Geopolitinis kontekstas


Geopolitiniai žaidėjai rengiasi sunkioms deryboms dėl saugumo situacijos Europoje po karo Ukrainoje pabaigos. Taip galima vertinti NATO generalinio sekretoriaus biuro vadovo Stiano Jensseno pareiškimą, kad Ukrainos narystė NATO manais už okupuotas teritorijas gali būti karo pabaigos sprendinys.

Ši Henrio Kissingerio idėja gyva jau metus, tačiau netikėtai „prisiminta“ būtent dabar ir pakankamai aukštame lygmenyje. Kaip ir galima buvo tikėtis, S. Jensseno vadovas Jensas Stoltenbergas ir JAV oficialūs pareigūnai griežtai atmetė tokią alternatyvą, ką jau kalbėti apie pačią Ukrainą.

Tačiau diskusijos viešoje erdvėje vyksta, labai tikėtina, kad jos tęsiasi ir už uždarų durų. Neatmestina, kad tai galėjo būti tik paskata sukelti diskusijas, o ant stalo dedami įvairūs variantai. Tačiau aišku viena — Ukraina neleis, kad kažkokie sprendimai būtų priimami be jos sutikimo, o Vakarai tokių žaidimo taisyklių laikosi.

Perspėjo taip nesielgti


Ukrainos grūdai ėmė keliauti į Stambulą plaukdami arčiau vakarinio Juodosios jūros kranto, t. y., palei NATO valstybių uostus. Šis pasikeitimas įvyko po to, kai agresoriaus kariai išsilaipino viename iš laivų.

Turkija savo ruožtu perspėjo rusus daugiau taip nesielgti.

Sprendimas paprastas ir atrodo veiksmingas, kol kas priešnuodžių jam Rusija nelabai turi. Jos Juodosios jūros laivynas ne tik apgailėtinos būklės, bet ir jam nuolat grasina Ukrainos jūriniai dronai.

Agresoriaus karo propagandistai siunta, kad į šį smūgį žemiau juostos Kremlius negali atsakyti nei karinėmis, nei politinėmis, nei ekonominėmis priemonėmis. Propagandistų vertinimu, Vladimiro Putino ir Recepo Tayyipo Erdogano artimiausiu metu turintis įvykti susitikimas yra bevertis.

Ledai pralaužti


JAV oficialiai patvirtino leidžianti Danijai ir Nyderlandams perduoti Ukrainai jų turimus F16 naikintuvus. Ir ką jūs manote? Jau oficialiai paskelbta, kad Nyderlandai perduos Ukrainai 42 vnt. F16 naikintuvų, o Danija dar pridės 19.

Taigi, virš 60 naikintuvų F16 jau pažadėta perduoti Ukrainos oro pajėgoms. „Ledai pralaužti!“, – rašo ekspertai.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizito į Švediją metu oficialiai paskelbta, kad Ukrainos oro pajėgų pilotai yra mokomi pilotuoti naikintuvus „Grippen“. Panašu, kad Vakarai šiuo klausimu eis tuo pačiu, jau tankų koalicijos pramintu keliu.

„Pamenate, kažkada kilusias didžiules diskusijas dėl „Leo MBT“? Tai va, dabar jau matome juos puikiai veikiančius mūšio lauke. Be to, kautynėse kartu dalyvauja ir „Challenger“ tipo MBT, o netrukus prie jų prisijungs visiems puikiai pažįstami „Abrams“ tankai“, – pabrėžia jie.

Lygiai taip pat yra ir su naikintuvais, nors intensyviai diskutuojama dėl F16, bet yra ir kitų modelių, kurie bus perduodami Ukrainai („Grippen“, „Mirage“ ir kt.). Jie irgi laukia savo valandos.

„Gaila, kad viskas taip užsitęsė, greičiausiai vakarietiškus sparnus fronte pamatysime ne anksčiau vėlyvo rudens/žiemos“, – teigia jie.

Situacija fronte

Karas Ukrainoje

Luhansko kryptis


Svatovė. Okupantai tęsė intensyvias atakas šiauriniame flange, jų remiančia (pagalbine) puolimo ašimi laikytinas centrinis ruožas.

Ukrainiečiai savaitės bėgyje neleido rusams pralaužti gynybos, tačiau agresorius išlaiko puolimo potencialą. Tiesa, vis dar kyla rimtų klausimų, ar Rusijos pajėgos turi laisvų rezervų, gebėsiančių pabandyti smogti galingą ir netikėtą smūgį Ukrainos pajėgoms. Pietiniame flange rusai ginasi, bando išlaikyti placdarmą vakariniame Žerebeco upės krante, Novojegorivkos — Nadjos ruože. Pasistumdymas vyksta „niekieno žemėje“, ukrainiečiai išlaiko čia esančias rusų pajėgas perskeltas į du ruožus.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Kremina. Savaitės bėgyje agresoriaus rengtos atakos rezultatų nedavė, o pastarosiomis dienomis (penktadienį/šeštadienį) fiksuojamos intensyvesnės ukrainiečių kontratakos Torskės ruože ir pietiniame flange.

Prie Dibrovos Ukrainos gynėjams pavyko pasistūmėti. Tikėtina, tai lokalaus pobūdžio siekiai pasigerinti savo taktinę situaciją, kadangi viešų šaltinių duomenimis didelio vienetų kiekio bei potencialo reikšmingai pakeisti įvykių tėkmę sektoriuje šiuo metu nei viena iš pusių neturi.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Lysyčanskas. Abi pusės buvo suaktyvinusios savo veiksmus Spirnėss ruože. Agresorius buvo pasistūmėjęs, bet ukrainiečiai taip pat atsiėmė dalį pozicijų, po to ruože įsivyravo štilis. Antroje savaitės pusėje agresorius suintensyvino puolimą Bilogorivkos link, tačiau apčiuopiamų rezultatų pasiekti jam nepavyko.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Donecko kryptis

Bachmutas. Prieš dvi savaitės pasirodžius žinioms apie kelių rusų vienetų perkėlimą į Svatovės sektorių Ukrainos pajėgų puolimas sustojo.

Agresoriui į sektoriaus flangus permetus papildomus rezervus iš kitų sektorių bei iš Bachmuto miesto, rusai ėmė intensyviau pulti, ukrainiečiai perėjo į gynybą. Okupantams nepavyko jų išmušti iš dominuojančių aukštumų ar kitaip paveikti taktinės situacijos, tačiau atrodo, kad ukrainiečiai jau nebediktuoja mūšio tempo. Savaitės eigoje, po persigrupavimo, Ukrainos gynėjai atnaujino puolimą šiauriniame ir pietiniame flange bei vėl ėmė stumtis į priekį.

Karas Ukrainoje

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Avdijivka — Marijinka. Savaitės bėgyje sektoriuje didelių pasikeitimų neįvyko. Agresorius vykdė lokalias atakas šiauriniame Avdijivkos flange bei Pervomaiskės ruože, taip pat tęsė operacijas Marijinkoje.

Ukrainiečiai apsigynė, neleido rusams įsisiūbuoti ir primesti savo mūšio ritmo, tačiau patys vykdyti aktyvius veiksmus irgi vengė nenorėdami eikvoti pajėgų, kurios gali būti panaudotos, pavyzdžiui, kaip rezervas Velyka Novosylkos ir/ar Vuhledaro sektoriuose.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Vuhledaras. Sektoriuje dominavo abipusės lokalios atakos bei pozicinės kautynės.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Zaporižios kryptis

Savaitės bėgyje Ukrainos pajėgos intensyviai smūgiavo agresoriaus logistinei sistemai (Tokmakas, Melitopolis, Berdianskas, Mariupolis).

Orihivas. Ukrainiečiai savaitės viduryje įsiveržė į agresoriaus pagrindinę gynybos liniją prie Robotynės ir tęsė operacijas plėsdami placdarmą, siekdami sukurti sąlygas toliau vystyti savo puolimą link Tokmako ir link Pologų. Antroje savaitės pusėje agresorius bandė stabilizuoti situaciją, tačiau tikėtina dėl pralaimimų artilerijos dvikovų, išsemtų rezervų bei atakuojamų aprūpinimo kelių gynybos gilumoje to nesugebėjo padaryti.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Velyka Novosylka. Ukrainiečiai užėmė Urožainę ir iš esmės baigė pirmąjį operacijos sektoriuje etapą — palei Mokryj Jalio upę iki Staromlynivkos jie perskėlė sektorių į dvi dalis. Savaitės antroje pusėje pradėjo antrąjį šios operacijos etapą — ėmė valyti vakarinį ir rytinį flangus. Kol kas aktyviausiai veikė rytiniame, pasistūmėjo link Kermenčiko. Vakariniame – kukliau.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Karas Ukrainoje

Pietų kryptis

Ukrainos pajėgos savaitės bėgyje tęsė smūgius agresoriaus karinei infrastruktūrai Krymo pusiasalyje bei Krymo „butelio kakliuke“. Kalbant apie veiksmus ant žemės, ukrainiečiai tęsė operacijas kairiajame Dnipro upės krante, taip kaustydami rusų vienetus bei neleisdami jiems paremti savo dalinių Zaporižios kryptyje. Savo ruožtu agresorius vykdė smūgius Ukrainos jūrų uostų infrastruktūrai ir civilinei infrastruktūrai Chersono bei Mykolajivo miestuose.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Mūšių dinamika

Aptariamuoju laikotarpiu Ukrainos pajėgos sustiprino smūgius agresoriaus gynybos gilumoje. Toliau atakuoti taikiniai Maskvoje, smogta Kursko geležinkelio stočiai. Tačiau efektyviausias smūgis atliktas Solcų kariniame oro uoste.

Tai 700 km nuo Ukrainos sienos nutolusi strateginių Rusijos bombonešių T22M oro pajėgų bazė. Po minėto smūgio sunaikintas mažiausiai vienas bombonešis T22M, galimai dar keli buvo apgadinti. Dabar agresorius bus priverstas stiprinti šios vietos oro gynybą, o gal net perdislokuoti T22M į šalies gilumą. Tai ilgins raketų skridimo laiką iki taikinių Ukrainoje, kartu sudarant sąlygas ukrainiečių oro gynybai pasiruošti jas efektyviau naikinti.

Karas Ukrainoje

Savo ruožtu agresorius intensyvino smūgius raketomis ir dronais — savižudžiais, dėl ko išaugo jų nuostoliai (raketų — 19 ir 27, dronų — 78 ir 100).

Agresoriaus nuostolių dinamika:

Rusų gyvosios jėgos nuostoliai šiek tiek sumažėjo (4150 ir 3620), o šarvuotos technikos netektys išliko panašios (134 ir 148) kaip praėjusią savaitę.

Tuo tarpu bendri agresoriaus artilerijos sistemų nuostoliai vėl ženkliai išaugo (117 ir 177). Be to, išaugo ir rusų nešarvuotų automobilių nuostoliai (87 ir 137), o štai oro gynybos sistemų nuostoliai toliau išliko sąlyginai aukšti (11 ir 12).

Tai rodo suintensyvėjusias Ukrainos pajėgų pastangas smūgiuoti į okupantų objektus agresoriaus gynybos gilumoje (ypač Zaporižios kryptyje).

Agresorius sunkią padėtį kontaktinėje linijoje bandė spręsti intensyvindamas aviacijos, ypač atakos sraigtasparnių, naudojimą. Dėl šių veiksmų, nuostoliai šioje grafoje išliko aukšti (2 ir 3).

Bendras vertinimas ir prognozės

Ukrainos pajėgos veikia pirmos plataus masto puolimo operacijos fazės paskutiniame etape (priešo pajėgų sukaustymas, taktinis klaidinimas, galimybių pagrindinėje ir remiančioje puolimo ašyse sudarymas),.

Ukrainiečiai:

  • Orihivo sektoriuje įsiveržė į agresoriaus pagrindinę gynybos liniją prie Robotynės, joje plečia placdarmą. Situacija dar trapi, rusų pagrindinė gynybos linija nepralaužta, placdarmas per siauras, kad būtų galima pradėti antrą operacijos fazę (oponento pagrindinės gynybos linijos pralaužimas pagrindinėje puolimo ašyje ir placdarmo sudarymas).
  • Velyka Novosylkos sektoriuje perskėlė rusų pajėgas į dvi dalis bei pradėjo flangų likvidavimo (stūmimo) operaciją, su tikslu sudaryti sąlygas piečiau esančios rusų pagrindinės gynybos linijos pralaužimui.

Vertinant Ukrainos pajėgų operacijų Zaporižios kryptyje tendencijas, galima spėti, kad antroje puolimo fazėje Ukrainos pajėgos bandys pulti šiomis kryptimis:

  • Orihivo— Tokmako, remiant draugiškoms pajėgoms iš Kamjanskės — Žerebjankų ruožo.
  • Velyka Novosylkos — Volnovachos, remiant draugiškoms pajėgoms iš Vuhledaro sektoriaus.
  • Orihivo — Pologų, remiant draugiškoms pajėgoms nuo Velyka Novosylkos ruožo.

„Taigi, galimas kažkuris vienas variantas arba šių potencialių puolimo operacijų kombinacija“, – teigia ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją