Situacijos vertinimas

Tikėtina, Ukrainos pajėgos tęs smūgius agresoriaus gynybos gilumoje. Neatmestina, kad šalia toli už kontaktinės linijos esančių taikinių (500 – 1000 km ir daugiau), ukrainiečiai ieškos būdų kaip apriboti ar išvis eliminuoti agresoriaus galimybes vykdyti dronų ir raketų smūgius iš Krymo ir Juodosios jūros.

Agresoriaus bandymas po ilgo laiko atakuoti „Kalibr“ raketomis yra signalas, kad rusai gali intensyvinti smūgius iš šios operacinės erdvės.

Bendri agresoriaus nuostoliai išaugo, ypač reikšmingai jie padidėjo antroje savaitės pusėje.

Tikėtina, tai lėmė šie faktoriai:

Žvelgiant į rusų gyvosios jėgos ir šarvuotos technikos nuostolių santykį, t. y., didesnio masto operacijas mechanizuotais vienetais ir suintensyvėjusias agresoriaus operacijas Avdijivkos – Vuhledaro, Bachmuto ir Lysyčansko sektoriuose, galima daryti prielaidą, kad agresorius pradėjo rengtis vasaros operacijoms Slovyansko – Pokrovsko – Kurahovės link.

Agresoriaus didelis ir rekordinis nuostolių esminėse grafose (šarvuota technika, artilerija, logistinis transportas) augimas rodo išaugusias Ukrainos pajėgų galimybes efektyviai rasti ir sunaikinti taikinius tiek kontaktinėje linijoje, tiek užnugaryje.

Geopolitinis frontas

NATO užsienio reikalų ministrų susitikimo metu iškeltas pasiūlymas steigti papildomą 100 mlrd. eurų paramos paketą Ukrainai. Nors idėją kai kurie užsienio reikalų ministrai pasitiko skeptiškai, ši iniciatyva užtikrintų, kad NATO teiks paramą Ukrainai net ir tokiu atveju, jei JAV parama ir toliau strigs.

Taip pat viešoje erdvėje pasirodė informacija, kad D. Trumpui tapus JAV prezidentu svarstoma galimybė ir Ramšteino formato susitikimus perleisti NATO atsakomybei. Žinoma, tokios žinios gali būti ir JAV vidaus politinės kovos rezultatas, tačiau paskutinių kelių dienų sprendimai parodo, kad europinė NATO dalis yra nusiteikusi tiek Ukrainos, tiek savo gynybos klausimu veikti su ar be JAV pagalbos.

Karas Ukrainoje - 2

Čekijos sviedinių iniciatyvoje per pastarąsias dvi savaites vyko stiprus progresas, ir jau viso milijono sviedinių pristatymas žadamas dar birželio mėnesį. Tuo tarpu Europos (ir kai kurios Azijos) šalys plečia savo paramą Ukrainai tiek prisidėdami prie čekų iniciatyvos, tiek individualiai:

  • Prie iniciatyvos jungiasi Latvija ir Estija,

  • Lenkija sutiko padvigubinti savo sviedinių indėlį, Vokietija patvirtino pridėsianti 180 tūkst. sviedinių į čekų iniciatyvą,

  • Dabartinei čekų iniciatyvai nemaža dalis sviedinių atkeliaus iš Graikijos.

  • Taip pat prie Ukrainos saugumo prisideda ir kitos šalys. Japonija skirs 118 mln. JAV dolerių paramos medicininiams poreikiams, o Pasaulio Bankas skirs pusantro milijardo JAV dolerių infrastruktūros rekonstrukcijos projektams.

Ukrainos pajėgos surengė kol kas tolimiausią smūgį agresoriaus karinei infrastruktūrai.

Dronais atakuotos „Šahed“ ir deglų gamyklos už 1200 km nuo kontaktinės linijos. Taip pat smūgiuota rusų kariniams oro uostams Engelse, Morozovske ir Eiske.

Vakarų spaudoje pasirodė vertinimų, kad Ukrainos pajėgos vysto pajėgumą dronais smogti į taikinius 3000 km atstumu, konkrečiai minėti galimi smūgiai Murmanskui. Kiek tame tiesos sunku pasakyti, tačiau akivaizdu viena – ukrainiečiai ne tik vysto tolimojo smūgio dronais koncepciją, o agresorius kol kas jai neturi priešnuodžių.

Agresoriaus smūgiai prieš Ukrainos karinę ir civilinę infrastruktūrą kiek sumenko. Tai galima indikuoti žvelgiant į rusų nuostolių dinamiką. Nors dronų netektys liko panašios (221 ir 225), tačiau ženkliai sumenko agresoriaus raketų nuostoliai (56 ir 16).

Svarbu paminėti, kad praėjusios savaitės netektys šioje grafoje yra gerokai mažesnės nei kovo mėnesio savaitės nuostolių vidurkis (36 ir 16). Per pastarąsias tris savaites tai pirmas atvejis, kai agresoriaus nuostoliai šioje grafoje nepasiekė kovo mėnesio vidurkio.

Kiti rusų nuostoliai

Rusų gyvosios jėgos nuostoliai toliau išlieka vidutiniai (5420 ir 5340). Vertinant savaitės dinamiką, nuostoliai šioje grafoje iš esmės liko stabiliai vidutiniai, o antroje savaitės pusėje ėmė nežymiai augti. Jų dinamika atitiko praeitos savaitės vienos dienos nuostolių vidurkį (774 ir 762). Tuo tarpu lyginant su kovo mėnesio vienos savaitės vidurkiu, rusų nuostoliai šioje grafoje sumenko (6340 ir 5340).

Agresoriaus šarvuotos technikos netektys ženkliai išaugo (236 ir 355), atitinkamai ženkliai padidėjo ir vienos dienos nuostolių vidurkis (33,7 ir 50,7). Vertinant savaitės dinamiką, nuostoliai šioje grafoje smarkiai išaugo antroje savaitės pusėje ir pasiekė šiais metais neregėtas aukštumas.

Pvz. balandžio 4 d. viso sunaikinti net 88 šarvuotos technikos vienetai, iš kurių net 73 – PKM. Susumavus tai galima būtų prilyginti dviejų batalionų ar net brigados nuostoliams. Didelę dalį netekčių rusai patyrė Avdijivkos sektoriuje. Lyginant kovo mėn. savaitės vidurkį su praėjusia savaite, dinamika taip pat išaugo smarkiai (247 ir 355).

Karas Ukrainoje

Įdomu, kad keitėsi gyvosios jėgos ir šarvuotos technikos nuostolių santykis. Jei kovo mėn. savaitės santykis yra 25,6:1, o praeitos savaitės 15:1.

Standartiškai viena PKM gali pervežti 10 karių. Pastarąją savaitę kontaktinėje linijoje fiksuojamos rusų pastangos susodinti 10 – 20 pėstininkų ant technikos (PKM, tankai) ir dideliu greičiu įsiveržti į ukrainiečių pozicijas. Tai rodo rusų pastangas vykdyti operacijas pilnaverčiais mechanizuotais vienetais, o mažiau remtis pėstininkų „mėsos šturmais.“ Pvz. rusų 90 – tankų divizijos operacijos Umanske link.

Rusų artilerijos nuostoliai taip pat smarkiai išaugo (200 ir 279), atitinkamai padidėjo ir vienos dienos nuostolių vidurkis (28,5 ir 39,8).

Žvelgiant į savaitės dinamiką, rusų netiesioginės ugnies sistemų nuostoliai augo taip pat, kaip ir šarvuotos technikos netektys, t. y., ženkliai kilo antroje savaitės pusėje ir pasiekė šiais metais nematytas aukštumas. Lyginant su kovo mėn. savaitės vidurkiu rusų netiesioginės ugnies sistemų nuostoliai taip pat išaugo (221 ir 279).

Logistinio transporto srityje agresoriaus netektys išaugo (310 ir 354), atitinkamai ženkliai padidėjo ir vienos dienos nuostolių vidurkis (44,2 ir 50,5). Žvelgiant į savaitės dinamiką, rusų logistinio nuostoliai savaitės pradžioje kiek krito, tačiau antroje savaitės pusėje augo taip pat, kaip ir šarvuotos technikos ir artilerijos netektys, t.y. ženkliai kilo antroje savaitės pusėje ir pasiekę šiais metais nematytas aukštumas.

Lyginant su kovo mėn. savaitės vidurkiu, rusų nuostoliai šioje grafoje išliko panašūs (346 ir 354).

Agresoriaus oro gynybos sistemų netektys smarkiai sumenko (20 ir 6), atitinkamai sumažėjo ir vienos dienos nuostolių vidurkis (2,8 ir 0,8). Šie nuostoliai visą savaitę buvo stabiliai žemi. Lyginant su kovo mėn. savaitės vidurkiu dinamika taip pat nukrito (11,7 ir 6).

Agresoriaus nuostolių dinamikos skaičiavimai paremti Ukrainos Generalinio štabo duomenimis.