Kaip rašo ekspertai, Luhansko kryptyje esančioje Svatovėje ukrainiečių puolimas Peršotravnevės – Novososelivskės ruože įstrigęs, dominuoja pozicinės kautynės.

Ukrainiečių judėjimas Kuzemivkos link šiuo metu yra labiau taktinio pobūdžio.

Neatmestina, kad ukrainiečiai vėl perkels pagrindines pastangas į kitus ruožus ir taip bandys ištampyti rusų gynybą. Rusai socialiniuose tinkluose baiminasi smūgio prie Talvižankos.

Ukrainiečiams pavyko nustumti agresorių nuo Makijivkos, gyvenvietė dabar „niekieno žemė“. Taip agresorius prarado gynybai patogų placdarmą.

Jei čia ukrainiečiams pavyks įsitvirtinti, jie gali imti atakuoti Novovdianę iš pietų siekdami išstumti agresorių nuo gynybai patogaus Makijivkos – Novovodianės ruožo palei Žerebeco upę.

Tuo pačiu neatmestina, kad ukrainiečiai atnaujins atakas Plosčankos – Červonopopivos ruože ir taip bandys ne tik eliminuoti čia veikiančią rusų grupuotę, bet ir platesniame ruože pasiekti kelią Svatovė – Kremina.

Pavyko pastumti pozicijas

Intensyvios kautynės Lisičiansko sektoriuje tęsiasi. Okupantai vėl giriasi įžengę į Bilohorivką, tačiau nepriklausomi šaltiniai to nepatvirtina.

Kita vertus, ukrainiečiai patys kontratakuoja prie Spirnės. Čia jiems pavyko pastumti rusų pozicijas į rytus.

Soledaro – Bachmutskės ruože rusų problemos tęsiasi. Nors jie ir bando atakuoti, tačiau patiria didžiulius nuostolius, o rezultatas – nulinis. Panašu, kad ukrainiečiai vis dažniau pereina į kontratakas.

Bachmuto prieigose situacija panaši – agresorius bando prasimušti prie Ivanhrado, tačiau jam padėtį komplikuoja prieš keletą dienų prarastos pozicijos kiek piečiau, Ivanhrado – Opytnės ruože. Ukrainiečiai ugnimi ir manevru rusams čia sugrįžti neleidžia.

Kautynės kelyje Horlivka -Bachmutas tęsiasi, ypač sudėtinga situacija prie Majorskės. Tačiau infoormacijos apie padėtį šiame ruože trūksta.

Gali tekti atsitraukti

Agresoriui nežymiai, tačiau vis dėlto pavyko pasistūmėti Vodianės – Opytnės ruože. Yra reali grėsmė, kad ukrainiečiams teks atsitraukti į naujas gynybines pozicijas, pavyzdžiui, Pervomaiskėje – Severnėje – Avdijivkoje.

Mūšis dėl Pavlivkos Vyhledaro sektoriuje tęsiasi, pozicijos eina iš rankų į rankas, tačiau šiaurinę gyvenvietės dalį dar kontroliuoja ukrainiečiai.

Rusai čia sukoncentravo labai intensyvią artilerijos ugnį, lieka vis mažiau pozicijų, už kurių būtų galima užsikabinti.

Neatmestina, kad sukaustę ukrainiečių pajėgas Pavlivkoje rusai pradės atakas nuo Mikilskės link Vuhledaro ir taip pabandys atkirsti Pavlivkoje veikiančią ukrainiečių grupuotę. Todėl galimas ukrainiečių atsitraukimas į kitą Kašlahačo upės krantą.

Dėl rusų pasitraukimo iš dešiniojo Dnipro kranto tęsiasi pajėgų judėjimas rusų gynybos gilumoje. Kontaktinėje linijoje didelių pasikeitimų nėra.

Pakitimų nėra ir Pietų krypties kontaktinėje linijoje, abi pusės persigrupuoja. Gali būti, kad dalis ukrainiečių manevrinių vienetų stoja į gynybą, dalis po puolimo atsilaisvinusių pajėgų vyksta į kitas kryptis. Taip pat tikėtina, kad dalis rusų pajėgų išvyks į kitus sektorius.

„Kaip minėjome ne kartą – realus orkų grupuotės Vuhledaro sektoriuje pastiprinimas“, – rašo karybos žinovai.

Karo ekspertai neatmeta, kad artimiausiu metu naujose pozicijose abi pusės pirmiausia sieks laimėti artilerijos mūšį, užsitikrinti persvarą ugnimi ir taip diktuoti sąlygas mūšio lauke.

Abi pusės keičiasi artilerijos ir raketų smūgiais. Rusai savo pastangas koncentruoja prieš Nikopolio civilinę infrastruktūrą.

Ukrainiečiai atakavo rusų logistinį punktą Škadvovske.

Neatmestina, kad šiuo metu ukrainiečiai tikslina žvalgybos duomenis ir artimiausiu metu ims atakuoti rusų karinę infrastruktūrą kairiajame krante, Zaporižios krypties gynybos gilumoje (Volnovachą, Militopolį, Tokmaką) ir Kryme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją