Luhansko kryptis


Svatovė. Rusai dvi dienas nesugebėjo užimti kalvų į pietus ir pietvakarius nuo Novojehorivkos ir štai rezultatas: smagiai daužomi Ukrainos pajėgų, jie priversti palikti žemumą ir atsitraukti apie 1,5 km.

Neatmestina, kad okupantai pabandys čia sugrįžti puldami nuo dar šiek tiek piečiau esančių kalvų. Kaip ten bebūtų, tendencijos geresnės – Ukrainos gynėjai neleidžia rusams įsisiūbuoti, spausdami agresorių prie Žerebeco upės.

Pagal žanro klasiką agresorius turėtų suintensyvinti puolimą kituose ruožuose, kad leistų puolimo tempą praradusioms savo pajėgoms atsikvėpti.

Kremina. Tęsiasi susidūrimai Červonopopivkos, Torskės ir Dibrovos ruožuose. Pozicijos „niekieno žemėje“ eina iš rankų į rankas, tačiau kažko panašaus į situaciją prie Svatovės (t.y. pajudėti į priekį ir suformuoti placdarmą) rusams sukurti nepavyksta.

Lysyčanskas. Mūšiai prie Bilohorivkos vėl aprimo, abi pusės pagrinde remiasi artilerijos smūgiais, vykdo lokalias atakas. Okupantai taip pat naudoja aviaciją.

Donecko kryptis


Ėmė ir užsidegė agresoriaus degalų saugykla Šachtarske.

„Ar pasidarbavo gerieji žmonės vietoje, ar atskrido koks HIMARS, istorija parodys, bet kokiu atveju, malonu“, – neslepia džiaugsmo „Locked N‘ Loaded“.

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Ukrainos vienetai tęsia operacijas kelyje Slovianskas – Bachmutas, kalvose į rytus nuo Orihovo Vasylivkos.

Ukrainiečiai kiek suaktyvino veiksmus prie Soledaro, taip pat čia fiksuojamas Ukrainos pajėgų kasetinių šaudmenų naudojimas. Ar tai gerų žinių pradžia, anot jų, pamatysime.

Bachmuto miesto vakarinėse prieigose eilinį kartą – be pakitimų.

Karas Ukrainoje

Pietinis flangas. Agresorius išlieka ištikimas sau: nepaisant visko – tik į priekį. Atakavo Klišijivkos pietuose, greičiausiai kuopos dydžio vienetu (apie 100 karių), ir pasistūmėjo apie 300 m. kalvų link.

„Kitaip tariant, jie savo noru kaip kurapkos sutūpė įkalnėje ir įlindo į ugnies maišą. Dabar juos ukrainiečiai atakuoja ugnimi iš trijų pusių“, – rašo jie.

Tuo tarpu Ukrainos gynėjai dar pajudėjo į priekį Andrijivkos – Kurdiumivkos ruože. Jei anksčiau jie buvo Kurdiumivkos vakariniame pakraštyje, tai dabar Ukrainos pajėgos jau yra ir šiauriniame gyvenvietės pakraštyje.

Ar ukrainiečiai šturmuos gyvenvietę, ar ją tik izoliuos (blokuos) ir veršis gilyn link Mykolaijivka Drugos, priklausys nuo jų sumanymo. Abu šie veiksmų eigos variantai yra realūs.

Avdijivka – Marijinka. Tradiciškai sunkios pozicinės kautynės verda visuose ruožuose. Okupantai kaip vanduo plakasi į Ukrainos pajėgų gynybines pozicijas.

Zaporižios kryptis

Ukrainos pajėgos savo vėl smogė rusų kariniams objektams Tokmake.

Orihivas. Kamjanskė – Žerebjankai. Pakitimų kontaktinėje linijoje nėra, tačiau Ukrainos gynėjai tęsia operacijas trijose vietovėse (Kamjanskės – Vasilivkos kelyje, Luhovės link ir prie Žerebjankų), nuolat kaitaliodami atakų intensyvumą skirtingose vietose.

Dėl tokios Ukrainos vienetų taktikos rusų rezervai yra priversti blaškytis po visą kontaktinę liniją. Tinkamai ištampę okupantų gynybą ir susikūrę netikėtumo momentą, ukrainiečiai gali vėl stumtelti rusų pozicijas vienoje iš minėtų vietovių.

Robotynė. Ukrainos pajėgos toliau „niekur nesugeba pajudėti“, stumdamos rusus rytinėse Robotynės prieigose, daužydamos jų pozicijas žemumoje esančioje gyvenvietėje, bei tęsdamos judėjimą link Verbovės. Kas liečia pastarąją atakos kryptį, tai Ukrainos gynėjai apie 2,5 km nustūmė okupantus nuo aukštumų ir dabar patys bando jose įsitvirtinti.

Be to, Ukrainos pajėgų žvalgų grupių judėjimas yra pastebimas ir už kontaktinės linijos. Taigi, toliau bus tik įdomiau.

Ėmė neigti, kas akivaizdu

Velyka Novosylka. Agresoriaus karo propagandistai išsiblaivė ir ryte ėmė neigti, kad ukrainiečiai atsiėmė Staromajorskę. Kalbėjo apie „sunkią padėtį“, „ukrainiečių pasistūmėjimą“ ir pan.

Turbūt tikėjosi, kad rusų vienetų kontratakos bus sėkmingos. Tiesa ta, kad naktį ir šį rytą minėtos okupantų kontratakos buvo atmuštos. Tad apie pietus, rusų telegramo kanaluose „sunki padėtis“ pavirto „suplanuotu atsitraukimu iš Staromajorskės, nes ten nebeliko pozicijų, kurias galima būtų ginti“.

Vienintelė gera žinia agresoriui, kad Ukrainos pajėgos užimdamos Urožainę nespėjo uždaryti „katiliuko“ ir rusų vienetai spėjo pabėgti.

Okupantai, kaip įprasta, bando kelti problemas kituose ruožuose, tačiau ir tai jiems nedavė jokio teigiamo rezultato. Tikėtina, kad ukrainiečiai įsitvirtins esamose pozicijose ir jei greitai nepavyks galutinai išmušti rusų iš Urožainės, čia perkels pagrindines savo pajėgų pastangas vakariniame flange (Prijutnės – Liubimivkos ruožas) ir rytiniame flange (Novodoneckės – Kremenčiko ruožas).

Pietų kryptis

Tęsiasi susidūrimai kairiajame Dnipro upės krante, Ukrainos kariai čia ir toliau išlaiko nedidelius placdarmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)