„Tikriausiai būtų logiška sulaukti NSGK išvadų pirmiausia. Tikrai vienokių ar kitokių abejonių viešoje erdvėje nuskambėjo, bet ar tai turi kažkokią faktinę reikšmę, ar tos abejonės pasitvirtins, pasakys tyrimo išvados“, – ketvirtadienį žurnalistams po susitikimo su prezidentu sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat pridūrė, kad šiuo metu negali vertinti VSD vadovo darbo, nes neturi informacijos apie blogą jo darbą.

„Aš laukiu komiteto išvadų ir tos išvados leis apsispręsti, ar iš tikrųjų darbas VSD yra toks, koks reikalingas mūsų šaliai. Dabar aš neturiu informacijos, kuri leistų manyti, kad VSD vadovas daro kažką netaip“, – teigė valdančiųjų lyderis.

Šiuo metu Seimo NSGK atlieka tyrimą dėl VSD situacijos, antradienį komitetas lankėsi ir pačioje žvalgybos institucijoje, susitiko su pranešėju.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs tuometinį Seimo NSGK pirmininką Vytautą Baką, jog VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą V. Ušacką.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. V. Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, griežtai laikėsi įstatymų. Žvalgybos tarnyba tvirtina, kad galėjo tikrinti informaciją, vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus.

V. Bakas perdavė medžiagą Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Generalinei prokuratūrai, o sužinojęs, kad tyrimas nebeatliekamas, Seimo valdybai pasiūlė inicijuoti parlamentinį tyrimą.