Nors tarptautinės žmogaus teisių organizacijos kaltina Rusiją vykdant karo nusikaltimus, Jungtinės Karalystės ekspertai įspėja: Rusija dar gali keisti savo strategiją ir didinti agresiją, skelbia Speciali LNK laida, skirta karui Ukrainoje.

Nepavykus per porą dienų užimti Ukrainos ir karui besitęsiant jau daugiau nei mėnesį, Jungtinės Karalystės analitikų teigimu, Rusija keičia savo strategiją ir sieks užimti Donbasą. Tokiu atveju Rusija galėtų diktuoti savo sąlygas Kijevui ir bandyti padalinti Ukrainą į dvi dalis.

„Didžiausia grėsmė yra tai, kad Ukrainoje gali likti daugiau Rusijos kontroliuojamos teritorijos, nei laisvos. Ir tai viena iš rizikų, ties kuria Rusija koncentruojasi – sieks kontrolės išlaikymo Donbaso administracinės srities viduje. Tai pakeistų ir įtvirtintų Rusijos karinę poziciją. Bet ši situacija netaptų įšaldytu konfliktu, nes konfliktai niekada tokiais nebūna – žmonės visada miršta, o pozicijos visada keičiasi. Tai tiesiog įšaldytų Ukrainos teritorijas, kuriose vyktų ilgas ir sekinantis karas“, – LNK cituoja „Chathan House“ karo analitiką M. Boulegue'as.

Tuomet, anot, jo, Rusija suprastų, kad vis dėlto nepavyks užkariauti dar daugiau žemės ar veržtis gilyn į Ukrainos teritoriją.

Tačiau Rusija dar nepanaudojo visos turimos jėgos.

Pasak analitiko, jie gali sustiprinti ir išplėsti savo masinės artilerijos ugnį tam, kad visiškai sutriuškintų Ukrainos miestus. Jo teigimu, Rusija dar neišnaudojo visko, ką turi savo sandėlyje.

Manoma, kad lėtas Rusijos puolimo tempas gali būti veiksnys, verčiantis Vladimirą Putiną sumažinti savo ambicijas ir imtis realistiškesnio požiūrio.

Tiria nusikaltimus Mariupolyje

Iš nuolat bombarduojamo ir apšaudomo Mariupolio miesto pabėgo jau daugiau kaip 400 tūkstančių gyventojų. Tarptautinės nevyriausybinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ teigimu, karas Ukrainoje nėra vien tik tarptautinės teisės pažeidimas.

„Ukrainoje vykstantis karas – tai labai rimta invazija, tai nėra bet koks tarptautinės teisės pažeidimas. Tai agresija pagal tarptautinę teisę, tai Jungtinių tautų chartijos pažeidimas. Toks pat, kokį matėme kai JAV įsiveržė į Iraką“, – sako „Amnesty International“ generalinė sekretorė Agnes Callamard.

Organizacija artimiausiu metu žada parengti ataskaitą apie Mariupolio mieste vykdomus nusikaltimus.

„Mes šiuo metu tiriame Mariupolio apgultį ir artimiausiu metu paskelbsime išsamią ataskaitą. Trukdymas humanitarinei evakuacijai ir gyventojų pabėgimui, civilių ir jų infrastruktūros naikinimas prilygsta karo nusikaltimui“, – pareiškė ji.

Visą LNK Specialios laidos reportažą žiūrėkite čia: