Ukraina patvirtino, jog tai jų pajėgos numušė agresoriaus vadovavimo ir valdymo orlaivius A50 ir Il22 orlaivius.

Kokiomis priemonėmis – sunku pasakyti. Ar tai naikintuvų darbas, ar ukrainiečiams pavyko slapta beveik prie kontaktinės linijos atgabenti toli siekiančią oro gynybos sistemą (pvz. Patriot), sunku pasakyti.

Kaip ten bebūtų, tai buvo kompleksinė operacija, kuri planuota aukščiausiame kariniame lygmenyje ir joje sudalyvavo žvalgyba, EW, oro pajėgos. Kaip dažniausiai būna po tokių agresoriaus nesėkmių seka keršto ir dėmesio nukreipimo operacija – masinis raketų ir dronų smūgis Ukrainos miestams.

Tiesa, rusams praradus šiuos orlaivius smūgių koordinacija gali būti labiau komplikuota.

Luhansko kryptis


Svatovė. Kontaktinėje linijoje lokalūs susidūrimai, pakitimų nėra.

Kremina. Agresorius suintensyvino veiksmus šiauriniame flange ir sugebėjo pasistūmėti prie Makijivkos. Panašu, jis vėl atnaujino bandymus įsitvirtinti aukštumose į pietryčius nuo Makijivkos. Iš dalies jam tai pavyko, tačiau ukrainiečiai kontratakuoja, tad nebūtinai šie jų laimėjimai bus tvarūs.

Kita vertus, net ir išlaikę pozicijas, rusai vis tiek bus atakuojami nuo ryčiau esančių dominuojančių bei šiuo metu ukrainiečių kontroliuojamų aukštumų.

Lysyčanskas. Rusai vėl rengia atakas, šį kartą puola prie Verchnokamjanskės, tačiau pajudėti į priekį nepavyksta. Tuo pačiu agresorius pripažino, kad jam teko kiek atsitraukti nuo Spirnės.

Čia rusai buvo susikūrę spuogo dydžio pleištą, tačiau ukrainiečiai padarė viską, kad tą spuogą nupjautų. Tačiau nors ir atsitraukė, okupantai vėl ėmė vykdyti atakas Veselės – Spirnės ruože.

Donecko kryptis


Bachmutas. Tęsiasi sunkios kautynės tiek prie Bohdanivkos, tiek prie Klišijivkos. Tačiau rusams nesiseka pasistūmėti, Ukrainos pajėgos išlaiko pozicijas.

Avdijivka – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Agresorius toliau bando pasistūmėti. Kiek sėkmingiau jiems pasisekė tai padaryti prie chemijos produktų gamyklos – keliais šimtais metrų išplėtė „niekieno žemę“. Tačiau daugiau Ukrainos gynėjai rusams nieko neleido nuveikti.

Pervomaiskės ruožas. Okupantai toliau koncentruoja pastangas Pervomaiskės – Nevelskės ruože, tačiau jiems vis dar nesiseka pralaužti ukrainiečių gynybos.

Karas Ukrainoje

Marijinka – Vuhledaras. Prasidėjo rusų stuksenimas prie Krasnohorivkos (nemaišyti su šiauriniame flange esančia Krasnohorivka).

Tokius rusų veiksmus prognozavome ne kartą. Puolimo operacijoms ši kryptis teoriškai perspektyvesnė norint pasiekti ukrainiečių gynybai kritiškai svarbias aukštumas linijoje Kurahivka – Oleksandropilis – Horstė, negu puolant į kalną per Heorhivką.

Tačiau tai supranta ir Ukrainos gynėjai, tad, tikėtina, tokiam okupantų scenarijui jie yra pasiruošę. Kol kas rusų bandymai atsargūs. Tikėtina, jie vykdo žvalgybą mūšiu siekiant išsiaiškinti, kokios perspektyvos vystyti puolimą šiame ruože.

Labai sunkūs mūšiai vyksta prie Novomychailivkos. Rusai atakuoja, bando užeiti į gyvenvietę ir taip ją atkirsti.

Zaporižios kryptis


Tęsiasi rutininiai susidūrimai Robotynės pleište. Pasirodė vertinimų, kad Ukrainos pajėgos gali prarasti vasaros – rudens puolimo operacijos metu atsiimtas pozicijas Robotynės pleište.

Esą tai susiję su Vakarų karinės pagalbos trikdžiais.

Ekspertai mano, kad potencialiai viskas įmanoma, tačiau rusų pasistūmėjimų tempas šiame ruože yra toks lėtas, kad jie nebūtų tokie pesimistiški.

Pietų kryptis


Agresoriaus bandymai išmušti ukrainiečius iš placdarmų kairiajame Dnipro upės krante ir toliau yra nesėkmingi. Tačiau ukrainiečiams taip pat ne pyragai.

Atšalus orams Dnipro atskiros vietos pasidengė ledu, dėl ko ukrainiečiams jau kurį laiką yra sunku užtikrinti logistiką bei vykdyti pajėgų rotacijas.