krante miškingos kalvos. Kas būna, kai rusai lieka žemumoje, matėme prie Časiv Jaro ir Ivanivskės“, – teigia jie. Jie neatmeta ir logiškesnio varianto, kad rusai link Ivano Darivkos puola nuo Verchnokamjankos.

Šiuo atveju puolimo tikslas – užimti prieš tai minėtas miškingas aukštumas. Bet kuriuo atveju, šis sumanymas neišdegė – ukrainiečiai atmušė šiuos okupantų bandymus.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Tęsiasi abipusės lokalios atakos Bohdanivkos – Chromovės ruože. Ukrainos gynėjai taip pat aktyvūs prie Vasiukivkos, tačiau nustumti priešą už Bachmutovkos upės jiems dar nepavyko.

Bachmuto mieste vyksta susidūrimai vakariniame miesto pakraštyje, rusai įsitvirtina naujai užimtose pozicijose.

Pietinis flangas. Okupantai toliau atakuoja Ivanivskės link, čia dirba ir jų aviacija. Tačiau nei aktyvia gynyba, nei kontratakomis jiems iniciatyvos susigrąžinti nepavyksta.

Karas Ukrainoje

Ukrainiečiai tęsia išsikišusio rusų pleišto link Časiv Jaro spaudimą ir stengiasi dar labiau pasistūmėti prie Klišijivkos. Taip pat fiksuojamas ukrainiečių aktyvumas prie Kurdiumivkos. Rusams pavyko apsiginti.

Tuo pačiu Ukrainos pajėgos apšaudė Jenakijeve esančius okupantų karinius objektus. Čia yra viena iš Debalceve einančių geležinkelio atšakų, todėl tikėtina, kad smogta pietiniam Bachmuto arba šiauriniam Avdijivkos flangui, skirtam agresoriaus aprūpinimui.

Avdijivka – Marijinka. Ukrainiečiams pavyko susigrąžinti dalį pozicijų Avdijivkos šiauriniame flange (1,5 km į šiaurės vakarus nuo Krasnohorivkos).

Tuo pačiu rusai toliau bando galva pramušti Ukrainos vienetų gynybą prie Pervomaiskės, tačiau ir toliau nesėkmingai. Sunkūs mūšiai taip pat tęsiasi prie Marijinkos, čia irgi aktyviai dirba rusų aviacija. Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas.

Zaporižios kryptis

Sekmadienį ukrainiečiai apšaudė taikinius, esančius Berdiansko apylinkėse. Rusai suka uodegą sakydami, jog žalos nepadaryta, tačiau visgi negali nuslėpti paties fakto. Kontaktinėje linijoje – artilerinė rutina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)