Interviu laidai DELFI DIENA R. Karbauskis prisiminė bylinėjimosi su A. Kubiliumi istoriją.

„Aš turėjau praktiką su Seimo nariu A. Kubiliumi, kuris leido sau teigti, kad esu susijęs su KGB. Teismas baigėsi tuo, kad jam nepriteisė sumokėti kompensacijos todėl, kad jis teisme įrodinėjo, kad jis iš viso nieko nežino apie tai. Tiesiog jis taip pasakė“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, ribos, ką vienas apie kitą gali pasakyti politikai, yra platesnės nei kitose srityse.

„Politikai tuo dažnai naudojasi. Žmonės oponuodami mums taip šneka, nes jie tai supranta“, – sakė R. Karbauskis.

Valstiečių-žaliųjų lyderio nuoskauda A. Kubiliui yra tokia didelė, kad jis sakė, kad net nenorėtų jam paspausti rankos, nes negerbia. Susitikęs Seimo koridoriuose R. Karbauskis teigia jam linktelįs galvą.

„Rankos aš jam nepaduočiau. Už ką jam paduoti ranką. Kiekvienas žmogus daro vienus ar kitus sprendimus savo gyvenime. Aš galiu jį gerbti arba negerbti.

Aš linkęs visus gerbti iš principo. Labai džiaugiuosi matydamas tas moteris, kurios po darbo, kada visi išsiskirsto, valo Seimą. Aš su visomis sveikinuosi, šypsausi. A. Kubiliaus atžvilgiu man nesinori to daryti, nes aš jo negerbiu kaip politiko. (…) Tokių žmonių yra vienetai mano gyvenime, kurių aš negerbiu tiek, kad aš jam neištiesčiau rankos“, – sakė R. Karbauskis.

Landsbergį vadina arogantišku, bet bendradarbiautų

Konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį valstiečių-žaliųjų lyderis vadino ambicingu ir arogantišku, bet nematytų problemos su juo bendradarbiauti.

„Aš galiu savo atžvilgiu išgirsti panašių pasisakymų, bet tai kas vyksta dabar, kai konservatorių partijos pirmininkas su savo seneliu taip aktyviai dergia savo pačių frakcijos narius dėl jų pačių siūlymų. (…) Man neatrodo, kad jis gerbtų tuos, su kuriais dirba“, – sakė R. Karbauskis.

Valstiečių-žaliųjų lyderis iš principo nemato problemos bendradarbiauti su konservatoriais. Jis patvirtino, kad po rinkimų juos kvietė į koaliciją, bet esą konservatoriai paskaičiavo, kad jiems neapsimoka.

„Jie paskaičiavo, kad jei ta valdanti dauguma veiks sėkmingai, prie tokio skaičiaus valstiečių-žaliųjų ir konservatorių frakcijos narių, gausis taip, kad jie bus mažesnieji broliai koalicijoje. Tuomet tai bus, pirmiausia, mūsų sėkmė, o po to jau jų, o nesėkmė bus vienodai ir mūsų, ir jų“, – sakė R. Karbauskis.

Paklaustas, ar ir dabar juos kviestų, R. Karbauskis atsakė, kad „be jokių problemų“.

„Tik turi kažkas norėti iš tų žmonių“, – sakė jis.

Rinkimuose pasistengtų labiau

Jei galėtų atsukti laiką atgal ir grįžti į 2016-uosius, laikotarpį prieš Seimo rinkimus, R. Karbauskis sakė, kad būtų dar labiau stengęsis gauti daugiau vietų Seime.

„Gal kiek kitaip būtume ruošęsi rinkimams, ir būtume stengęsi turėti absoliučią daugumą. Tada mes būtume turėję dar daugiau galimybių daryti tuos darbus, kurie yra daromi“, – sakė R. Karbauskis.

Valstiečių žaliųjų lyderis įtakingiausių politikų sąraše yra trečias, bet to nesureikšmina. Sako, kad tai lemia jo minėjimas spaudoje ir eterio laikas.

Jis pats teigia frakcijoje santykius grindžiąs autoritetu, o ne baime. R. Karbauskis galvoja, kad jam pavyko jį įgyti kolegų akyse.

„Ar aš turiu frakcijoje autoritetą? Atrodo išsikovojau. (...) Jaučiu, kad mano žodžių įsiklauso ne dėl to, kad bijotų, o dėl to, kad jie supranta, kad aš stengiuosi gilintis, turiu vertybinį požiūrį“, – sakė R. Karbauskis.

Ne su visais buvo pakeliui

Valstiečių-žaliųjų lyderis pripažino, kad ne su visais, su kuriais jo frakcija atėjo į Seimą, pasirodė, kad yra pakeliui.

„Mūsų frakcijoje į Seimą pateko 58 žmonės, buvo sunku kiekvieną žmogų suprasti ir įvertinti taip giliai, kaip to reikėtų. Seimas yra išbandymas valdžia. Ne kiekvienas tą išbandymą išlaiko“, – sakė R. Karbauskis.

Tuos, kurie, jo vertinimu, išbandymo neišlaikė, valstiečių-žaliųjų lyderis suskirstė į dvi grupes. Vieni – tie, kurie esą nuo pat pradžių melavo ir turėjo planą.

Bronislovas Matelis ir Povilas Urbšys buvo tie asmenys, kurie iš anksto planavo, ir žinojo, ko jie nori. Mes buvome tiesiog instrumentai jų planuose“, – sakė R. Karbauskis.

Antra grupė asmenų, pasak jo, yra tie, kurių ambicijos viršijo tas pozicija, kurias jie galėjo Seime užimti. Tarp tokių R. Karbauskis įvardijo Dovilę Šakalienę ir paminėjo dar frakcijai priklausantį Justą Džiugelį.

Apie šeimą nekalbėjo ir nekalbės

Kalbėdamas apie kritiką savo atžvilgiu, R. Karbauskis teigė, kad dažniausiai jam „tekdavo atsimušinėti“ nuo melagingų žinių. Čia jam giliai įstrigo istoriją apie esą greitį viršijusį jo automobilį Palangoje. R. Karbauskis yra įsitikinęs, kad tai yra specialiai paskelbta melaginga žinia.

Tačiau skaudžiausia, pasak jo, kada puola šeimą.

„Tą ne visi gali atlaikyti. Tu nenori, kad tavo šeima būtų įkaitais, kad juos sektų, kad juos filmuotų, vaikščiotų, skraidytų dronai virš galvų tavo šeimai“, – sakė R. Karbauskis.

Jis pats neketina atvirauti apie savo šeimos istoriją.

„Aš nešneku. Mano toks sprendimas. Nešnekėjau, kai buvau Seimo narys pirmose dviejose kadencijose, nešneku dabar, nešnekėsiu ir toliau. Kiekvienas žmogus pasirenka, ką jis nori“, – sakė R. Karbauskis.