„Kabūm prie Maskvos (Kolomna). Šalia gyvenvietės agresorius gamina raketas „Kinžal“, tačiau ar raketų gamybos procesas sutrikdytas, sunku pasakyti“, – apžvalgoje rašo ekspertai.

Situacija fronte. Luhansko kryptis

Svatovė. Ukrainos pajėgos stabdo agresoriaus puolimą šiauriniame flange. Mūšių intensyvumas kiek sumenkęs, tačiau tai gali būti laikina. Pajėgų ir resursų tęsti operacijas rusai turi. Tai patvirtina ir atsinaujinusios rusų atakos pietiniame flange. Ukrainiečiai išlaikė pozicijas prie Nadjos.

Kremina. Lokalūs susidūrimai prie Torskės, tačiau bendrai žvelgiant sektoriuje dominuoja pozicinės kautynės.

Lysyčanskas. Tikėtina, dėl problemų Bachmuto šiauriniame flange Ukrainos gynėjai kiek suaktyvino veiksmus Rozdolivkos – Spirnės ruože, tačiau operacijos yra labiau lokalaus pobūdžio.

Donecko kryptis

Bachmutas. Situacija sektoriuje komplikuojasi. Vakar išstūmęs ukrainiečius iš pozicijų prie Jahidnės, agresorius užėmė „niekieno žemę“ ir įsitvirtina. Tokiu būdu kontaktinė linija čia iš esmės grįžo į šių metų gegužės – birželio situaciją, „niekieno žemės“ pleišto link Jahidnės nebeliko.

Tuo pačiu okupantai tęsia puolimą Klišijivkos šiaurės rytinėse prieigose ir bando perimti kalvų kontrolę. Ukrainos vienetai išlaiko pozicijas.

Karas Ukrainoje

Pietiniame flange atakuoti kalvose gerai įrengtas ukrainiečių pozicijas rusams gali būti problematiška. Todėl tikėtina, agresorius bandys tęsti puolimo operacijas šiauriniame flange tam, kad pasiekti kanalą, įsitvirtinti aukštumose Kalinivka – Bohdanivka – Chromovė bei perimti kelio Kostjantinivka – Bachmutas kontrolę prie Ivanivskės. Sėkmės atveju, tai: 1) sukeltų didelę grėsmę ukrainiečių pietiniam flangui, 2) leistų rusams pabandyti spręsti Orihovo Vasylivkos problemą, 3) lengvintų ateities operacijas link Časiv Jaro. (skirtingai nei žiemą – pavasarį, rusams nereikėtų atakuoti į kalną, o būtų galimybė leistis nuo kalvų).

Prieš tai įvardintas VEV sudarytu sąlygas rusams ruoštis Kostjantinivkos puolimui, taip komplikuojant Avdijivkos gynybą ukrainiečiams. Kita galima puolimo kryptis – link Sloviansko, kas komplikuotų Ukrainos pajėgų grupuotės prie Syversko padėtį.

Neatmestina, kad tikėdamiesi išpildyti šį VEV rusai taupo resursus Kreminos sektoriuje, su tikslu smogti Syverskui iš šiaurės. Galima prielaida, kad tai okupantai bandys padaryti rudens – žiemos kampanijos metu.

Avdijivka – Marijinka. Šiaurinis flangas. Rusai tęsia puolimą prie Stepove, jiems nepavyksta užeiti į gyvenvietę. Tuo pačiu agresorius bando apsaugoti savo flangą ir atakuoja link Keramiko, o bandymai užimti chemijos produktų gamyklą prie terikono kiek sumenko.

Pervomaiskės ruožas. Ukrainos pajėgos neleidžia rusams pasistūmėti link Tonenkės – Severnės.

Marijinkos – Pobedos ruožas. Tradiciškai vyksta sunkios kautynės, tačiau „mažasis Bachmutas“ laikosi.

Zaporižios kryptis

Orichivas. Mūšių intensyvumas kiek sumažėjo, ukrainiečiai įtvirtina taktinius laimėjimus prie Verbovės (rytinis flangas).

Pietų kryptis

Ukrainos pajėgos bando dar labiau išplėsti savo placdarmą. Remiami artilerijos ir dronų ukrainiečiai mažomis grupėmis bando prasimušti iki kelio Oleškai – Obrivka (toliau veda į Nova Kachovką). Mūšio baigtis nėra aiški.

Rusai jau kelinta diena KAB‘ais daužo ne tik kontaktinę liniją (kaip matome, ne itin sėkmingai), bet ir Bersylavą. Ši gyvenvietė yra dešiniajame Dnipro upės krante priešais rusų kontroliuojamą Kachovka.

Mažai tikėtina, kad čia ukrainiečiai įrengė logistinį mazgą (per arti kontaktinės linijos), tad daužymo tikslas iki galo nėra aiškus. Agresoriaus karo propagandistai baiminasi, kad šiame ruože ukrainiečiai surengs dar vieną desantinę operaciją. Gali būti, tačiau reikia turėti omenyje, kad Dnipras čia gana platus. Labiausiai tikėtina, jog agresorius siekia sunaikinti čia galimai veikiančią Ukrainos pajėgų artileriją ir EW priemones.

Ekspertai primena, jog šios ukrainiečių priemonės yra vienas iš esminių faktorių, leidžiančių Ukrainos gynėjams išlaikyti placdarmus kairiajame upės krante.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją