Teismo prašoma priteisti po 20-150 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti. Bendra rugpjūčio mėnesį pateiktų reikalavimų dėl kalinimo sąlygų suma sudaro daugiau kaip 900 tūkst. litų.

Visi skundai - iš Pravieniškių pataisos namų, BNS sakė teismo atstovė spaudai Jurga Traknytė.

Kaliniai teigia bausmes atlikinėjantys perpildytuose pataisos namuose, kur nuteistųjų skaičius smarkiai viršija nustatytą leidžiamą maksimalų skaičių.

Skunduose nurodoma, kad gyvenamojo ploto vienam žmogui tenka apie 2,3 kvadratinio metro. Būriuose gyvena po 70-90 nuteistųjų, todėl jie priversti naudotis kartu su kitais šešiomis praustuvėmis, penkiais tualetais, trimis pisuarais.

„Pareiškėjų teigimu, esant tokiam skaičiui nuteistųjų yra pažeidžiamos higienos normos", - teigiama teismo pranešime spaudai.

Kaliniais skundžiasi ir tuo, kad maitinimo įmonėje bei trumpalaikių pasimatymo kambariuose nėra šilto vandens, itin mažos skalbyklos ir džiovyklos patalpos. Bendrai jos sudaro apie 10 kvadratinių metrų, jomis naudotis turi nuo 1200 iki 2000 nuteistųjų.

Be to, skundžiamasi ankštomis baudos izoliatoriaus kameromis, čia bausmę atliekantiesiems nesuteikiama asmeninių drabužių ir patalynės skalbimo bei džiovinimo paslaugų.

Pareiškėjų manymu, dėl didelio nuteistųjų skaičiaus yra palankios sąlygos graužikams ir parazitams veistis.

Skundų autoriai atkreipia dėmesį, kad Lietuvos teismai už patirtus fizinius ir dvasinius išgyvenimus bei skausmą ir teisės aktų normų nesilaikymą iki šiol priteisdavo 18-60 litų už vieną kalinimo aukščiau nurodytomis sąlygomis dieną, tuo metu Europos Žmogaus Teisių Teismas už panašius pažeidimus priteisia 70-100 litų už dieną.

Teismas teigia ketinantis didžiąją skundų dalį išnagrinėti dar šiais metais.

R.Šimašius: situacija įkalinimo įstaigose nėra pablogėjusi, kad pasipiltų skundai

Kalinimo sąlygos pataisos namuose pastaruoju metu nepablogėjo, kad būtų pagrindo skundų lavinai, sako teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

"Situacija nėra tiek pablogėjusi ar tiek bloga, kad staiga pasipiltų skundai", - penktadienį BNS sakė ministras, komentuodamas Kauno apygardos administracinio teismo pranešimą, kad teismas rugpjūtį sulaukė itin daug nuteistųjų skundų dėl neturtinės žalos, kuri siejama su "nežmoniškomis, antisanitarinėmis, nepritaikytomis nuteistiesiems atlikti bausmę bei žiauriomis sąlygomis".

Jis svarstė, kad pasipylę skundai greičiausiai nėra susiję su individualiu teisių gynimu, o galbūt su noru parodyti visuomenei esamą padėtį.

"Be abejo, Lietuvos įkalinimo įstaigose sąlygos nėra tokios, kad ten žmogus galėtų džiaugtis gyvenimu. Ir Europos Žmogaus Teisių Teismas yra nurodęs taisyti padėtį, tačiau tam reikia finansinių galimybių", - kalbėjo teisingumo ministras.

Anot jo, padidėjęs kalinių skundų skaičius rodo organizuotumą.