Pasak N. Puteikio, vien jau tai, kad Lietuva turi moralinę kaltę prieš žydus, Lietuva Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje turėjo palaikyti JAV siekius pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine. Tuo tarpu G. Nausėda teigia, kad Lietuvos pozicija nepalaikyti buvo teisinga.

„Mes turime moralinę kaltę prieš žydus, nes dalis lietuvių dalyvavo pakankamai aktyviai padėdami vokiečiams juos žudyti, tai dėl to reikėtų paremti Izraelį. Rusija su Vokietija tiesia dujotiekį, mums labai nenaudingą ekonomiškai, tai didins mūsų kainas ir mažins mūsų algas. Tai, be abejo, kad reikia palaikyti JAV“, - pirmadienį „Žinių radijui“ sakė N. Puteikis.

Tuo tarpu G. Nausėda palaiko Lietuvos sprendimą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje. Pasak jo, JAV sprendimas buvo skubotas ir net pačios JAV administracijos neparemtas.

„Aš būčiau balsavęs taip, kaip buvo balsuota. Manau, kad tai buvo skubotas, net ir pačios dalies administracijos neparemtas sprendimas. Dėl to Lietuva iš esmės balsavo teisingai. O lietuvių, kaip tautos, kaltė, neturėtų būti urminė ir jeigu kai kurie mūsų atstovai dalyvavo, tai jokiu būdu nereiškia mūsų tautos, kaip visumos, kaltės. (...) Nėra kolektyvinės atsakomybės, kai mes kalbame apie milijonus žmonių, aš puikiai žinau, kiek daug žmonių padėjo žydams išgyventi šitą baisų laikotarpį, ir tai buvo lietuviai“, - kritikavo N. Puteikio poziciją ekonomistas G. Nausėda.

Pasak N. Puteikio, Lietuva turi imti pavyzdį iš Lenkijos, kuri ištyrė, pasak parlamentaro, kiekvieną holokausto bylos atvejį.

„Problema yra kitoje vietoje: ar mes pripažįstame, ar nepripažįstame. Mes nepripažįstame, didžioji dalis tautos nepripažįsta ir neigia, sako panašius žodžius kaip mano kolega. Nėra jokios kolektyvinės kaltės, bet reikia pasakyti, bet valstybė turi skirti pinigų ištirti kiekvienas žudynes. (...) Mes turime padaryti tai, ką daro lenkai - ištirti. Kiekviena pavardė, kiekvienas faktas, kiekviena situacija turi būti žinoma, tai būtų geriausias atsiprašymo būdas. (...) Jeigu kyla klausimas dėl Izraelio, mes turime palaikyti Izraelį“, - teigė N. Puteikis.

Niujorke posėdžiaujanti Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja praėjusių metų gruodį atmetė JAV sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine. Už tai numatančią rezoliuciją balsavo 128 Jungtinių Tautų narės, prieš buvo devynios šalys, dar 35 valstybės susilaikė. Lietuva balsavo už Jungtinių Tautų rezoliuciją, atmetusią Vašingtono sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.