Ekspertai teigia sulaukę klausimo, kiek dar Rusija turi rezervų šalies gilumoje. Atsakyti skaičiais, anot jų, būtų įmanoma tik valdant neviešą informaciją, tačiau žvelgiant bendrai, panašu, kad tai, kas gali atvykti, gali tik sustiprinti esančias Ukrainoje pajėgas, bet mūšių eigos esą nenulems.

„Pirmiausia, dar kovose nedalyvavusios rusų pajėgos – tai dar prastesnės kokybės daliniai, nei kaunasi dabar“, – rašo jie.

Anot ekspertų, rusai gali elgtis dvejopai: pirmuoju atveju šviežias ir prastai parengtas pajėgas mesti bendrą katilą kovose dėl Donbaso, antruoju – naujas pajėgas permesti į antraeilius ruožus, pavyzdžiui, Kijevą, ir iš ten atitraukti kovose jau patyrusius padalinius.

„Kokį variantą pasirinks orkai, priklausys nuo to kiek pirmos kategorijos armijų padalinių turės pajėgumo kautis“, – vertina jie.

Tikėtina, kad tradiciškai okupantai iš jau kovose dalyvavusių lipdo arba lipdys bendras bataliono taktines grupes.

Aišku, be jokios sąveikos, kaip visada, tad klausimas, kiek tokių jie galės sukonstruoti“, – rašo jie.

Traukiasi į Baltarusijos teritoriją

Anot ekspertų, Kijevo kryptyje ir toliau vyksta stumdymasis šiaurės vakariniame sektoriuje: Ivankivo – Irpenio – Liznės – Makarivo – Borodiankos ruože agresorius turi mažiausiai manevro laisvės, todėl ukrainiečiai stengiasi maksimalų kiekį čia pat „demilitarizuoti“.

„Dalis orkų pajėgų per Černobylį traukiasi į Baltarusijos teritoriją, dalis lieka gynybinėse pozicijose ir kaunasi“, – rašo jie.

Pasak ekspertų, šiaurės rytiniame ir rytiniame sektoriuose situacija panaši – prasidėjo taktinis dalies pajėgų atitraukimas nuo Černihivo, tačiau šiuo metu teigti, kad dalinė miesto blokada nuimta karybos žinovai teigia negalintys.

Pasak jų, galimi du eigos variantai: pirmasis – rusai aplink miestą palieka mažesnes, tačiau gintis galinčias pajėgas ir toliau neleidžia Černihivui kvėpuoti ramiai, antrasis – atsitraukia šiaurėn į geresnes gynybai pozicijas.

Tuo pačiu ukrainiečiai, pasak jų, toliau tęsia vakarėlį Brovarų ruože – išlaisvinta Ploskė, Svetilnė ir Hrebelkai.

„Tokiu būdu ukrainiečiai ima kontroliuoti šiaurės rytines Brovarų prieigas (kartu su keliais). Maža to, verda kautynės dėl Nova Basano. Tai bene didžiausias miestelis esantis aplink Brovarus ir jo išlaisvinimas ženkliai pagerintų ukrainiečių pozicijas šiame sektoriuje“, – teigia jie.

Per miestelį ir rytuose tekančios upės, tvyrančios pelkės, pasak ekspertų, artėjant šiltesniems orams ženkliai palengvins Brovarų gynybą, leis kryptingiau telkti resursus tolimesniam puolimui.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, Charkivo kryptyje šalia trečiadienio sėkmės Mala Rohano ruože, ukrainiečiai toliau gerina savo pozicijas, šį kartą – į šiaurę nuo miesto.

Jie prasimušė kiek šiauriau Derhčių ir vis tvirčiau kontroliuoja čia einančią geležinkelio liniją.

„Ši vietovė taip pat gausi upių, tad sunkiai tikėtina, kad greitu laiku orkai ukrainiečius iš čia išmuš. Svarbu pastebėti, kad agresoriui nebekontroliuojant kelio Charkivas-Sumai, jo grupuotė į vakarus nuo Kazacha Logano realiai gali vykdyti tik sienos priedangos funkcijas“, – teigia karybos žinovai.

Pasak jų, gali būti, kad ilgai netrukus pamatysime ukrainiečių bandymus čia dar labiau spausti agresorių.

„Kilpa aplink orkų gerklę pamažu veržiasi iš šiaurės ir rytų“, – teigia jie.

Grėsmė išlieka

Donbaso krypties šiauriniame flange – be didelių pakitimų.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, atrodytų, kad prie Iziumo esančios okupantų pajėgos išsikvėpė, persigrupuoja, tačiau grėsmė Slavianskui, o gal ir Kramatorskui, išlieka.

„Ypač kai sektorių pasieks pailsėjusios orkų pajėgos. Tačiau agresorius kiek nurimusį spaudimą nuo Iziumo bando kompensuoti suaktyvėjimu prie Popasnos. Kol kas be didelių rezultatų“, – rašo jie.

Centre toliau vyksta sekinančios pozicinės kautynės ties Novobahmutivka ir Avdivka.

Pietų flange agresorius bando pralaužti ukrainiečių gynybą Zolota Nyvoje ir Velika Novoselkoje.

„Čia orkai į ukrainiečių pozicijas įsirėžė pleištu, tad jei gynėjai turi rezervų, turbūt rengs arba rengia kontratakas orkų vakariniame flange“, – teigia jie.

Mariupolis toliau ginasi. Panašu, kad agresorius įžengė į „citadelę“ – upių apjuostą gynybai palankią vietovę iš vakarų, vyksta intensyvūs gatvių mūšiai. Tuo tarpu iš rytų ir pietryčių, pasak ekspertų, okupantams nepavyksta kirsi bėgių, upės ir atviros vietovės.

Pietų kryptyje ukrainiečiai, pasak „Locked N’ Loaded“, taip pat nesnaudžia.

„Prisimenate, kalbėjome apie link Kryvyj Riho prasiveržusias orkų kuopos taktines grupes? Tai dabar jų kasdien vis mažėja, kadangi ukrainiečiai jau valo vakarinį Inhuleco upės krantą (Orlove, Zagradivkoje ir Kochubejevkoje), tad grėsmės Kryvyj Rihui šiuo metu nėra. Kam yra grėsmė – tai rusų kol kas kontroliuojamam Chersonui. Tai orkai supranta ir bando rengti lokalias kontratakas“, – teigia jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją