Ukrainos karinė žvalgyba (GUR) oficialiai patikslino vakarykščio smūgio Džankojuje rezultatus. Jų teigimu, buvo sunaikinti net keturi „S400“ raketų paleidėjai, 3 radiolokatoriai, oro gynybos valdymo punktas (reiškia bus pulkininkų ir majorų su minuso ženklu) bei oro erdvės stebėjimo ir pajėgų valdymo sistema „Fundament – M“.

Pastaroji – retas egzempliorius Rusijos ginkluotose pajėgose. Nors į ginkluotę priimta dar 2015 m., tačiau greičiausiai dėl itin didelių gamybos kaštų, pajėgose nelabai išplito. Mažinti finansinę naštą padeda ir ukrainiečiai.

Ketvirtadienį smūgiuota vienai didžiausių chemijos produkcijos gamyklų Rusijoje „Kombinat Kamenskyj“ (174 km. nuo kontaktinės linijos, Kamensko – Šachtinsko gyvenvietėje). Ši gamykla tampriai susijusi su agresoriaus gynybos pramone, yra tarptautinių sankcijų sąraše.

Tai ne pirmas kartas, kai joje kažkas netikėtai pokšteli. Kraštinį kartą „kabūm“ čia buvo nutikęs šių metų sausio mėnesį.

Agresoriaus 13 „Šahed“ dronų ataka atmušta, tačiau vėliau, dieną girdėjosi sprogimai Dnipre.

Tikėtina, į šį miestą okupantai smūgiavo raketomis. Taip pat agresorius suintensyvino aviacijos smūgius netoli kontaktinės linijos. KAB buvo smogta Ukrainos pajėgų logistiniam centrui Pokrovske (Avdijivkos sektorius) bei Bersylavo gyvenvietei (Pietų kryptis).

Anksčiau ekspertai fiksavo rusų aviacijos suaktyvėjimą virš Kupjansko (Svatovės sektorius). Akivaizdu, kad modernių oro gynybos sistemų ir aviacijos ukrainiečiams reikia ne tik dengti miestus ar strateginius objektus užnugaryje, bet ir apsaugoti savo pajėgas kontaktinėje linijoje. Reikia viltis, kad visos tos koalicijos nustos trupinti po vieną – dvi oro gynybos sistemas ir imsis šio reikalo iš esmės.

Luhansko kryptis

Svatovė. Tradiciškai – be pakitimų. Ši tyla užsitęsė, tad negalima atmesti, jog dalis čia veikiančios rusų grupuotės (1-osios gvardijos tankų armijos ir 6-osios armijos) vienetai gali būti permetami į kitus sektorius.

Fiksuojant šarvuotos technikos trūkumą agresoriaus manevriniuose vienetuose pagrindinėje pastangų kryptyje (Avdijivkos – Vuhledaro sektoriuje), toks perdislokavimas būtų logiškas. Tiesa, tokių duomenų kol kas neturime.

Kremina. Mūšių intensyvumas lyginant su vakar ir užvakar kažkiek nukritęs.

Karas Ukrainoje

Lysyčanskas. Tęsiasi susidūrimai Bilohorivkos, Veselės ir Rozdolivkos ruožuose, Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas.

Donecko kryptis

Bachmutas. Didelių pasikeitimų kontaktinėje linijoje nėra – rusai spaudžia Časiv Jaro prieigose, ukrainiečiai laiko gynybą. Agresorius jau kokį trečią kartą per pastarąjį mėnesį skelbiasi užėmęs Bohdanivką. Tik yra tam tikri „nesklandumai“ įsitvirtinant gyvenvietėje?

Nepaisant to, kad Ukrainos pajėgos paliko Bohdanivką, tačiau jie vis dar kontroliuoja šiauriau esančias aukštumas, todėl gali šiltai pasitikti žemumoje bandančius įsitvirtinti okupantus.

Avdijivka – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Rusai pasiekė Očeretynės prieigas. Nors įsitvirtinti gyvenvietės pakraštyje jiems sekasi sunkiai, bet rusai stumiasi kituose ruožuose. Jie privertė kažkiek atsitraukti Ukrainos gynėjus prie Berdyčių (5 km. į pietryčius nuo Očeretynės) bei sugebėjo pasistūmėti Novokalynovės (6,5 km. į rytus nuo Očeretynės).

Tokiais veiksmais agresorius plečia pralaužtą vietą ukrainiečių gynyboje. Tikėtina, kad rusai bandys nuo Očeretynės – Novokalynovės stumtis į šiaurę, su tikslu perimti Keramike – Archangelskėje esančias aukštumas.

Jos gali būti patogi pozicija remti rusų vienetus, vystančius sėkmę į vakarus/pietvakarius, link Berdyęių – Semenivosa – Umanskės ruožo flango ir užnugario.

Pietinis flangas. Sunkios kautynės vyksta Krasnohorivkos prieigose. Taip pat rusai atakuoja Pobedos ir Novomchailivkos gyvenvietes.

Zaporižios kryptis

Snukiadaužis Robotynės pleište tęsiasi. Ukrainiečiai kontratakuoja prie Verbovės, mūšio baigtis neaiški.

Pietų kryptis

Agresorius pripažįsta, kad Ukrainos gynėjams pavyko išplėsti placdarmą kairiajame Dnipro krante prie Krynkų. Tęsiasi rutininiai susidūrimai.