Geopolitinis kontekstas

Praėjusią savaitę neįvyko Rusijos vadovo V. Putino ir Turkijos prezidento R. T. Erdogano susitikimas dėl „grūdų susitarimo“ atnaujinimo. Įvairių šaltinių duomenimis, jis turėjo įvykti šio mėnesio pirmoje pusėje, tačiau, tikėtina, dėl principingos Turkijos pozicijos ir veiksmų saugant iš Ukrainos uostų į Stambulą plaukiančius laivus su grūdais, agresorius vis atideda šį susitikimą.

Vis labiau aiškėja, kad realybėje Rusija „grūdų susitarime“ nėra reikalinga ir kol kas nesimato svertų, kaip Kremlius galėtų šią vietą išsikovoti. Tikėtina, nenorėdamas atrodyti kvailio vietoje, V. Putinas atideda susitikimą ir laukia patogesnės progos.

Kaip ir spėjo ekspertai, Vakarai F16 klausimu eina „tankų koalicijos“ pramintu keliu. Šalia Nyderlandų ir Danijos, apie šių naikintuvų perdavimą Ukrainai pranešė ir Norvegija.

Nubraukė kompromiso iliuziją

„Wagner“ vadovybės nužudymas kelia papildomas įtampas Rusijos visuomenėje ir tarp klanų. Kovodamas dėl autoriteto V. Putinas žengė nuspėjamą žingsnį bei tai padarė labai nedviprasmiškai ir aiškiai, kad galvojantys jam prieštarauti žinotų, kokia lemtis jų gali laukti.

Tačiau kita vertus, toks tiesmukas veiksmas nubraukia tą kompromiso iliuziją, kuri buvo kilusi po birželio 24 d. „Wagner“ maišto Rusijoje.

Dabar jei kas nors ryšis panašiam žingsniui, jau žinos, jog pusiaukelėje sustoti ir patikėti V. Putino pažadais negalima.

„Wagner“ teroristinės kompanijos greičiausiai artimiausiu metu neliks (finansavimo praktiškai nėra). Kai kurie „Wagner“ vadovybei priklausę žmonės dar prieš J. Prigožino nužudymą parodė lojalumą agresoriaus valstybinėms institucijoms (FSB, SVR ir pan.) bei kuria alternatyvius, labiau saugumo struktūrų kontroliuojamus, privačius darinius (pvz.: buvusio vieno iš „Wagner“ vadų A. Troševo kuriama „PMC Rus“, kuri, tikėtina, gali pakeisti „Wagner“), kurie vėlgi savo prigimtimi yra ne kas kita kaip teroristinės organizacijos.

Taip pat dalis samdinių perbėginėja į kitas Rusijos oligarchų valdomas karines — teroristines privačias kompanijas (pvz. „PMC Redut“ ir pan.). Gali būti, kad tarp Rusijos privačių karinių darinių jau prasidėjo įtakų ir atsakomybių perskirstymas Afrikoje.

Situacija fronte

Rusijos karas prieš Ukrainą

Luhansko kryptis

Svatovė. Atrodė, kad agresoriaus puolimas šiauriniame flange išsikvėpė. Tačiau savaitės pabaigoje jis atnaujino puolimą, jam pavyko nežymiai pasistūmėti prie Synkivkos, situacijos sektoriuje tai dramatiškai nepakeitė. Tuo pačiu siekdami kurti įtampą sektoriuje, rusai surengė eilę atakų pietiniame flange, tačiau šios operacijos vakariniame Žerebeco upės krante, Novojegorivkos — Nadjos ruože nebuvo sėkmingos.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Kremina. Savaitės bėgyje tęsėsi abipusės atakos Torskės ir Dibrovos ruože. Ukrainiečiams pavyko pastarajame nežymiai pasistūmėti, tačiau nei viena iš pusių nesiėmė aktyvių veiksmų, kurie galėtų perlaužti įvykius.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Lysyčanskas. Sektoriuje vyravo pozicinės kovos, abi pusės daugiau rėmėsi artilerijos smūgiais, taip pat aktyviai veikė aviacija.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Donecko kryptis


Bachmutas. Ukrainos pajėgos tęsė puolimą pietiniame flange. Šių veiksmų išdavoje ukrainiečiai pajudėjo į priekį Klišijivkos — Andrijivkos ruože, tačiau agresorius intensyviai kontratakavo ir neleido galutinai pralaužti ruožo gynybos. Tuo tarpu šiauriniame flange rusai bandė lokaliomis atakomis bei aviacijos ir artilerijos smūgiais atgrasyti Ukrainos vienetus nuo galimo puolimo Soledaro link.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Avdijivka — Marijinka. Savaitės eigoje sektoriuje dominavo pozicinės kautynės. Agresoriaus lokalios atakos šiauriniame Avdijivkos flange, Pervomaiskės ir Marijinkos ruožuose nebuvo sėkmingos.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Vuhledaras. Savaitės antroje pusėje okupantai atnaujino atakas Novomychailivkos link.

Jos buvo nesėkmingos, Ukrainos gynėjai išlaikė pozicijas. Tikėtina, kad tokiais veiksmais agresorius bandė atitraukti dalį Velyka Novosylkos sektoriuje sėkmingai veikiančių Ukrainos pajėgų.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Zaporižios kryptis


Savaitės bėgyje ukrainiečiai intensyviai smūgiavo agresoriaus logistinei sistemai Tokmake, Melitopolyje, Berdianske, Mariupolyje.

Pažymėtina, kad kariniai objektai Tokmake atakuoti jau ne raketomis ar dronais, o pasitelkiant artilerija. Tai reiškia, jog Ukrainos pajėgos pereina nuo tikslinių, tačiau sąlyginai retų smūgių kariniams taikiniams, prie nuolatinio agresoriaus logistinių linijų ir V2 pajėgumo trikdymo artilerine ugnimi.

Karas Ukrainoje

Orichivas. Savaitės bėgyje Ukrainos gynėjai tęsė operacijas pagrindinėje agresoriaus gynybos linijoje. Pavyko užimti Robotynės gyvenvietę ir išplėsti placdarmą į rytus bei vakarus.

Panašu, labiau akcentuojama pirmoji kryptis, su tikslu pralaužti agresoriaus gynybos liniją Robotynės — Verbovės linijoje. Viešų šaltinių duomenimis, okupantai čia veikiančias savo pajėgas gynyboje stiprino rezervais iš Kreminos ir Melitopolio apylinkių, tačiau padėties stabilizuoti jiems vis vien nepavyko.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Velyka Novosylka. Ukrainiečiai tęsė operacijas sektoriaus flanguose. Rytiniame flange jie iš trijų pusių spaudė Prijutnę, apsunkino čia veikiančių agresoriaus vienetų logistiką ir pajėgų rotacijas.

Tuo pačiu Ukrainos pajėgoms pavyko dar pasistūmėti Kremenčiko link.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Pietų kryptis


Ukrainos vienetai savaitės eigoje tęsė smūgius agresoriaus karinei infrastruktūrai Krymo pusiasalyje bei Krymo „butelio kakliuke“ bei vykdė reidus į agresoriaus kontroliuojamą teritoriją.

Efektyviausiai tai jiems sekėsi daryti rugpjūčio 23–24 dienomis. 23 dieną prie Olenyvkoje, vakarinėje Krymo dalyje, sėkmingai smūgiuota agresoriaus oro ir jūros gynybos sistemoms, o kitą dieną surengtas SOP reidas į čia veikiančią agresoriaus bazę.

Tikėtina, Ukrainos pajėgos siekia neapsiriboti tik veiksmais kairiajame Dnipro krante, bet nori mūšio ritmą primesti ir pačiame Krymo pusiasalyje. Savo ruožtu agresorius vykdė smūgius Ukrainos jūrų uostų infrastruktūrai bei civilinei infrastruktūrai Chersono ir Mykolajivo miestuose.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Karas Ukrainoje

Mūšių dinamika

Ukrainos pajėgos tęsė užpraeitą savaitę pradėtus sėkmingus smūgius agresoriaus teritorijoje. Šį kartą, be rutina tapusių dronų atakų Maskvoje, savaitės pabaigoje atakuotas okupantų karinis oro uostas prie Kalugos.

Stipriai pažeisti arba sunaikinti 4 rusų naikintuvai Su-30 (kurie gali nešti raketas Kh59) ir bent vienas Mig-29. Taip pat buvo padaryta žala S300 bei dviem „Pancyr“ radarams.

Aptariamuoju laikotarpiu agresoriaus smūgiai raketomis ir dronais — savižudžiais sumenko, dėl ko, tikėtina, sumažėjo jų nuostoliai (raketų: 27 ir 5, dronų: 100 ir 74). Tikėtina, kad agresorius grįžta prie savo taktikos, kuomet taupo raketas ir koncentruoja smūgius kas dvi ar kas tris savaites.

Agresoriaus nuostolių dinamika:

Rusų gyvosios jėgos nuostoliai kiek sumenko (3620 ir 3350), o šarvuotos technikos netektys išaugo (148 ir 169), tačiau šie pokyčiai yra santykinai nedideli.

Agresoriaus artilerijos nuostoliai išliko aukšti (177 ir 169). Rusų nešarvuotų automobilių nuostoliai ir toliau ženkliai auga (137 ir 174), o oro gynybos sistemų nuostoliai išliko aukšti (12 ir 9).

Galima teigti, jog Ukrainos pajėgos toliau teikia prioritetinį vaidmenį smūgiams agresoriaus gynybos gilumoje (ypač Zaporižios kryptyje).

Bendras vertinimas ir prognozės

Ukrainos pajėgos veikia pirmos plataus masto puolimo operacijos fazės paskutiniame etape (priešo pajėgų sukaustymas, klaidinimas, galimybių pagrindinėje ir remiančioje puolimo ašyse sudarymas).

Orichivo sektoriuje Ukrainos vienetai įsiveržė į agresoriaus pagrindinę gynybos liniją prie Robotynės, įsitvirtina ir plečia placdarmą siekdami pralaužti agresoriaus pagrindinę gynybos liniją Robotynės — Verbovės ruože.

Tikėtina, tokiu būdu Ukrainos gynėjai bando sau atverti kelius tiek į rytus link Pologų, tiek į pietus link Tokmako. Gali būti, kad jiems tai pavyks padaryti.

Velyka Novosylkos sektoriuje Ukrainos gynėjai toliau vykdo okupantų pozicijų ir pasipriešinimo židinių likvidavimo (valymo) operaciją flanguose, siekdami sudaryti sąlygas piečiau esančios rusų pagrindinės gynybos linijos pralaužimui. Kuris turėtų prasidėti iškart, kai bus užbaigta flangų valymo operacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją