Geopolitinis kontekstas

Po beveik pusmetį trukusių derybų JAV Atstovų Rūmai galų gale priėmė paramos Ukrainai paketą. 95 mlrd. JAV dolerių paramos pakete 61 mlrd. bus skirtas Ukrainai, 26 – Izraeliui, 8 – Taivanui ir kitiems JAV partneriams pietryčių Azijoje ir Okeanijoje. Taip pat skirti 9 mlrd. humanitarinėms misijoms dabartinėse karo zonose (Ukrainoje, Haityje, Sudane, Gazoje ir t.t.).

Žinoma, paketas balandžio 23 d. dar keliaus patvirtinimui į Senatą ir į Baltuosius rūmus, tačiau Senate esanti Demokratų dauguma bei Joe Bidenas vienbalsiai palaiko paramą Ukrainai.

Karinės paramos paketas paskirstytas taip:

  • 23 mlrd. JAV dolerių bus skirta vidinių JAV arsenalų atstatymui, kad vėl būtų galima siųsti karinę paramą;

  • 14 mlrd. JAV dolerių bus skirta Ukrainos Saugumo Paramos Iniciatyvai, per kurią Pentagonas iš privačių JAV karinės pramonės partnerių perka modernią karinę techniką ir ginkluotę, o tada tiekia ją Ukrainai;

  • Daugiau nei 11 mlrd. JAV dolerių bus skirta JAV karinių pajėgų žvalgybinėms, mokomosioms ir atgrasymo operacijoms regione. Geras to pavyzdys – virš Juodosios jūros vykdomos AWACS (Aviacijos perspėjimo ir valdymo sistemos) operacijos, kurių metų Ukraina gauna svarbią žvalgybinę informaciją apie rusų išsidėstymą ir judėjimą.

  • Apie 8 mlrd. JAV dolerių bus skirta Ukrainos valdžios institucijų darbo palaikymui. Šie pinigai bus įnešti į šalies biudžetą pensijų ir atlyginimų, infrastruktūros bei Ukrainos gynybos pramonės palaikymo reikmėms.

  • Kartu su 61 mlrd. JAV dolerių paketu Ukrainai Atstovų Rūmai taip pat patvirtino nuostatą, leidžiančią naudoti įšaldytą rusišką turtą JAV Ukrainos karinėms reikmėms. Visgi, kaip kompromisą su respublikonais, Ukraina dalį šios paramos – 10 mlrd. JAV dolerių – gaus kaip paskolą be palūkanų.

Iki šio paketo priėmimo nuo karo pradžios JAV Ukrainai iš viso perdavė 111 mlrd. JAV dolerių karinės, humanitarinės, energetinės ir kitokios paskirties paramos. Nors apie paramos perdavimo Ukrainai terminus nekalbama, JAV pareigūnai teigia, kad dalis pakete numatytos paramos Ukrainą pasieks jau per savaitę.

Situacijos vertinimas

Žvelgiant į agresoriaus bendrą smūgių Ukrainos užnugaryje intensyvumo mažėjimą, galima daryti atsargią prielaidą, kad padarę didelę žalą Ukrainos energetinei sistemai, rusai pergrupuoja ir taupo savo pajėgumus dar vienai smūgių bangai.

Jau trečia savaitė didėjantis agresoriaus gyvosios jėgos ir šarvuotos technikos nuostolių santykis bei vis dažnėjančios „banzai“ atakos su nešarvuota technika indikuoja, kad okupantų puolimo potencialas mažėja.

Tiesa, santykis gali pasikeisti jei/kai agresorius pradės puolimo operaciją Svatovės – Kreminos sektoriuose (puolimo smaigalyje bus 1-oji gvardijos tankų armija). Ar šias pajėgas rusai perdislokuos į pagrindinę puolimo kryptį (Časiv Jaras – Pokrovskas – Vuhledaras).

Tačiau dėl besitęsiančio resursų (pirmiausia – šaudmenų, ginkluotės) ir gyvosios jėgos trūkumo bei agresoriaus dominavimo ore, Ukrainos pajėgų situacija kontaktinėje linijoje išlieka sudėtinga:

Nors titaniškomis pastangomis ukrainiečiams pavyko sustabdyti rusų veržimasi prie Časiv Jaro, tačiau agresoriaus dominavimas ore šią sėkmę gali paversti laikinu ir trapiu laimėjimu.

Agresoriui pavyko apeiti Ukrainos vienetus Berdyčių – Semenyvkos – Umanskės šiauriniame flange, tai komplikuoja viso Pakrovsko sektoriaus gynybą.

Mūšių ir nuostolių dinamika

Vertinant agresoriaus trijų savaičių nuostolių dinamiką galima teigti, jog rusų puolimo potencialas drastiškai krenta.

Ukrainos pajėgos tęsė atakas prieš objektus esančius okupantų gynybos gilumoje. Paminėtinas smūgis rusų kariniam oro uostui Džankojuje, kuomet agresoriaus oro gynybai padaryti ženklūs nuostoliai.

Vyšnaite ant torto tapo sėkminga Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir karinės žvalgybos operacija agresoriaus gynybos gilumoje numušant strateginį bombonešį „Tu22M3“. Tai viena sėkmingiausių ukrainiečių operacijų rusų užnugaryje.

Be to, Ukrainos pajėgos atakavo ir kitus rusų karinius taikinius (degalų gamyklas, su gynybos pramone siejamą chemijos produktų gamyklą ir kt.).

Okupantų smūgiai prieš Ukrainos karinę ir civilinę infrastruktūrą kiek sumenko. Smūgių raketomis intensyvumas išliko panašus (25 ir 26), rezultatyvumas ir toliau nesiekia kovo mėnesio savaičių vidurkio (36). Tuo tarpu dronų nuostoliai krito dvigubai (279 ir 144), o tai yra gerokai mažiau už kovo mėn. savaitinį nuostolių vidurkį (222). Rusai ir toliau didžiąja dalimi taikėsi į Ukrainos energetinę infrastruktūrą Charkive, Odesoje ir kituose regionuose.

Kiti rusų nuostoliai

Rusų gyvosios jėgos nuostoliai nežymiai sumenko (6140 ir 5880). Lyginant su praeitos savaitės vienos dienos nuostolių vidurkiu, šis atitinkamai irgi kažkiek sumažėjo (877 ir 840). Šie agresoriaus nuostoliai nesiekia kovo mėn. vienos savaitės vidurkio (6340 ir 5880).

Rusų šarvuotos technikos netektys sumenko drastiškai (314 ir 186), atitinkamai, lyginant su praėjusia savaite, sumažėjo ir vidutiniai vienos dienos nuostoliai (44,8 ir 26,5). Be to, nebuvo nei vienos dienos, kada šie nuostoliai siektų buvusi lygį (44,8).

Lyginant su kovo mėnesio savaitės vidurkiu, šios okupantų netektys nesiekė praėjusio mėn. savaitės vidurkio (247 ir 186).

Gyvosios jėgos ir šarvuotos technikos nuostolių santykis toliau didėja. Prieš tris savaites jis buvo 15:1, užpraeitą savaitę – 19,5:1, o praėjusią net – 31,6:1.

Šis atotrūkis jau viršijo kovo mėn. buvusį santykį (25,6:1) ir rodo vis gilėjančias rusų problemas vykdant operacijas pilnaverčiais mechanizuotais vienetais.

Rusų artilerijos nuostoliai taip pat gerokai sumenko (279 ir 167), atitinkamai sumažėjo vienos dienos nuostolių vidurkis (35,1 ir 23,8). Žvelgiant į savaitės dinamiką, rusų netiesioginės ugnies sistemų nuostoliai būtų gerokai menkesni, tačiau sekmadienio ir šeštadienio tikslūs ukrainiečių smūgiai į rusų užnugarį kiek pataisė situaciją. Rusų netiesioginės ugnies sistemų nuostoliai buvo mažesni nei kovo mėn. savaitės vidurkis (221 ir 167).

Logistinio transporto srityje agresoriaus netektys kiek sumenko, tačiau išliko gana didelės (388 ir 326), atitinkamai sumažėjo ir vienos dienos nuostolių vidurkis (55,4 ir 46,5). Lyginant su kovo mėn. savaitės vidurkiu, šie rusų nuostoliai buvo mažesni (346 ir 326).

Agresoriaus oro gynybos sistemų netektys išliko tokios pat (9 ir 9), liūto dalį nusinešė sėkmingi Ukrainos gynėjų smūgiai Džankojuje. Šie nuostoliai dar nepasiekė kovo mėn. savaitės vidurkio (11,7 ir 9).

Agresoriaus nuostolių dinamikos skaičiavimai paremti Ukrainos Generalinio štabo duomenimis.