Luhansko kryptis

Svatovė. Pastarosiomis dienomis okupantams pavyko nežymiai pasistūmėti „niekieno žemėje“ šiauriniame flange, šiandien šiame ruože ramiau.

Tuo tarpu rusai neapleidžia noro susigrąžinti bent dalį pozicijų vakariniame Žerebeco upės krante, Nadyjoje – Novojegorivkoje (pietinis flangas), tačiau pastaroji jo ataka nebuvo sėkminga.

Kremina. Kontaktinėje linijoje – be pakitimų. Iš įvairių šaltinių pasirodo informacija apie tai, jog agresorius iš šio sektoriaus permetinėja pajėgas į Zaporižios kryptį.

Tokią tendenciją ekspertai fiksavo jau praeitą savaitę, tačiau lieka neaišku, kokia apimtimi tai tęsiasi, t. y., kiek bei kokie vienetai palieka sektorių, taip pat ar neatvyksta kiti (nauji) iš Rusijos gilumos.

„Matėme informaciją apie 76-osios oro desanto divizijos pasitraukimą iš sektoriaus, tačiau kelia abejonių, ar ji visa sudėtimi buvo Kreminoje ar ne? Mes fiksavome tik vieną šios divizijos vienetą, 234-ąjį pulką. Bet mūsų žinios gali būti netikslios“, – rašo ekspertai.

Jie siūlo įsivaizduoti, kad nėra teisūs ir visa divizija buvo sektoriuje bei dabar buvo perkelta.
Ekspertai pažymi, kad šiame kare nusistovėjus frontui retai kada pilna sudėtimi iš sektoriaus į sektorių yra permetami didesni vienetai nei pulkas ar brigada.

Permetus visą, net ir nukraujavusią, 76-ąją diviziją (2-3 desantininkų pulkai, artilerijos pulkas, oro gynybos pulkas, žvalgybos, tankų, inžinierių batalionai ir kt.), Kreminos sektoriuje atsivertų milžiniška skylė.

Tokia situacija, net didelių problemų prie Robotynės kontekste, visgi yra mažai tikėtina. Galbūt rusai perdislokavo keletą 76-osios oro desanto divizijos vienetų, bet ne ją visą.

Tuo labiau, kad antrais plataus masto karo metais sunku tikėtis, kad divizija bus pilnos sudėties tiek etatų, tiek vienetų ar technikos kontekste (labai daug žuvusių, trūksta technikos, kas verčia apjunginėti vienetus, kada lieka tik padalinio numeris ir pavadinimas).

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Čia tęsiasi lokalūs ir sunkūs susidūrimai. Ukrainos gynėjams pajudėti į priekį kol kas nepavyksta.

Pietinis flangas. Sunkios kautynės tęsiasi Klišijivkos – Andrijivkos ruože. Snukiadaužį laimi ukrainiečiai. Jiems pavyko dar šiek tiek pasistūmėti Andrijivkos prieigose, tačiau tai kainuoja nepigiai.

Karas Ukrainoje

Vuhledaras. Rusų atakos Novomychailivkos link aprimo.

Neatmestina, kad okupantai pamatė, jog šiuo metu yra nepajėgūs ištraukti ukrainiečių pajėgų iš Velyka Novosylkos sektoriaus, todėl kurį laiką rusų atakų Vuhledaro sektoriuje gali ir nebūti.

Zaporižios kryptis

Berdianske užsidegė gamykla, kurioje agresorius laikė ir, tikėtina, remontavo savo kovinę techniką. „Dūmų daug, dega gražiai“, – įvertino ekspertai.

Orichivas. Agresorius suintensyvino aviacijos smūgius kontaktinėje linijoje (Robotynė) bei Ukrainos pajėgų logistiniams taškams (Mala Tokmačka). Kaip ekspertai minėjo anksčiau, okupantai taip pat pritraukinėja naujus rezervus.

Tęsiasi sunkūs susidūrimai Robotynės pietinėse prieigose. Agresorius kontratakuoja ir bando atsiimti, ką prarado. Ukrainiečiai apsigynė ir puola į pietus Novoprokopivkos link ir į rytus Verbovės link. Mūšio baigtis neaiški.

Tuo pačiu Ukrainos pajėgos tęsia operacijas kelyje Orichivas – Pologai. Ukrainos gynėjams pavyko pasistūmėti prie Novopokrovkos, nepatvirtintais duomenimis, intensyvėja Ukrainos pajėgų puolimas Dorožniankos ruože.

Dalis ekspertų esą sąmoningai ignoruoja šiuos veiksmus, teigdami, kad Ukrainos vienetai toliau bandys prasilaužti link Tokmako.

„Tačiau mes liekame prie savo vertinimo, kad Ukrainos pajėgų operacijos Verbovės, Novopokrovkos ir Dorožniankos link indikuoja tikėtiną Ukrainos vienetų siekį plėsti prie Robotynės susikurtą placdarmą į rytus link Pologų (galbūt ir į vakarus link Kopanų), o ne siauru koridoriumi bandyti prasimušti iki Tokmako, taip sukeliant grėsmę savo užnugariui ir flangams.

Velyka Novosylka. Ukrainos pajėgos tęsia operacijas flanguose, kol kas pasistūmėti nepavyksta. Nepaisant to, okupantų padėtis Prijutnėje tik blogėja, kadangi ukrainiečiai artilerijos ugnimi apšaudo jų aprūpinimo ir vienetų rotacijos linijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją