Apie 2019 m. rinkimų kampaniją ir vis dar neatsakytus klausimus dėl tuomečio kandidato išlaidų domėjosi Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas. Seime pristatant L. Petronienės kandidatūrą, jis teiravosi, ar ji, paskirta VRK vadove, ketintų aiškintis prezidento kampanijos lėšų teisėtumo ir skaidrumo klausimus.

„Praėjusiais prezidento rinkimų kampanijos metu net oficialus monitoringas parodė, kad pono Gitano Nausėdos rinkimų kampanijos kaštai buvo du kartus didesni nei kitų kandidatų. Žinome, kad rinkimų kampanijos metu įkainiai yra visiems vienodi“, – kalbėjo V. Bakas.

Jis pastebėjo, kad abejones dėl G. Nausėdos kampanijos skaidrumo paaštrino ir prieš keletą mėnesių žurnalistų Birutės Davidonybės bei Dovydo Pancerovo knyga „Pranešėjas ir Prezidentas“.

„Po to pasirodė knyga ir žurnalistinis tyrimas, iš kurio tarsi aiškėja ir yra požymių, kad vieno iš bankų klientai – stambūs klientai – jiems buvo galimai daromas spaudimas finansuoti kampaniją“, – dėstė jis.

„VRK tylėjo visą šitą laiką, nepaisant akivaizdžių įrodymų, akivaizdžių požymių. Ar ketinate grįžti prie šios kampanijos ir užtikrinti kitų metų prezidento rinkimų kampanijos teisėtumą, skaidrumą?“ – teiravosi Seimo narys.

Atsakydama V, Bakui, L. Petronienė nurodė, kad po 2019 m. prezidento rinkimų VRK atliko kandidatų finansinių išlaidų ataskaitas ir reikšmingų neatitikimų nenustatė.

„Buvo patikrintos visų kandidatų ataskaitos, padarytas, kaip mes vadiname, lyginimas. Ir nesimatė kažkokių viešai skelbtos reklamos neatitikimų“, – aiškino L. Petronienė.

„Turime pasikeitusias tam tikras politinių kampanijų finansavimo nuostatas, kurios yra kodekse, kurios spręstų tam tikras buvusias problemas“, – pažymėjo ji.

Visgi, ji nurodė, kad sprendimas, ar reikėtų pradėti tyrimą dėl G. Nausėdos rinkiminės kampanijos skaidrumo, nėra asmeninis – dėl to turėtų apsispręsti visa komisija.

„VRK yra kolegiali institucija, kuri priima sprendimą, ar pradėti, ar nepradėti tyrimo. Vėlgi, turime vertinti, kiek yra tų duomenų, kiek jų yra viešai prieinamų. Nes VRK dirba su viešai prieinamais duomenimis, nedirba su slapta informacija“, – V. Bakui teigė kandidatė.

„Turime įsivertinti, kokia yra ta informacija“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad Seime jau nebe pirmą kartą keliami klausimai dėl G. Nausėdos rinkiminės kampanijos finansavimo skaidrumo. Apie tai užsiminta diskutuojant dėl parlamentinio Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tyrimo. Į šalies vadovo sąžiningumą apeliavo ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, praėjusią savaitę iš Seimo tribūnos kalbėjęs apie visos politinės sistemos perkrovos poreikį. Politikas pažymėjo, kad nei Seimas, nei visuomenė iki šiol nesulaukė jokio paaiškinimo iš Daukanto aikštės dėl 2019 m. prezidentinės kampanijos išlaidų.

„Iki šiol nesulaukėm ir Prezidento deklaracijų, kaip jis padengė rinkimų skolas, nes suprask, to daryti teisiškai neprivaloma“, – aiškino konservatorių pirmininkas.

Savo ruožtu dėl G. Nausėdos kampanijos ir po rinkimų likusių skolų reklamos tiekėjams ir viešųjų ryšių įmonėms į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) kreipėsi parlamentaras Matas Maldeikis.

Pats šalies vadovas stebisi dėmesio centre atsidūrusiu jo kampanijos finansų klausimu. Šalies vadovas teigė nesuprantąs, kodėl jam reikia pasiaiškinti – G. Nausėda pažymėjo, kad jis rinkiminės kampanijos metu išleido perpus mažiau lėšų nei jo oponentai.

„Tai, kad prezidentas išleido rinkimų kampanijai dvigubai mažiau pinigų, rinkdamas privačias lėšas – jam reikia aiškintis. Tačiau kad partiniai kandidatai, išleisdami biudžetines lėšas, gerokai didesnes, taškė pinigus į dešinę ir į kairę – jiems tai nekelia klausimų ir tada aiškintis turiu aš, kadangi išleidau mažai pinigų, o jie, kadangi leido pinigus dosniai ir laisvai, aiškintis neturi“, – komentavo G. Nausėda.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)