„Veika, kuria įtariamas minėtas asmuo, nesuderinama su kario statusu ir vertinama kaip kario priesaikos sulaužymas, – pranešime spaudai komentuodamas situaciją teigė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

„Kartu šis atvejis parodo, kad bendradarbiaudami su kitomis saugumą užtikrinančiomis institucijomis, galime veiksmingai atskleisti tokius atvejus“, – teigė kariuomenės vadas. Tai yra pirmoji tokia byla krašto apsaugos sistemoje.

Vado teigimu, krašto apsaugos sistemos vadovybė dar labiau sieks stiprinti šnipinėjimo prevenciją ir informacijos apsaugą. Bus siekiama aktyviau informuoti personalą apie galimus šnipinėjimo pavojus ir atsakomybę saugoti su tarnyba susijusią informaciją.

Kariuomenės vadas taip pat pabrėžė, kad krašto apsaugos sistemoje veikia specialios prevencijos ir informacijos apsaugos procedūros bei mechanizmai. Kariai ir darbuotojai apie juos ir būtinybę palaikyti budrumą yra periodiškai instruktuojami ir, prireikus, konsultuojami. Teisę dirbti su įslaptinta informacija krašto apsaugos sistemoje turi ribotas skaičius asmenų, kurių patikimumas specialiai tikrinamas.

Įtariamasis asmuo neturėjo teisės dirbti su įslaptinta informacija. Informaciją jis galėjo rinkti kasdienėje veikloje, mokymų ir pratybų metu. Tačiau asmens surinkti duomenys sudaro prielaidas įvertinti kariuomenės vienetų kovinius pajėgumus, užduotis ir tokiu būdu galėjo pakenkti tiek kariuomenės, tiek ir valstybės saugumo interesams.

Įtariamasis (gim. 1986 m.) privalomąją pradinę karo tarnybą Lietuvos kariuomenėje atliko 2007– 2008 m. Mokomajame pulke Rukloje. Vėliau tarnavo Krašto apsaugos savanorių pajėgose, 2010 m. pradėjo profesinę karo tarnybą Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotajame pėstininkų batalione, kur iki š. m. sausio 20 d. tarnavo paramediko pareigose.

Tarnybos eigoje įtariamasis niekuo iš kitų neišsiskyrė: pareigas atliko gerai, nuobaudų neturėjo, porą kartų buvo skatintas vadų padėkomis, turėjo vyresniojo eilinio karinį laipsnį.

Pateikus įtarimus dėl galimo šnipinėjimo, siekiant apsaugoti tarnybos interesus, šių metų balandį su juo buvo nutraukta profesinės karo tarnybos sutartis ir buvo išleistas į atsargą.

Generalinės prokuratūros duomenimis, kaltinamas asmuo į teisėsaugos akiratį pateko Valstybės saugumo departamento vykdytos ilgalaikės žvalgybos operacijos metu.